Blíží se sezóna, budete se pojišťovat?

Blíží se sezóna, budete se pojišťovat?
Než se nadějeme, bude tu opět léto a s ním hlavní turistická sezóna. Tisíce lidí vyrazí za hranice státu užívat zaslouženého odpočinku. A z nich si sem tam v zahraničí někdo přivodí úraz, nebo nečekaně onemocní, nebo dokonce (i to se bohužel stává) zemře.

Pokud vás doma přepadne najednou nesnesitelná bolest zubů, vyrazíte klidně ke stomatologovi, necháte se ošetřit a zase jdete domů. Výlohy za ošetření, rentgen, či materiál za vás hradí zdravotní pojišťovna, které na to také každý měsíc pravidelně přispíváte. Pokud se totéž stane v zahraničí, může to znamenat značně citelnou ránu pro rodinný rozpočet.

V popisovaném případě by se to třeba (nejsou-li zvlášť závažné komplikace) dalo financovat, ale co když se stane něco podstatně vážnějšího? Náklady na léčení mohou dosáhnout v přepočtu statisícových částek a to pro většinu občanů České republiky znamená doživotní zadlužení. Proto také pojišťovny nabízí cestovní pojištění, s jehož pomocí lze tato rizika eliminovat. Nikdo samozřejmě nepočítá před odjezdem na dovolenou s tím, že by ji měl strávit v nemocnici nebo že by potřeboval vyhledat lékaře. Stát se to však může. Cestovní pojištění za vás uhradí dle druhu zvolené pojistky náklady na ošetření, léky, pobyt v nemocnicích, nebo i převoz na specializované lékařské pracoviště či do vlasti. Výběr pojistky je samozřejmě nejdůležitější věcí. Je potřebné se řídit jednak tím, co na dovolené hodláme dělat a dle toho vybírat pokrytá rizika, a také si zvolit vyhovující limit pojistného plnění. Samozřejmě, čím vyšší limit si zvolíte, tím větší pojistné zaplatíte, Na druhou stranu, i při větších zdravotních potížích máte jistotu, že pojistka bude stačit a nebudete muset případně doplácet.

Součástí pojistek jsou i asistenční služby, kdy je klientovi pomáháno se zajištěním lékařské pomoci, ale nejenom to – pomoc je zajišťována i v případech nesouvisejících přímo se zdravotními problémy, např. při problémy s vozem. Opět záleží na druhu sjednané pojistky, služba je poskytována v českém jazyce. Další možností, jak v zahraničí využít pojistky, jsou pojistky vázané na určité typy platebních karet. Zda právě vaše karta takovou pojistku obsahuje, zjistíte u své banky. Ačkoliv můžete vlastnit karty shodného typu u tří bank, budou se pojistné podmínky lišit. Pojistné není totiž vázáno na typ karty, ale je sjednáno každou bankou samostatně. Zdaleka také pojistka není u každé karty. Banky ho sjednávají převážně ke kartám embosovaným (s reliéfním písmem), které mají širší využití, jsou ale také dražší a k jejich vydání má každá banka podmínky především ohledně bonity klienta.

Zdaleka nejrozšířenějšími u nás jsou karty Visa a Eurocard / Mastercard. Není dobré se ale na takové pojištění spoléhat výhradně. Tyto pojistky mají jednak omezena rizika, která kryjí, jednak jsou pojistné limity relativně nízké (v řádu statisíců). Rovněž je omezena doba nepřetržitého pobytu v zahraničí, kdy je pojistka účinná (k tomu poznámka – vyžadujte při pojištění razítko do pasu při hraniční kontrole, jinak budete dost těžko prokazovat datum vstupu na území jiného státu). Existují i karty, kde sice je krytí dostatečné, v milionových částkách, to se týká ale karet zlatých nebo platinových, na které drtivá většina klientů nedosáhne.

Podobně je dobré se informovat i v případě, že za hranice všedních dnů vyrazíte s cestovní kanceláří. Součástí ceny zájezdu je i pojištění, je ovšem dobré vědět, na co se nevztahuje a je-li to potřebné, opět se připojistit. Nemá smysl na tomto pojištění šetřit. Vztaženo k ceně dovolené možná nepojištěni ušetříte pár korun, možná ale také můžete do smrti vydělávat na zaplacení jednoho zdánlivě banálního úrazu nebo onemocnění.

Více informací o cestovních pojistkách se dozvíte v naší stejnojmenné sekci.

Pojistit se před cestou můžete online přímo na Peníze.CZ.

Jaké máte zkušenostmi s cestovním pojištěním? Nechala vás některá z pojišťoven "ve štychu"? Která? Napište nám o svých zážitcích s cestovním pojištěním!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se pojistit na zimní dovolenou

18. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Jak se pojistit na zimní dovolenou

Když si na sjezdovce nebo na náledí ve městě zlomíte nohu, zajdete k lékaři a dostanete sádru. Za prohlídku, rentgen a sádru neplatíte nic, veškeré náklady za vás hradí pojišťovna.... celý článek

Dovolená bez starostí

19. 7. 2001 | Lukáš Půda

Dovolená bez starostí

Letní sezóna je v plném proudu. Spousta lidí již na dovolené byla, jiní se na ni teprve chystají. Aby byla pro vás opravdu odpočinková a nemuseli jste se stresovat při nenadálých událostech,... celý článek

Pro jistotu na cesty nemusíte nikam chodit

15. 5. 2001 | Lukáš Půda

Pro jistotu na cesty nemusíte nikam chodit

Blíží se doba letních dovolených. Kdo přemýšlí o cestě do zahraničí, neměl by zapomenout na cestovní pojištění. To znamená vybrat si pojišťovnu, navštívit její pobočku a uzavřít smlouvu.... celý článek

Partners Financial Services