K moři, na kolo či na divokou řeku

K moři, na kolo či na divokou řeku
Správným výběrem pojišťovny můžete ušetřit slušnou sumu. A je vlastně vůbec potřebné cestovní pojištění uzavírat?

Při cenách zdravotní péče v zahraničí se cestovní pojištění rozhodně vyplatí. Vždyť pouze otřes mozku spojený s jednodenní hospitalizací přijde na sedmdesát tisíc korun. A za automobilovou havárii v USA zaplatíte více než dva miliony korun.

Před sjednáním cestovního pojištění si rozhodně přečtěte podmínky smlouvy, abyste později nebyli překvapeni. "Koupil jsem si na cestu do Jižní Ameriky připojištění k ISIC kartě od pojišťovny Generali," říká Aleš, student čtvrtého ročníku VŠE. "Až v hlavním městě Bolivie - La Pazu - jsem zjistil, že vlastně nejsem pojištěn. Pojistka totiž měla mezi výjimkami i pobyt v nadmořské výšce přes 3500 metrů, La Paz přitom leží o 160 metrů výše," dodává.

Pro srovnání jednotlivých pojišťoven jsme vybrali tři modelové situace. Desetidenní pobyt rodiny se dvěma dětmi u moře, cyklistický zájezd pro dva lidi na 18 dní a desetidenní sjezd divoké řeky na raftu.

Pohoda pod palmami

Pojištění desetidenního pobytu rodiny se dvěma dětmi u moře v Evropě přijde celkově od 400 korun po více než 1 500 Kč. Výběr pojišťovny hraje roli. Celkem zaplacená suma se totiž liší i o několik stokorun při zhruba stejných limitech plnění. Nejméně zaplatíte díky speciálnímu rodinnému tarifu v pojišťovně UNIQA (profil, názory). V ceně je vedle krytí léčebných výloh také úrazové připojištění, pojištění proti ztrátě zavazadel a způsobené škodě s obdobnými limity jako u ostatních pojišťoven. Nejlevnější pojištění léčebných výloh nabízí Kooperativa (profil, názory), navíc s poměrně vysokým limitem hrazení výloh. Způsobeno je to tím, že děti cestující společně s rodiči neplatí nic. Hypochodrům lze nabídnout produkty společnosti Allianz (profil, názory) kvůli neomezené výši plnění.

 Pojištění pro rodinu (2 děti) na 10 dnů pro pobyt u moře

 Pojišťovna  Pojistné  Úrazové připojištění  Zavazadla  Odpovědnost  Celkem
 Česká pojišťovna  720  180  360  180  1440
 Generali  520  160  120  120  920
 Allianz  780  420*  0  0  1200
 Kooperativa  400  400*  0  0  800
 ECP  1580  0  0  0  1580**
 UNIQA  480  0  0  0  480***
 IPB pojišťovna  560  120  400  200  1280
 VZP  560  220  180  120  1080
 Komerční pojišťovna  480  220  120  100  920
 Pojišťovna ČS  0  0  0  0  1240**
Poznámky:*Zahrnuje všechny tři skupiny najednou, **zahrnuje všechny čtyři druhy pojištění, ***speciální rodinný tarif

Hurá na kolo

Podstatně většího rozdílu dosáhnete výběrem pojišťovny při cyklistickém zájezdu. Důvodem je fakt, že některé pojišťovny nepovažují jízdu na kole za rizikový pobyt a jiné ano. Ani nemusí platit, že zvýšená sazba znamená rovněž vyšší limit plnění, což ovšem nemusí tolik vadit. Některé instituce mají již základní limit nastaven poměrně vysoko. U pojišťoven, které nemají pro cyklistiku zvláštní sazby, je nutné prostudovat podmínky pojištění. Mohli byste totiž velice snadno narazit na "výjimku". Například rychlostní sjezd na horském kole se podle výše rizika vůbec nedá srovnávat s rodinným výletem. Stane-li se vám úraz, můžete se pak divit ještě jednou v pojišťovně. Při předložení účtu vám řeknou, že jste nebyl pojištěn proti extrémně rizikovým sportům, ukáží podmínky u smlouvy a máte smůlu.

 Cykloturistika, dva dospělí, 18 dnů

   GE  ČP  AL  KO  ECP  UNIQA  IPB  VZP  KP  PČS
Pojistné  1080  1440  2808  2160  1580  828  612  1836  792  612
Plnění (mil. Kč)  1,7  1,0  není  1,5  2,4  1,0  1,0  1,5  1,0  1,0
Sportovní připojištění  ano  ano  ano  ano  ne  ne  ne  ano  ano  ne

 

Za pojištění léčebných výloh zaplatíte nejméně u IPB pojišťovny (PJIPB), Pojišťovny ČS (profil, názory) a také pojišťovny UNIQA. Žádná z nich nevyžaduje připojištění pro cyklistiku a dává limit plnění jeden milion korun. Zvolíte-li raději speciální sazbu, jistota na 18 dní vás přijde nejlevněji u Komerční pojišťovny (profil, názory) a Generali (profil, názory).

Na divoké vodě

Deset dnů raftování mimo Evropu vás z hlediska pojištění bude stát nejméně u Generali, České pojišťovny (profil, názory) a Pojišťovny ČS. Všechny pojišťovny zařazují rafting mezi nebezpečné sporty, Allianz a UNIQA ho dokonce vůbec nepojišťují. Při výběru správného pojistného programu byste v některých případech měli být jasnovidci. Například Česká pojišťovna si účtuje dvojnásobnou sazbu než  základní, ale podmiňuje to přiměřenou výstrojí a nezvýšeným průtokem vody. Pokud jedete sjíždět řeky na delší dobu, prognóza stavu vody na celé období může být magií. Ve většině případů je rovněž pojistné plnění podmíněno odborným vedením.

 Rafting, jedna osoba, 10 dnů

   GE  ČP  AL  KO  ECP  UNIQA  IPB  VZP  KP  PČS
Pojistné  600  800  ***  1000  1340  ***  1980  2550  1900  960
Plnění (mil. Kč)  1,7  1,5  ***  1,5  2,4  ***  1,0  2,0  1,5  3,0
Poznámka: *** Tento druh nepojišťují

Studenti (majitelé ISIC karty) získají cestovní pojištění od Generali levněji. Celoroční pojistné do všech států na turistické cesty je přijde na 150 korun. Za sportovní připojištění pak zaplatí stejnou sazbu. Tedy, kdyby na divokou vodu v tomto příkladu vyjel student, zaplatil by 450 korun.

Na smlouvy se nespoléhat

Při cestování do některých států by se na první pohled mohlo zdát pojištění léčebných výloh zbytečné. Česká republika má totiž s nimi podepsány smlouvy o bezplatném poskytování zdravotní péče. Až zas tak bezplatné ne, protože práce lékařů je hrazena z rozpočtové kapitoly ministerstva zdravotnictví nebo z veřejného zdravotního pojištění. V současné době jsou v platnosti dohody s Rakouskem, Německem, Chorvatskem, Lucemburskem, Slovenskem a s bývalými socialistickými státy (tyto smlouvy byly sjednány před rokem 1989).

Na základě těchto smluv vzniká občanům ČR nárok na bezplatné lékařské ošetření. Není to však ideální. V některých státech se týká pouze ošetření ve státních zdravotnických zařízeních (soukromý lékař může požadovat platbu v hotovosti nebo odmítne ošetření), vztahuje se jen na akutní péči, není hrazen převoz nemocného zpět do ČR ani asistenční služby. V některých případech je také vyžadována finanční spoluúčast pacienta. "Z těchto důvodů doporučujeme, aby se čeští občané cestující do zahraničí připojišťovali," říká Jana Stárková z ministerstva zdravotnictví.

Už máte sjednáno cestovní pojištění? Myslíte, že má cenu ho sjednávat? Máte nějaké zkušenosti s uplatňováním pojistky? Podělte se s námi o ně!  

Cestovní pojištění si můžete sjednat během pár minut také na našem serveru.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2002 21:02, Zdenek

Tento způsob srovnávání je úplně o ničem. Každá pojišťovna má odlišné pojistné podmínky, různé limity plnění, jinou spoluúčast a hlavně rozdíly jsou v ASISTENČNÍCH SLUŽBÁCH.

Způsoby srovnávání, které používají novináři a finanční weby jsou NESERIÓZNÍ.

Dále bych rád podoknul, že český člověk chce na všem ušetřit, ale zrovna pojištění do zahraničí není tím pravým, kde by se šetřit mělo!!!

Vždycky rostu, když vidím, že nějaká pojišťovna - hlavně taková co má nebo měla finanční problémy - pojišťuje za tak nízké sazby až je to do očí bijící.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2002 0:58, zevloun

Již vícero let využívám Evropskou cestovní pojišťovnu a při všech prožitých bolístkách (od vykradeného auta přes poškozená zavazadla při vykládce z letadla až po zlomenou ruku) jsem byl s plněním pojišťovny vždy spokojen. Na zahraniční cesty považuji za potřebné utrousit nějaký peníz na cestovní pojištění.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services