Akcenta koupila tržiště s fakturami Zalep.to

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 10. 2020 | 2 komentáře
Akcenta koupila tržiště s fakturami Zalep.to

Zdroj: Shutterstock

Platební instituce Akcenta CZ koupila startupový projekt Zalep.to. Svým klientům z řad firem tak nově nabídne možnost factoringu, tedy rychlého profinancování jejich faktur. Cenu akvizice společnosti nezveřejnily.

„Zejména střední a menší firmy se často potýkají s tím, že jim velcí odběratelé diktují příliš dlouhou dobu splatnosti faktur. Díky platformě Zalep.to mohou získat peníze už do pěti dnů,“ říká Milan Cerman, předseda představenstva společnosti Akcenta.

„Našim záměrem od počátku bylo přinést produkt financování faktur do 21. století. Od začátku jsme věděli, že k většímu rozvoji společnosti bude zapotřebí silný partner, který pomůže s budoucím rozvojem,“ říká Tomáš Hanáček, spoluzakladatel platformy Zalep.to.

Srovnejte si to s námi

V současné době probíhá migrace systémů a pilotní provoz platformy s tím, že by služba měla být kompletně dostupná českým firmám na konci letošního roku. Výhledově pak Akcenta počítá s rozšířením služby i na další trhy, kde působí - na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Německu a Francii. Akcenta primárně realizuje pro exportéry a importéry zahraniční platební styk a devizové operace.

Zalep.to je peer-to-peer (P2P) platforma, která propojuje podnikatele, kteří chtějí prodat pohledávky (faktury), s investory, jejichž cílem je naopak investovat.

Faktury se přes Zalep.to prodávají za 2 až 4 % z jejich hodnoty. Tento výnos získávají investoři, kteří si faktury na Zalep.to kupují. Od výnosu si Akcenta strhuje 10 % jako odměnu za práci. Na začátku, než faktury vystaví pro investory na virtuálním tržišti, je například prověřuje.


Fintech novinky:

 

 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Akcenta CZ, factoring, fintechy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

8. 8. 2023 | Adam Šoukal

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

Podnikatelský úvěr, faktoring, kontokorent. Otázka, kdy má pro mou firmu smysl využít externí financování, nemusí být pro každého snadná. Konkrétní příklady mohou napovědět.

Partners Financial Services