Covid III může začít, vláda schválila záruky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 5. 2020 18:00 aktualizováno 19. 5. 2020 11:16
Covid III může začít, vláda schválila záruky

Zdroj: Shutterstock

Vláda schválila úvěrový program Covid III, který je určen pro podnikatele a firmy zasažené koronavirem. Na státní záruky vyčlenila 150 miliard korun, banky by díky nim měly poskytnout úvěry až za 500 miliard.

Osoby samostatně výdělečně činné a podniky do 250 zaměstnanců získají 90% záruku, společnosti od 250 do 500 pracovníků mohou využít 80% garanci Českomoravské záruční a rozvojové banky. Délka ručení bude v obou případech nanejvýš tři roky. Maximální výše provozního úvěru v programu Covid III, který už bude dostupný i pro zájemce z Prahy, může dosáhnout 50 milionů korun.

„Podpora je poskytována formou ručení Českomoravské záruční a rozvojové banky spolupracující bance za portfolio transakcí konečných příjemců, což zároveň znamená, že na celkový objem takto poskytnutých úvěrů nese v případě jejich nesplácení ČMZRB pouze 30 % rizika, zatímco na financující bance zůstává 70 %,“ vysvětluje Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace.

„Tím je financující banka nucena již od samého začátku pečlivě posuzovat úvěruschopnost žádajícího klienta v souladu s pravidly péče řádného hospodáře,“ dodává Štěpánek.

Vláda tentokrát slibuje, že nedojde k vyčerpání slíbených úvěrů krátce po spuštění žádostí, záruky mají stačit až pro 150 tisíc podnikatelů a firem. Otázkou dál zůstává, jestli komerční banky poskytnou úvěr firmám, které nejvíc potřebují pomoc.

„Předpokládáme, že úspěšnost bude vyšší než u Covid II, kde se pohybovala v různých bankách od 50 do 70 procent,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Program Covid III vítají třeba zástupci firem v Hospodářské komoře, jejíž experti se na vzniku programu také podíleli. „Jde o první vládní program, který do ekonomiky umožní reálně napumpovat potřebné stamiliardy korun, které dosud při záchraně podnikatelů stát víceméně jen deklaroval,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Covid III má fungovat jako takzvaná portfoliová záruka. Komerční banky posbírají žádosti o komerční úvěry, posoudí bonitu žadatele, zkontrolují, zda splňují podmínky programu, schválí úvěr a předloží záruční bance projekty, na které stát poskytne kumulovanou záruku. Státu tím odpadne administrativa a žadatel přijde do styku pouze se svou bankou.

Čtěte podrobnosti: Covid III se blíží. Peněz bude dost, ale ne pro každého

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Partners Financial Services