Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 1. 10. 2010 | 7 komentářů
Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší
Výše podpory v nezaměstnanosti a délka jejího čerpání se v zásadě nezmění. Získá ji ale menší počet uchazečů než tomu bylo dosud.

Pravidla pro podporu v nezaměstnanosti se s největší pravděpodobností zpřísní. Počítá s tím návrh, který schválila vláda a na konci října o něm mají rozhodovat poslanci. Nezkomplikují-li to nově zvolení senátoři, měly by novinky platit od ledna 2011.

Samotná výše podpory a délka čerpání se sice v základní variantě nezmění, rozšíří se však okruh případů, kdy uchazeč o práci nárok získá menší nebo dokonce nulovou podporu.

Kdo dostal odstupné, zatím pomoc nepotřebuje

Od ledna zřejmě nedostane podporu v nezaměstnanosti ten, kdo při odchodu z předchozí práce dostal od zaměstnavatele odstupné. Podpora se mu nezruší úplně, ale na odpovídající počet měsíců odloží.

Když tedy někdo dostane jako odstupné tři měsíční platy, nezíská po tyto tři měsíce současně podporu v nezaměstnanosti.

"Přijde mi to logické. Je přece nepřijatelné, když někdo dostane odstupné a hned se přihlásí na úřad práce a chce podporu v nezaměstnanosti. Vždyť potom má vlastně větší příjem, než měl předtím, navíc z peněz ostatních spoluobčanů," vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Pokud uchazeč nenajde během doby, kterou mu "pokrývá" odstupné, nové zaměstnání nebo nezačne podnikat, začne po skončení této doby pobírat podporu v normální výši a délce. Prakticky se mu tak jen odloží o pár měsíců, ale nezkrátí.

Nižší podpora pro toho, kdo dá výpověď nebo odejde dohodou

Další novinka je komplikovanější: Kdo sám podá výpověď nebo odejde dohodou, dostane nižší podporu. Ve standardní výši mu podpora zůstane jen tehdy, jestliže šlo o "vážné důvody".

Právě v definici vážných důvodů (a jejich posuzování úředníkem) je první z možných problémů.

Lidé by si ale měli dát pozor i v případě, když je chce propustit zaměstnavatel. Podpora jim totiž neklesne jen tehdy, pokud od něj dostanou výpověď. Pokud přistoupí na dohodu, riskují opět snížení podpory.

Člověk, který bez vážných důvodů sám podá výpověď nebo odejde dohodou, dostane na podpoře jen 45 procent předchozího průměrného výdělku. Nikoliv až od pátého měsíce jako dosud, ale už od začátku.

Uchazeč s předchozím průměrným výdělkem 15 tisíc korun by tak (oproti standardní podpoře) přišel celkově o 7 500 korun, uchazeč s průměrným výdělkem 20 tisíc by (oproti standardní podpoře) přišel celkově o 10 tisíc.

Ministerstvo zatím nedokáže odhadnout, kolika lidí se nové pravidlo dotkne a jak díky němu stát ušetří.

Pro úplnost dodejme, že už nyní nemá podle platných pravidel nárok na podporu ten, kdo v posledních šesti měsících před (opětovným) zařazením do evidence uchazečů bez vážného důvodu opakovaně sám ukončil vhodné zaměstnání, zprostředkované úřadem práce. Podpora se mu tedy nesnižuje, ale rovnou odmítá.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2010 16:39, caryfuk

A co kdyby vláda se také starala o zaměstnané? Jsi v práci a drž hubu a krok, jestli se k Tobě chová zaměstnavatel jak hajzl, opět drž hubu a krok, protože stát Tě nepodpoří. Stát zajímajíé pouze Tvoje daně a jak s Tebou vyčůrat- Fluktuace neexistuje. Musíš brát, ubohý malý blbísku to, co je.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

24. 9. 2010 | Petr Kučera | 17 komentářů

Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

Vláda ve středu večer, respektive ve čtvrtek ráno schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Obsahuje řadu výdajových škrtů. Nejvíce lidí se dotkne snížení základní daňové sazby... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

29. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

Počet lidí bez práce by měl podle ekonomů růst ještě příští rok. Ztráta zaměstnání přitom pro rodinu znamená pořádný propad příjmu. S naší kalkulačkou uvidíte, proč má smysl se na... celý článek

Dávky v nezaměstnanosti: spočítejte si, na co máte nárok

5. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Dávky v nezaměstnanosti: spočítejte si, na co máte nárok

Nezaměstnaných v Česku přibývá. Připravili jsme pro vás kalkulačku, na které si můžete spočítat, na jakou podporu v nezaměstnanosti vám v případě ztráty zaměstnání může vzniknout nárok.... celý článek

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

15. 4. 2008 | Táňa Chadrabová | 29 komentářů

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Nyní ho projednávají poslanci. Pokud ho... celý článek

Partners Financial Services