Na lyžaře v Itálii čeká nová povinnost

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 12. 2021 | 2 komentáře
Na lyžaře v Itálii čeká nová povinnost

Zdroj: Shutterstock

Italská vláda schválila nový zákon, podle něhož od 1. ledna 2022 musí mít každý lyžař nebo snowboardista na sjezdovce sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě. Zavádí i další povinnosti.

Potvrzení o sjednaném pojištění odpovědnosti – vlastně obdobu povinného ručení – má mít lyžař nebo snowboardista na sjezdovce u sebe, a to v anglickém jazyce (vytištěné nebo například dostupné v aplikaci zvolené pojišťovny) pro případ policejní kontroly.

Za porušení povinnosti pokuta za nedodržení od 100 do 150 eur a odebrání skipasu. 

Dekret také výslovně zakazuje lyžování nebo jízdu na snowboardu po požití alkoholu a dalších návykových látek. Dosud šlo o přitěžující okolnost v případě způsobené škody, nově přímo o povinnost bez ohledu na následky. Pokuta může být od 250 do 1000 eur.

Pro děti do 18 let jsou nově povinné přilby – už tedy nejde pouze o doporučení.

Zmíněný zákon (formálně jde dekret, což je vlastně vyhláška s právní silou zákona, vzniklá na základě pověření parlamentem) přijala italská vláda už na konci letošního února, jeho účinnost ale začne 1. ledna 2022. Nejdůležitější jsou články 30 (pojištění odpovědnosti) a 31 (zákaz alkoholu), nicméně součástí jsou i další pravidla bezpečného chování na sjezdovkách. Vycházejí z mnoho let existujícího oficiálního doporučení Mezinárodní lyžařské asociace FIS.

Na prázdniny!

Zdroj: Shutterstock

Jarní prázdniny v roce 2022 proběhnou v období od 7. února do 20. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Kdy budou jarní prázdniny. Termíny podle okresů

Podle České asociace pojišťoven si lze sjednat pojištění odpovědnosti buď jako součást cestovního pojištění, nebo jako samostatný produkt, nebo jako součást pojištění majetku či nemovitosti. Samozřejmě nejde o žádnou novinku – sjednané pojištění chrání také v jiných situacích než jen na sjezdovce. Italský zákon teď stanioví, že provozovatelé sjezdovek musí nabízet takové pojištění i přímo na místě, aby si ho lyžaři mohli sjednat i na poslední chvíli.

„Na italských alpských sjezdovkách jsou lidé zvyklí jakékoliv škody vymáhat soudní cestou. Doporučujeme tak u odpovědnostního pojištění volit spíše vyšší limity pojistného plnění. Zejména v případech újmy na zdraví mohou být odškodnění velmi vysoká. V rámci individuálního cestovního pojištění je vhodné zvolit pojistné částky pojištění odpovědnosti na úrovni 10 až 15 milionů korun,“ říká Jana Flajšarová z Generali České pojišťovny. 

„Pokud odpovědnostní pojištění již klienti mají sjednané samostatně nebo v rámci majetkového pojištění či pojištění bankovní karty, doporučujeme, aby si před cestou za zimní dovolenou v italských Alpách zkontrolovali výši limitu plnění. A případně stávající limity navýšili nebo si sjednali limity vyšší limity alespoň po dobu dovolené,“ dodává Flajšarová.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině

26. 7. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině

Banky varují před nevýhodným kurzem v cizině při využití služby DCC. Většina z nich ale pořád odmítá nabídnout klientům snadnou ochranu. Proč?

Těžko při kvízu, lehko na dovolené. Otestujte si, jak jste na tom

21. 7. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Těžko při kvízu, lehko na dovolené. Otestujte si, jak jste na tom

Máte při cestách po Evropě dobrý přehled, nebo vám hrozí zbytečné komplikace? Vyzkoušejte náš kvíz.

Pozor na dovolené. Mezinárodní volání není roaming

16. 7. 2021 | dTest | 5 komentářů

Pozor na dovolené. Mezinárodní volání není roaming

Minuty, SMS a gigabajty dat, které využijete během cest po Evropské unii, se účtují stejným způsobem, jako když jste doma. To je základní princip regulace roamingu v EU, na který jsme... celý článek