Práci hledá nejméně lidí od května 1997, volných je 347 tisíc míst

pk | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2019
Práci hledá nejméně lidí od května 1997, volných je 347 tisíc míst

Úřady práce evidovaly ke konci května 200 675 uchazečů o zaměstnání. To je o 9 153 méně než v dubnu a o 28 957 méně než před rokem. „Zároveň jde o nejnižší hodnotu od května 1997,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Podíl nezaměstnaných osob klesl na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta. Před rokem to byla tři procenta.

Zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím úřadů práce 346 552 volných míst, což je o 63 309 víc než před rokem. Jejich nabídka tak převyšuje počet nezaměstnaných. Neúspěšná snaha získat pracovníka tímto způsobem je podmínkou pro to, aby firmy mohly přijmout cizince mimo zemí EU.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče – nejvíc v okresech Karviná (5,2), Jeseník (3,2), Sokolov (2,8), Ústí nad Labem (2,6), Most (2,4), Hodonín (2,2), Znojmo a Bruntál (shodně 2,1).

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (1 %), Rychnov nad Kněžnou (1,1 %), Jindřichův Hradec (1,2 %), Pelhřimov a Plzeň-jih (oba 1,3 %), Benešov (1,4 %), Ústí nad Orlicí, Písek, Praha-západ a Prachatice (shodně 1,5 %). Naopak nejvyšší je v okresech Karviná (6,8 %), Most (5,2 %), Ostrava-město (5,1 %), Ústí nad Labem (4,9 %), Chomutov (4,8 %), Bruntál (4,7 %), Louny (4,4 %) a Znojmo (4,2 %).

„V evidenci uchazečů o zaměstnání jsou nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v květnu 43,2 roku,“ upřesňuje mluvčí Úřadu práce ČR.

Lidé starší 50 let se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 37,3 %. Celkem 25,8 % z celkového počtu uchazečů je bez práce déle než 12 měsíců. Mezi nezaměstnanými mírně převažují ženy (53,2 % z celkového počtu uchazečů). Téměř pětina – 17,5 % – uchazečů je zdravotně postižených.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services