Nová cesta: pojištění bez pojištění

Nová cesta: pojištění bez pojištění
Na trhu se objevila nová možnost, jak zhodnotit své prostředky. Není to ani spořící účet, ani životní pojištění, přitom čerpá výhod obou včetně daňového odpočtu. Chcete vědět, o kom je řeč, jak funguje a jestli se vám vyplatí?

Úrokové sazby stále klesají a úvěroví klienti si mnou ruce. Zato příznivci depozitních produktů pláčou nad mizivými výnosy a jedinou spásou jsou pro ně nové kombinované produkty, se kterými přicházejí některé banky. Nedávno jsme vám představili Zero bond v článku Když zero znamená víc než nula, dnes přichází na řadu životní pojištění s nulovou ochranou.

V podstatě jde o variantu životního pojištění, kdy je pojistná část snížena na nulu a veškeré pojistné bráno čistě jako investice. Z pohledu klienta tak jde prakticky o spoření, protože pravidelně vkládá určitou částku, která je pak zhodnocována a na konci vyplacena. Nulová pojistná ochrana znamená, že v případě úmrtí klienta dostanou pozůstalí jen tolik peněz, kolik bylo doposud vloženo po odečtení všech poplatků. U běžné životní pojistky je vyplaceno celé pojistné plnění.

Hlavním benefitem, který odlišuje tento typ produktů od investice do podílových fondů či bankovního spoření, je možnost využití daňové výhody. Pokud uzavřete smlouvu do 60 let věku, minimálně na pět let, můžete si každý rok odečíst z daňového základu zaplacené pojistné až do výše 12 tisíc korun. Stát takto původně podporoval jen penzijní připojištění, poté i životní pojištění.

KB Vital Plán (profil, názory)

Komerční banka (profil, názory) spolu s Komerční pojišťovnou (profil, názory) připravila letos na podzim produkt, který nabízí pouze variantu bez pojistné složky, a prezentuje jej jako spořící plán, nikoli životní pojištění. Můžete si zvolit frekvenci vkladů a za rok musíte vložit minimálně 3 600 korun. Podstatná výhoda Vitalu spočívá ve flexibilitě - můžete si totiž kdykoli změnit výši úložky nebo provést mimořádný vklad podle aktuální finanční situace. To lze v případě kapitálových životních pojistek také, ovšem jen omezeně. Dokonce můžete, na rozdíl od konkurence, spoření úplně přerušit, pokud například přijdete o místo, a později opět pokračovat.

Když budete potřebovat své peníze před uplynutím smlouvy, můžete provést mimořádný výběr, na účtu však musí zůstat deset procent dosud vložených prostředků, minimálně pět tisíc korun. Na rozdíl od konkurence nepřicházíte o daňovou výhodu, pokud na účtu zůstane tolik prostředků, kolik činí suma částek, o které jste si snížili daňový základ. Vyberete-li více, musíte zpětně své příjmy "předanit" a doplatit daň z příjmu. Výběr v prvních letech spoření je znevýhodněn srážkou mezi dvěma a pěti procenty, od pátého roku je již bez jakýchkoli poplatků.

Úroková sazba Vitalu je dvousložková. První část, tzv. zaručený úrok, je stanovena pevně na několik let dopředu. Dnes jsou to tři procenta, garantovaná na následujících pět let. K tomu získáte další zhodnocení podle vývoje hospodaření Komerční pojišťovny, v současné době by to byly zhruba dvě procenta. Pro pětileté období by měl celkový výnos zůstat na pěti procentech, poté klesne podle prezentovaných modelových výpočtů banky (resp. pojišťovny) na tři procenta. Veškeré výnosy jsou ale počítány z vkladů snížených o čtyřprocentní poplatek, skutečné zhodnocení tedy poklesne.

ING Investor Plus (profil, názoryFalse)

Začátkem listopadu upravila ING Nationale-Nederlanden (profil, názory) svůj produkt Investor o možnost nulového pojištění. Celou částku pojistného můžete alokovat do některého ze tří nabízených fondů a výnosnost investice bude záviset na výsledku jeho hospodaření. V našem srovnání počítáme s pěti procenty, což je odhadovaný výnos zástupců ING. Na rozdíl od Vital Plánu narazíte v Investora Plus na více poplatků. Každý měsíc zaplatíte 40 korun jako správní poplatek, dále sedm procent ročně z podílových jednotek nakoupených z pojistného za první rok a další dvě procenta z objemu celé investice za správu portfolia (tzv. management fee).

Investor Plus je ve spořící části méně variabilní než KB Vital Plán. Můžete sice v průběhu trvání smlouvy bez poplatku měnit výši pojistné částky a tím i pojistného, ovšem nesmíte klesnout pod 250 korun měsíčně – úplně přerušit platby tedy nelze. Pokud provedete jakýkoli předčasný výběr, přicházíte okamžitě o možnost daňových úlev a musíte dříve sníženou daňovou povinnost zpětně doplatit. Naopak výhodou je možnost vložení části investice do pojistné části jako u běžného životního pojištění. Změnit poměr obou složek lze i v průběhu trvání pojištění. Dále je možné přidat připojištění například proti riziku úrazu či invalidity.

Kolik tedy vydělám?

Pokud byste chtěli spořit tisícovku měsíčně po dobu pěti let a nesplnili podmínky daňového odpočtu, nebude životní pojištění bez pojistné ochrany až tak výhodné. Jako naprosto nevhodný se v tomto případě jeví Investor Plus, který by přinesl dokonce ztrátu. Pro porovnání uvádíme Oranžové konto (profil, názory) od ING jako zástupce flexibilních spořících účtů a stavební spoření s využitím státního příspěvku.

Roční míra zhodnocení u varianty na 5 let
Produkt
Roční zhodnocení 1
KB Vital Plán 2

3 %

ING Investor Plus 2

- 1,6 %

ING Oranžové konto

1,7 %

Stavební spoření 3

10 %

Vysvětlivky: Jedná se o pětiletou variantu s měsíční úložkou 1000 korun.
1 roční úroková míra, která by přinesla stejný výnos jako daný produkt po odečtení veškerých poplatků a daně z příjmu
2 uvažujeme roční výnosovou míru 5 % (vycházíme z odhadů KB a ING)
3 přibližné zhodnocení u stavebního spoření při cílové částce do 100 000 korun s využitím státního příspěvku 

Jako příklad dlouhodobého spoření uvažujeme třicetiletého investora, který chce využít daňové výhody - spoří tedy tisícikorunu měsíčně po dobu třiceti let, na účet tedy postupně vloží 360 tisíc korun. Z úrokových výnosů snížených o související poplatky a daň z příjmu jsme spočítali odpovídající roční výnosovou míru. K tomu by náš investor mohl každý rok odečíst 12 tisíc z daňového základu, při měsíčním hrubém příjmu 25 tisíc korun by tak za celou dobu ušetřil 81 tisíc na daních. Nejlépe vychází Investor Plus, a to díky zakalkulování pětiprocentního ročního zhodnocení prostředků, které vychází z odhadu zástupců ING.

Roční míra zhodnocení u varianty na 30 let
Produkt
Roční zhodnocení 1
Roční snížení daňového základu
KB Vital Plán 2

2,5 %

12 000

ING Investor Plus 3

4,0 %

12 000

ING Oranžové konto

1,7 %

0

Penzijní připojištění 4

3,37 %

6 000

Vysvětlivky: Jedná se o třicetiletou variantu s měsíční úložkou 1000 korun.
1 roční úroková míra, která by přinesla stejný výnos jako daný produkt po odečtení veškerých poplatků a daně z příjmu
2 při ročním výnosu 5 % v prvních pěti letech, 3 % v dalších letech (odhad KB)
3 při ročním výnosu 5 % pro celé období (odhad ING)
4 při ročním výnosu 5 % v prvních pěti letech, 3 % v dalších letech, včetně státního příspěveku 150 korun měsíčně

Životní pojištění s nulovou ochranou, resp. spoření s daňovou výhodou, je zajímavým kompromisem obou produktů. Pro krátký investiční horizont bez možnosti odpočtu pojistného z daňového základu rozhodně není, jako dlouhodobá investice si ale své klienty najde. Uvidíme, jak zareagují další hráči na trhu a s jakou přijdou odpovědí.

Jak na vás zapůsobilo nové životní (ne)pojištění? Myslíte si, že je to vhodný produkt pro dlouhodobé spoření, anebo byste zvolili něco jiného? Je podle vás správné nabízet daňovou úlevu i v případě nulové pojistné ochrany? Napište nám váš názor.

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky a čtenáři Peníze.CZ. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2002 8:53, HradilDu

Není mi přesně jasné, co máte na mysli. Pokud dám hlas např. životnímu pojištění, zvedne se u něj procento v případě, že ten jeden hlas zvýšil nárůst "preference" o celé procento. A pokud se někde procento přidá, jinde se odebere, v součtu to dává stále stovku. V mém případě funguje anketa bez problémů. Pokud máte stále pocit, že je někde chyba, budeme rádi, když se nám ozvete, třeba e-mailem.

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 11. 2002 12:08, Kavka

Právní stránka věci: Existuje vůbec nějaký předpis nebo zákon, který by finanční instituce omezoval v účtování zlodějských poplatků? Pokud mi mohou naúčtovat 133.000 Kč poplatků za uložení peněz, to mi jako klidně mohli naúčtovat 250.000,- nebo dokonce naúčtovat, že poplatky sežraly všechny úspory a že jim ještě dlužím?
Snad by bylo možné je žalovat za podvod podle občanského zákoníku, protože přes opakované dotazy mi výši poplatků nebyli ochotni sdělit a vychytralá paní manažerka v OH pořád dokola kdákala pouze o daňových výhodách (jiný argument prostě neměla). 12.000 jsem bohužel již uložil, pokud mi na jejich podělané "výročí" přijde výpis oznamující zabavení části mých prostředků, přijmu potřebná protiopatření. O těch 12000 ročně mi nejde, kdybych je prohrál v kasinu, nevadilo by mi to. Etrémně mě však irituje, že se mnou někdo takovýmhle způsobem vytírá podlahu.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když zero znamená víc než nula

22. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Když zero znamená víc než nula

Jak nalákat klienty na termínované vklady, když úrokové sazby jsou nízké? Stačí vymyslet něco nového a peníze se jen hrnou. Před rokem se to povedlo ING s Oranžovým kontem, letos se... celý článek

Partners Financial Services