Milionovou půjčku nám schválily tři banky z pěti

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 25. 4. 2008 | 2 komentáře
Milionovou půjčku nám schválily tři banky z pěti
Na milionový úvěr na rozvoj podnikání jsme dosáhli u třech bank, dvě banky by nám půjčily méně. V rozhodování o půjčce jsou banky obezřetné. Každý projekt posuzují naprosto individuálně.

Do pěti českých bank jsme vyrazili s cílem získat milionový úvěr na nákup vybavení, abychom mohli rozšířit naši imaginární firmu. Milion by nám velmi pravděpodobně půjčili v České spořitelně, ČSOB a v Komerční bance. Po posouzení žádosti požadovaly jen doplnit detaily o reálnosti podnikatelského záměru. V GE Money Bankbychom získali přibližně 300 až 540 tisíc korun. Jen část peněz by nám poskytla Raiffeisenbank. Přesnou výši tato banka neuvedla, potřebovala by podnikatele ještě více prověřit.

Test potvrdil, že i malá firma může s žádostí o půjčku u banky uspět. Všechny banky jsou ale opatrné. Než půjčku schválí, pečlivě zhodnotí všechna rizika a mohou si od podnikatele vyžádat ještě doplňující informace. Pokud hrozí, že splátka úvěru živnostníka příliš zatíží, banka mu půjčí pouze část požadované sumy. Každé schvalování je zcela individuální. Podnikatel s vyšším ziskem nebo obratem může získat lepší hodnocení, a tím i lepší úvěrové podmínky, než jakých dosáhl náš projekt.

V Komerční bance nabídli výhodnější úrokovou sazbu ve výši 6,9 procenta v případě, že žadatel o půjčku už je jejím klientem. Nový klient by získal pevnou úrokovou sazbu 7,5 procenta. Za fixní úrokovou sazbu by nám půjčila také GE Money Bank (od 7,3 do 10,9 porcenta), ČSOB (11,14 procenta) a Česká spořitelna (7,4 procenta), a to bez ohledu na to, zda je žadatel novým nebo stávajícím klientem. V České spořitelně jsme se mohli rozhodnout případně i pro pohyblivou úrokovou sazbu.

Raiffeisenbank mění úrokové sazby denně a jejich výše závisí na rizikovosti klienta a zvolené době splatnosti. Pro typického klienta této banky činila například v úterý 22. dubna 2008 denní úroková sazba 7,13 procenta.

Fixace úrokové sazby znamená pro podnikatele větší míru jistoty a pravidelné měsíční splátky po dobu zvolené fixace. Podle některých analytiků se očekává v příštích měsících mírný pokles úrokových sazeb, proto je třeba zvážit, co bude výhodnější, zda kratší doba fixace úrokové sazby nebo úvěr s pohyblivou denní sazbou.

U pevné úrokové sazby bychom jako nový klient Komerční banky měsíčně spláceli 24 179 korun. Splátky u GE Money Bank, která poskytla půjču jen ve výši 540 tisíc korun, bychom měsíčně spláceli 13 930 korun.

Vedení úvěrového účtu zpoplatňuje každá banka. U většiny z nich stojí tento účet měsíčně okolo 300 korun, v Komerční bance je dražší a přijde měsíčně na 600 korun. Další peníze stojí sjednání úvěru. Minimálně je třeba počítat s 5 tisíci korunami, nebo s určitým procentem z poskytnutého úvěru. Pouze u GE Money bank je tato služba zdarma.

RPSN (sazbu celkových ročních nákladů úvěrů) nemusejí banky u podnikatelkých úvěrů ze zákona uvádět. Při porovnání jednotlivých úvěrových nabídek se ale vyplatí vzít do ruky kalkulačku a spočítat si, kolik se zaplatí na úrocích včetně dalších poplatků. Jedině Komerční banka RPSN na vyžádání spočítala. Pro nového klienta tato sazba činila 8,97 procenta.

Jestliže podnikatel plánuje, že úvěr může splatit i předčasně, nebude to zpravidla zadarmo. Třeba u GE Money Bank zaplatí minimálně tisícovku a u Raiffeisenbank nejméně 5 tisíc korun. Tato banka ale často poplatek odpouští.

Komerční banka umožňuje bez sankce splatit úvěr předčasně pouze ke konci fixačního období. Pro podnikatele, který očekává nepravidelný příliv financí, jako například peníze z dokončené zakázky, které by mohl použít na předčasné splacení, je proto u této banky lepší zvolit kratší dobu fixace úrokové sazby, třeba na jeden nebo na dva roky.

Na jaký úvěr jsme dosáhli

ČSOB
Česká spořitelna
Raiffeisenbank
Komerční banka
GE Money Bank

Investiční úvěr na nákup technologie

Rozhodnutí banky: úvěr schválen v plné výši 1 milion korun.

Úrok: 11,14 % (jde o maximální výši sazby)

Poplatky: jednorázový poplatek ve výši maximálně 5 tisíc Kč; za vedení účtu 200 Kč, za předčasné splacení maximálně 5 tisíc Kč.

Zajištění: směnka s vinulací ve prospěch banky, případně směnka s avalem druhého společníka

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obstáli bankovní poradci při žádosti o milionovou půjčku

24. 4. 2008 | Eva Sovová

Jak obstáli bankovní poradci při žádosti o milionovou půjčku

Banky o drobné podnikatele stojí. Nejlépe v našem testu dopadl poradce České spořitelny, který dokázal bez problémů doporučit vhodný produkt. Nejhůře skončili poradci Raiffeisenbank.... celý článek

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

23. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

S žádostí o milionovou půjčku nás z banky nevyhodili

21. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

S žádostí o milionovou půjčku nás z banky nevyhodili

Skoro každý podnikatel se dostane do situace, kdy potřebuje peníze na rozšíření firmy. Vyzkoušeli jsme, jak by takový podnikatel uspěl se žádostí o milionovou půjčku u pěti českých... celý článek

Partners Financial Services