Jak si poradit s výběrem povinného ručení

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 3. 2022
Povinné ručení je zákonnou povinností každého vlastníka vozidla. Proto je velmi důležité vědět, jaké povinné ručení poskytuje tu nejlepší ochranu při vzniku škodné události i přesto, že je zákonem stanovené a nelze jej měnit. Nabídek na trhu je řada, ovšem jak si poradit s výběrem té nejlepší nabídky pojištění?
Jak si poradit s výběrem povinného ručení

Zdroj: Pixabay.com

Komerční spolupráce

Rozhodujícím faktorem k rozhodnutí o smluvení povinného ručení u vybrané společnosti je ve většině případů jeho cena. Je však lepší zhodnotit nabídku z více úhlů pohledu. Výpočet povinného ručení a jeho ceny jsou jen jeden z bodů, které by měly být brány v potaz. Podmínky a způsoby sjednání také.

Zjištění ceny povinného ručení

K tomu, aby byl výpočet povinného ručení správný, je potřeba znát informace o vozidlu i vlastníkovi. Pojišťovna totiž vytváří povinné ručení na míru klientovi. Do výše pojistné částky vstupují vlivné faktory, které cenu přímo ovlivní.

Příkladem je klientův věk nebo například bezeškodné období a jeho délka. I u povinného ručení platí, že čím vyšší riziko pojistné události u žadatele je, tím vyšší cena povinného ručení na auto bude. Je nutno podotknout, že řada vlastníků neřeší navyšování pojistné úhrady nejen u povinného ručení a mohou tak zbytečně na pojištění přeplácet.

Řešením je pravidelná kontrola a porovnávání aktuálních nabídek. Při prvotním sjednávání jsou online srovnávače výborným přehledem. Člověk se tak dozví, na jaké cenové úrovně povinného ručení může se svým vozidlem dosáhnout. 

Nejen cena je pro sjednání důležitá. Vždy je třeba zhodnotit obsah pojistného balíčku. U povinného ručení je rozhodování jednodušší, jelikož je zákonem stanoveno. Minimální rozsah krytí je 35 milionů korun. U havarijního pojištění je již potřeba celou nabídku pečlivě zhodnotit. 

Všechna důležitá data a informace jsou vždy předem známá a záleží jen na klientovi, pro jakou z alternativ se rozhodne. Porovnávání nabídek a jejich poskytovatelů je dobrým přístupem k nazelezní té nejlepší ceny povinného ručení.

Levné povinné ručení je dobré, avšak u havarijního pojištění to nemusí být výhra

V případě, že by se žadatel řídil jen podle ceny pojištění, může nastat komplikace po nastání škodné události. Levné havarijní pojištění může krýt pouze některé případy a jen v omezených limitech. Jelikož je z povinného ručení kryta škoda, která vznikne jinému účastníkovi na silnicích, je toto pojištění ze zákona povinné. Havarijní pojištění si může zřídit každý dle jeho potřeb, je dobrovolné. 

Srovnání nabídek může žadatel dohledat například na portálu www.vpojisteni.cz, kde se dočte i důležité informace o pojištění obecně. Pokud by dohledal lepší nabídku, výpověď povinného ručení není náročná. Je ovšem dobré vědět, kolik možných způsobů a možností je pojistníkovi k dispozici.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services