Chystáte se na lyže? Pojistěte si nejprve nervy

Chystáte se na lyže? Pojistěte si nejprve nervy
V rámci našeho zkoumání jak ve finančních institucích fungují moderní informační kanály jsme se zaměřili i na pojišťovny. Zjistili jsme, že ani zde výsledky příliš povzbudivé nejsou.

Máme jasný požadavek: Chceme se pojistit na zimní lyžování v Alpách. Jsme partička čtyř kamarádů, kteří se v letošní zimní sezoně chystají na pět prodloužených víkendů, od čtvrtka do neděle, do rakouských Alp a později v únoru na jeden celý týden do našeho oblíbeného zimního střediska ve Francii. Od klasických lyží občas utečeme i ke snowboardu a rádi si také užíváme lyžování mimo upravených sjezdových tratí.
Proč bych se neujala jednoduchého úkolu zjištění nejvhodnějšího pojištění pro naše cesty? Je půlka října a za měsíc a pár dnů máme uskutečnit první výjezd. Rozhodla jsem se využít moderní a pohodlné cesty k uskutečnění svého průzkumu. Zasedám k počítači a posílám jako potencionální klient šesti pojišťovnám email se žádostí o vyčíslení pojistných nákladů. Předpokládám, že se pojišťovny budou o klienta prát a nejpozději do konce týdne (žádost odeslána ve středu odpoledne) budu mít konkrétní nabídky a doporučení, jaké pojištění je pro nás to pravé. Jenže ouha!

První rána přišla z Evropy

"Optimální bude, když na sebe uvedete telefon a já se Vám ozvu. Pro lyžařské aktivity máme vícero pojistek a bylo by fajn si o tom alespoň promluvit po telefonu," napsala paní Klára z Evropské cestovní pojišťovny (profil, názory), hned po oslovení, ve kterém mi mimochodem zkomolila jméno. Nevadí, stane se. Ale odpověď mě rozhodně neuspokojila. Chci mít na jasné požadavky jasnou odpověď, černé na bílém. Posílám proto nový e-mail, ale reakce se nedočkám ani po týdnu …

Násobte si sama

Otevírám druhý vzkaz ve složce došlých emailů. Přišel z ČSOB Pojišťovny (profil, názory), z pracovní adresy paní Jiřiny. Z obsahu dopisu se dovídám, že si lze zvolit pojištění léčebných výloh do 1 nebo 2 milionů korun a podle toho se také odvíjí sazby. Pojistná částka do 1 milionu Kč na osobu a den činí v plném tarifu 17 Kč a ve zlevněném 15 Kč. Pojistná částka do 2 milionu Kč na osobu a den 31 Kč, resp. 26 Kč. Zlevněný tarif mohou sjednat klienti ČSOB Pojišťovny a partnerských organizací, nebo klient bez omezení v případě on-line uzavření smlouvy. Ještě užitečné upozornění: "Toto pojištění se vztahuje pouze na jízdu po vyznačených sjezdovkách." S pozdravem se loučí za oddělení klientského centra Martina. Dobrá, odpovím email Martině na adresu Jiřiny. Opakuji žádost o doporučení konkrétního druhu pojištění a jeho vykalkulování. Stačí mi jedno číslo.
Po několika dnech se Martina ozve tentokrát z adresy kolegyně Věry: "…uvádím Vám vzorový příklad: 4 dny x 17 Kč na den a osobu (plný tarif a limit do 1 mil. Kč) = 68 Kč – vyjde Vám pojistné na jednu osobu – tuto výslednou částku si vynásobíte počtem osob, které se výletu budou účastnit." Takže si stejně budu násobit sama. A co naše lyžování mimo sjezdovky? Anebo nějaké dlouhodobé pojištění? Máte? Nevyplatilo by se?

Najděte si to na webu

Ve třech souvětích s opomenutými čárkami mi referentka call centra Pojišťovny Generali (profil, názory) Kristýna sděluje, že se sazby pojištění určují podle zdravotní pojišťovny klienta a na lyžování je vždy potřeba připojištění "Sportovec", které neplatí na jízdu mimo sjezdovky, a upozorňuje na nabídku různých jiných druhů připojištění. Asi se jí v call centru stýská po telefonátech, tak mě ošidila o písemné informace a pobízí k použití bezplatné infolinky. Nerada telefonuju. Obracím se proto na ni znovu prostřednictvím elektronické pošty. Tentokrát se mě ujme zřejmě spolupracovnice Ivana: "Všechny informace o sazbách a všeobecné pojistné podmínky naleznete na našich webových stránkách www.generali.cz." Následuje informace, že se jejich sportovní připojištění vztahuje jen na lyžování na sjezdovkách, a pak "…pojištění můžete uzavřít na kterékoliv naší pobočce, kde jsou i v tištěné podobě k dispozici všeobecné pojistné podmínky a nebo přes email on-line."
Jaké pojištění máme uzavřít a co nás bude stát? A proč jste pojistné podmínky neposlala v příloze? Vypadá to, že se opravdu budu muset prokousávat internetovými stránkami a poradit si sama. Ani odkaz na www.generali.cz není hyperlinkový. Ale už jsem otrlejší, začínám si zvykat a vzpomínám s tichou omluvou na snahu Martiny z ČSOB.

Konečně informace

Ráno automatizované potvrzení obdržení mého emailu a odpoledne několik užitečných informací z Kooperativy (profil, názory). Z výčtu tří rizikových sportovních skupin mě zaujme ta poslední, v jejímž rámci lze pojistit lyžování i mimo vyznačené sjezdovky a na ledovcích a to za rovnou stovku za osobu a den. Jak vyplyne později, je to jediná pojišťovna, u které lze pojistit lyžování ve volném terénu. Menší nevýhodou možná bude, že léčebné výlohy, které nepřevýší částku dva tisíce korun musí klient hradit sám na místě, částka mu bude proplacena pojišťovnou až po návratu domů. Ale alespoň mě jako jediní připravili na nutnost disponovat v takových případech určitou hotovostí.
Znovu odesílám prosbu o "svou" kalkulaci. Odpověď odbornice je na první pohled skvělá, na druhý, podrobnější, však trochu udivující: "...by se jednalo o lyžování a snowboarding mimo vyznačené sjezdovky, pojištění léčebných výloh pro 4 osoby na 4 dny by činilo 4 x 40 Kč = 160 Kč, pojištění léčebných výloh pro 4 osoby na 7 dnů by činilo 7 x 100 Kč = 700 Kč." Kam se podělo násobení čtyřmi osobami...?

Stručně a jasně

Po čtyřech dnech si na mě vzpomněla Allianz pojišťovna (profil, názory), ozval se pojišťovací poradce Karel. "Dle mých propočtů je pro Vás nejvýhodnější pojistit se před každou cestou zvlášť." A čeho jste se, Radime, dopočítal? To jsem se ptala v dalším emailu v pátek večer. Stručná a jasná odpověď přišla hned po víkendu: "Přesná kalkulace – cestovní pojištění: 1 440 Kč / osoba (5 x 220 + 1 x 340) za celý cyklus." Zapomněl mi však sdělit alespoň základní informaci o pojistném krytí. A možná i on mohl psát klientovi z vlastní schránky a ne ze schránky své kolegyně.

Kdo si počká, ten se možná dočká

Na můj první dopis žádná odpověď, a to čekám přes týden. Rozhodnu se optat České pojišťovny (profil, názory) ještě jednou, snad se jim někde můj email zatoulal. Už jsem ani nedoufala, a právě proto mě překvapil email z domény cpoj.cz. Po sedmi dnech v pátek po šesté hodině přišla reakce od paní Soni z úseku pojištění majetku a odpovědnosti za škodu. "Pojistné za pojištění pro Vaše pobyty spojené s lyžováním si můžete vypočíst sami na této adrese ...," píše. Ještě se zmínila o existenci ročního pojištění Odysseus, snad aby dopis nebyl příliš krátký...

Podtrženo sečteno

Evropská Cestovní Pojišťovna o další klienty zjevně nemá zájem. Ani laxní přístup České pojišťovny se mi nelíbí, natož pak "poraď si sám" emaily z Generali Pojišťovny.
Výběr se tedy zúžil na tři hráče: Kooperativu, Allianz a ČSOB Pojišťovnu. Rozhodla jsem se ukrojit kousek z krásného slunečného víkendu a sobotní dopoledne jsem strávila studiem internetových stránek těchto institucí. Všechny tři pojišťovny umožňují pohodlné uzavření pojišťovací smlouvy on-line přes internet.
Nejlépe však hodnotím Kooperativu, která na mě, až na snad nepozornost při propočtech, působila seriozně a její přístup ke klientovi si zasluhuje v porovnání s ostatními jedničku. Jasnou výhodou Kooperativy je také jediná nabídka možnosti pojištění na jízdu mimo sjezdové tratě. Moje volba je sice poměrně nejnákladnější, ale v případě nepříjemné události by se zajisté vyplatila.
Příští týden předložím návrh svým spolulyžníkům...

Jména pracovníků pojišťoven byla pozměněna.

Spolehli byste se při komunikaci s pojišťovnou na elektronickou poštu? Jak hodnotíte jejich přístup popsaný v tomto článku? Jaké máte zkušenosti s pojištěním vaší dovolené?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2003 8:41, zargon

Jo ještě bych měl dotaz jestli se něco změní vstupem do unie-jestli nebude platit zdravotní pojištění na nutnou péči i členských zemích. Potom by připojištění v současné podobě ztrácelo význam.

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření? Bez dotazů a ještě letos!

13. 11. 2003 | Vendula Hilkovičová | 1 komentář

Stavební spoření? Bez dotazů a ještě letos!

Blíží se konec roku a s ním i změny podmínek stavebního spoření. Nevíte-li si rady, co s vaší stávající smlouvou nebo smlouvou novou, na elektronické poradny stavebních spořitelen příliš... celý článek

Ach, ty vstřícné banky...

11. 11. 2003 | Ján Rusnák

Ach, ty vstřícné banky...

Máte jednoduchý požadavek na banky a chcete s nimi komunikovat pomocí emailu? Tak se na to pořádně připravte. Uvolněte si kapacitu emailové schránky, přichystejte tuny papíru a zlepšete... celý článek

Jak na cestovní pojištění

11. 6. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

Jak na cestovní pojištění

Vybrat si správně cestovní pojistku není úplně banální věc. Skládá se totiž z několika částí, které nejsou pokaždé automaticky zahrnuty v základní nabídce. Přitom právě limity a doplňky... celý článek

Pozor na levné pojistky

11. 6. 2003 | Dušan Hradil

Pozor na levné pojistky

Stačí mi na dovolenou ta nejjednodušší pojistka? Kolik vlastně stojí ošetření v zahraničí? A nebude po mně lékař v zahraničí chtít zaplacení ošetření v hotovosti? Na tyto a další otázky... celý článek

Po zelené lince do Iráku

27. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Po zelené lince do Iráku

"Dobrý den, chystám se na čtrnáct dní do Iráku. Pojistíte mě?" Tuto otázku jsem po telefonu položila devíti pojišťovnám. Reakce operátorů zelených linek překvapivě nebyly ve všech případech... celý článek

Partners Financial Services