Srovnání bankovních účtů pro drobné podnikatele

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 14. 9. 2016
Který podnikatelský účet je pro menší podnikatele nejvýhodnější? Na co si při výběru dávat pozor? A kolik zaplatíte měsíčně za podnikatelské konto u jednotlivých bank na našem trhu?
Srovnání bankovních účtů pro drobné podnikatele

Speciální účty pro podnikatele nabízí většina tuzemských bank. Podnikatelská konta se mezi sebou liší nejenom cenou, ale také nabízenými službami. Hlavní rozdíl je především v tom, k jak velkému podnikání mají sloužit. Jinak si bude účet vybírat člověk, který si podnikáním třeba jen přivydělává, a jinak firma s řadou zaměstnanců a množstvím finančních transakcí týdně. V našem dnešním srovnání jsme se zaměřili na drobné podnikatele.

Podnikatelský účet není podmínka

V samotném úvodu je potřeba zmínit, že speciální podnikatelský účet není pro podnikání podmínkou. Žádný zákon výslovně neuvádí, že by podnikající fyzické osoby musely povinně využívat specializovaný účet. Klidně tedy postačí klasický osobní účet – který také bývá většinou levnější. Člověk jen musí podle zákona o praní špinavých peněz informovat svoji banku, že chce konto využívat k podnikatelské činnosti. To je cesta, která může být vhodná zejména pro živnostníky, kterým na účtu neproběhne velký počet transakcí a kteří při placení daní využívají výdajové paušály.

Některé banky ale nevidí využívání osobních účtů k podnikání rády a dokonce v obchodních podmínkách takové využití zapovídají. Klientům, kteří toto pravidlo porušují a banka je identifikuje (například podle zvýšeného počtu transakcí), může být osobní účet zrušen a převeden na podnikatelské konto.

Pozor!

Danění úroků

Pokud si pořídíte podnikatelský účet, neměl by vám uniknout detail, kterým se liší od běžného účtu. Pokud vám náhodou banka někdy připíše nějaký úrok, je tento úrok zisk, který se musí zdanit. U běžného účtu patnáctiprocentní daň z příjmů strhává a odvádí rovnou banka. To ale neplatí pro účty podnikatelské. „Podnikatel musí příslušné úroky uvést do daňového přiznání jako zdanitelný příjem a sám je zdanit,“ vysvětluje Filip Běhal z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Dodejme, že vzhledem k tomu, že úroky u tohoto typu účtů už prakticky neexistují, jde dnes spíš o akademickou otázku.

Pokud ale podnikání neberete pouze jako přivýdělek, máte vyšší počet transakcí, chcete mít o své obchodní činnosti větší přehled a rádi byste využili i některé výhody, které banky podnikatelům nabízejí, pak si s největší pravděpodobností podnikatelské konto stejně zřídíte. „K soukromému účtu nelze poskytnout žádný podnikatelský úvěr. Stejně tak není možné vystavit kreditní kartu pro podnikatele, takže se ochudíte o navázané benefity, včetně pojištění nákupu a prodloužení záruky zboží pro vaše podnikání. Elektronické bankovnictví vám také neumožní import a export dat z účetních systémů klienta,“ upozorňuje tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Obecně pak platí, že oddělený účet pro podnikání znamená menší pracnost při vedení účetnictví, protože není nutné oddělovat od položek souvisejících s podnikáním položky související s osobní spotřebou.

Propojeno!

Banky tlačí terminály

Lidé si čím dál víc zvykají na placení kartami. A blíží se povinná elektronická evidence tržeb. Ideální čas na výměnu techniky, říkají si i banky a snaží se zabodovat s nabídkou platebních terminálů pro malé a střední podnikatele. Víme, kdo nabízí nejlepší podmínky a kolik vám za provoz terminálu naúčtuje.

Platební terminály. Na kolik vyjdou?

Jak vybírat podnikatelský účet

Jestliže vybíráte vhodný podnikatelský účet, nejdřív si důkladně promyslete, jakým způsobem ho chcete využívat. „Nejprve by si měl každý podnikatel ujasnit, k čemu a jak mu má podnikatelský účet sloužit, jestli bude účet používat denně nebo pouze několikrát za měsíc. Než si podnikatel vybere konkrétní banku a rozhodne se založit si účet, je důležité ověřit, jaké služby banka nabízí v rámci standardního vedení účtu. Nejlépe přímo v bance nebo na internetových portálech, které podnikatelské účty srovnávají. Dál je dobré zjistit, jak komfortní je obsluha internetového bankovnictví, jestli je k účtu zdarma platební karta a jaké jsou poplatky za hotovostní i bezhotovostní transakce,“ radí analytik společnosti Scott & Rose Martin Olejník. Podnikatel, který bude na své konto často ukládat tržbu v hotovosti, by si měl zase ověřit, jak daleko jsou pobočky jednotlivých bankovních domů a jak širokou pobočkovou síť mají. To samé platí pro bankomaty. Pokud obchodujete se zahraničními klienty, zaměřte se taky na transakční poplatky a možnost zřízení cizoměnových účtů. Mezi bankami jsou celkem výrazné rozdíly.

SEPA: Eura do světa

Porovnáváme poplatky za zahraniční platby

Za běžné zahraniční platby si banky účtují vysoké poplatky. Pro Evropskou unii a několik dalších evropských zemí jsou levnější variantou SEPA platby. Přečtěte si, jak na ně. Máme pro vás srovnání českých bank, které ukáže, na kolik vás platby do ciziny (a z ciziny) v eurech přijdou.

Posíláme do ciziny eura. Srovnání bank

Bez poplatků i pro podnikatele

Není to tak dávno, co podnikatelé museli počítat s tím, že je spolu se speciálním bankovním kontem budou čekat i speciální poplatky. Konkurenční boj má ale i v této oblasti blahodárné účinky, a tak postupně přibývá bank, které podnikatelům nabízejí účet bez poplatků nejen za vedení, ale i za běžné transakce a služby. To vše bez podmínek minimálního objemu obratů nebo počtu transakcí.

Velké banky, které mívají dražší podnikatelské účty, se ale vůči levnější konkurenci často vymezují – prý se jejich nabídce nemůžou rovnat, ať už jde o šíři portfolia nabízených služeb a produktů, tak pokud jde o poradenství na pobočkách. Takovou argumentaci odmítá tiskový mluvčí Fio banky Zdeněk Kovář: „Ač nepatříme mezi největší banky, je rozsah našich služeb pro podnikatele velký. Nabízíme jim skutečně kompletní servis: účty bez poplatků v patnácti měnách, tuzemské platby i platby v eurech na Slovensko zdarma, API bankovnictví pro automatizované zpracování výpisů a pohybů na účtech, kontokorent k účtu, podnikatelské úvěry a obchodníkům a e-shopům platební terminály a platební bránu. Takže rozhodně neplatí, že šíře portfolia musí být vykoupena vyšší cenou.“

Srovnání podnikatelských účtů

Do našeho srovnání účtů pro drobné podnikatele jsme vybrali dva modelové příklady, které se od sebe odlišují tím, jak klient účet používá – tedy kolik peněz na účtu protočí, jestli využívá bankomaty a pobočkovou síť, přijímá a odesílá zahraniční platby a tak dále. Produktovou kalkulačku a zdroj dat nám poskytl specializovaný finanční portál Finparáda.cz. Z nabídky každé banky jsme vždy vybrali pouze nejlevnější variantu podnikatelského účtu pro daný případ. Vyloučili jsme účty, které si můžou zakládat pouze firmy, speciální profesní účty a účty pro začínající podnikatele, které může klient využívat jen po určitou dobu.

Modelové příklady

  • Příklad 1

První modelový klient – drobný živnostník, který platby za své služby přijímá takřka výhradně v hotovosti – uskuteční měsíčně ze svého podnikatelského účtu čtyři platby přes internet a na účet mu za stejné období dorazí osm příchozích plateb. Zároveň má každý měsíc zadané tři trvalé příkazy. Průměrný zůstatek na jeho účtu je 30 tisíc korun. Průměrný měsíční příjem na účet je 50 tisíc korun. Měsíčně použije třikrát bankomat svojí banky a jednou cizí banky. K podnikatelskému účtu má jednu embosovanou platební kartu, kterou za měsíc uskuteční tři transakce v hodnotě 14 tisíc korun. K obsluze účtu používá internetbanking. Dvakrát měsíčně ale ukládá hotovost na pobočce. Nemá žádné zahraniční platby. Výpis mu chodí jednou měsíčně pouze elektronickou formou a nevyužívá kontokorent.

Výsledky

Náš modelový klient bude mít podnikatelský účet nejlevnější u Fio banky, kde nebude platit za využívané služby žádné poplatky. Díky útratám u obchodníků přesahujícím čtyři tisíce korun je mu totiž odmazán i třicetikorunový poplatek za výběr z bankomatu cizí banky. Bezpoplatkový podnikatelský účet navíc není vykoupený žádnou nevýhodou nebo skrytým háčkem, banka nabízí například i API bankovnictví, hotovostní operace na pobočkách a v případě zájmu také vedení účtu v cizích měnách.

Druhý nejlevnější je pro náš modelový příklad podnikatelský účet FÉR konto PODNIKATEL od Sberbank. Ta si účtuje 37 korun za výběry z cizích bankomatů. Konto je při měsíčním obratu nad 15 tisíc zdarma, jinak se za vedení platí 129 korun.

Podobně by náš modelový živnostník platil za podnikatelské účty Equa bank a mBank. U obou bankovních domů by musel platit za vklad hotovosti na účet. A to je také největší problém obou zmiňovaných bank. Ty totiž nemají klasické pobočky, nedá se u nich ukládat hotovost. Vklady na účet by tak musel odesílat na poště. Obě banky sice hradí první vklad na poště v měsíci, každý další (v našem případě 40 korun) si už ale musí klient hradit sám.

Další podnikatelské účty na našem trhu by už našeho modelového živnostníka stály kolem dvou set korun měsíčně a víc.

  • Příklad 2

Druhý modelový klient – živnostník, který prodává zboží převážně přes internet – uskuteční měsíčně ze svého podnikatelského účtu 20 plateb a na účet mu za stejné období přijde 45 plateb. Každý měsíc má zadaných pět trvalých příkazů. Průměrný zůstatek na jeho účtu je sto tisíc korun. Průměrný měsíční příjem na účet je 80 tisíc korun. Klient měsíčně vybere čtyřikrát z bankomatu vlastní banky a dvakrát cizí banky. K podnikatelskému účtu má jednu embosovanou platební kartu, kterou za měsíc uskuteční 6 transakcí v celkové hodnotě 30 tisíc korun. K obsluze účtu používá internetbanking. Ze zahraničí mu chodí měsíčně 8 plateb, průměr jedné transakce je 1500 korun. Do zahraničí posílá peníze dvakrát měsíčně a průměr jedné platby je 15 tisíc korun. Všechny mezinárodní transakce jsou v podobě SEPA plateb. Výpis mu chodí jednou měsíčně pouze elektronickou formou, nevyužívá kontokorent.

Výsledky

Také pro druhého modelového podnikatele má nejlevnější účet Fio banka. Náš živnostník platí v tomto případě pouze dvacetikorunový poplatek za SEPA platby. Dohromady tedy 200 korun. Výhodou je možnost druhé platební karty zdarma a také sjednání platebního terminálu či platební brány. Velký klad představuje také vedení účtu v patnácti měnách.

Druhá mBank cenově zaostává sice jen kvůli vyššímu poplatku za SEPA platby, který je v jejím případě 25 korun. Avšak i zde musí podnikatel – stejně jako v prvním modelovém příkladu – počítat s tím, že na pobočkách nelze ukládat hotovost. Nevýhodou oproti Fio bance je také absence cizoměnových variant účtu.

Další účty na trhu už jsou finančně náročnější. U Equa bank by náš modelový podnikatel za účet TRADE zaplatil 508 korun. Ve Sberbank za FÉR konto OPTIMAL pak 898 korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET: Při výpadku internetu není třeba zavírat hospodu

10. 8. 2016 | Vlasta Holéciová | 4 komentáře

EET: Při výpadku internetu není třeba zavírat hospodu

Jak se na EET připravit? Hrozí pokuty? Kdy je nutné pořídit si pokladní systém? To všechno v rozhovoru s Martinem Šabo, vedoucím oddělení Elektronické evidence tržeb a regulace daňového... celý článek

Očima expertů: Co si počít se sdílenou ekonomikou?

5. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Co si počít se sdílenou ekonomikou?

Jedni sdílené ekonomice hlasitě aplaudují, druhým notně pije krev. Měly by se firmy jako Uber a Airbnb přísněji regulovat? A jak pro podnikání v dopravě a ubytování nastavit férové... celý článek

Novinky v nemocenském pojištění: Pro podnikatele i zaměstnance

30. 5. 2016 | Petra Dlouhá

Novinky v nemocenském pojištění: Pro podnikatele i zaměstnance

Peníze.cz přinášejí přehled změn, které Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje v platbách nemocenského pojištění. Týkají se podnikatelů i zaměstnanců.

Podnikatelé, pozor, chystají se změny v sociálním pojištění

25. 5. 2016 | Petra Dlouhá

Podnikatelé, pozor, chystají se změny v sociálním pojištění

Ministerstvo práce a sociálních věcí nachystalo novelu, která přináší změny v platbách sociálního pojištění. Dotknou se všech podnikatelů. Nabízíme přehled možných novinek. Jednoduše... celý článek

Očima expertů: Hledáme nového Baťu

29. 4. 2016 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Hledáme nového Baťu

Významných finančníků a podnikatelů máme v Česku spoustu. Jen velkým úspěchem a penězi by to ale nemělo končit. Kdo dnes navazuje na baťovskou tradici, výrazně se angažuje ve svém kraji... celý článek

Partners Financial Services