Sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 28. 4. 2009
Sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení
Kvůli krizi stojí nyní řada živnostníků a drobných podnikatelů před rozhodováním, jak přežít recesi. Řešením může být provozní úvěr. Přinášíme sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení, které jsme sestavili po konzultaci s bankami a družstevními záložnami.

1. Ujasněte si, proč si chcete půjčit
Prvním krokem pro zdravé zadlužení je zvážit, nakolik je úvěr pro firmu přínosný a nutný, například zda pomůže udržet klíčové zaměstnance nebo změnit technologii a udržet se na trhu. Zároveň je nutné uvážit, kolik si může firma dovolit měsíčně splácet, aby nevznikly potíže v tocích peněz (cash flow). Podle průzkumů, které například provedla GE Money Banka, potřebují drobné firmy dosáhnout nyní většinou na úvěr ve výši 300 tisíc korun se splatností na dva roky. Malé a střední firmy zpravidla žádají o úvěr ve výši 1 milion korun se splatností na pět let.

2. Připravte projekt i doklady
Na první jednání s bankou nebo družstevní záložnou je vždy užitečné přinést kromě osobních dokladů a živnostenského listu také popis podnikatelského záměru. Přiložit je třeba minimálně jedno daňové přiznání, které doloží, nakolik firma prosperuje. Opatrnější banky jako třeba Raiffeisenbank požadují dvě daňová přiznání a také doklad, že firma platí účty za telefon či mobil. V ČSOB a Poštovní spořitelně se dokládá, že podnikatel nemá dluhy na daních a sociálním pojištění. Každou žádost posuzují banky a družstevní záložny zcela individuálně. Podnikatel s dobrým projektem a finanční historií má vždy šanci dosáhnout na vyšší úvěr a lepší úrok.

3. Zvažte možnosti záruky
Kvůli krizi jsou některé banky a záložny nyní obezřetnější a nepůjčí každému. Přihlížejí k tomu, jakou má podnikatel finanční historii, jaké je riziko, že se z něj stane nespolehlivý dlužník a zda může poskytnout dostatečnou záruku, která bance nahradí případný ztrátový obchod. Při výběru z produktové nabídky bank a záložen se vyplatí předem zjistit, čím je třeba ručit. U nižších úvěrů se musí zpravidla vždy ručit směnkou podepsanou i dalším ručitelem. Při vyšších půjčkách banky požadují vyšší záruku a ručení nemovitostí. Některé banky ale zatím podmínky nezpřísňují a třeba GE Money Bank půjčí až 1,5 milionu korun bez zajištění nemovitostí.

Anketa

Je rozumné brát si v době krize úvěr?

4. Nechejte si poradit specialistou
Před samotným jednáním s bankovním specialistou se vždy vyplatí na internetu zjistit, jaké úvěrové produkty by mohly připadat v úvahu a oslovit alespoň dva peněžní ústavy. Na schůzce s úvěrovým specialistou vybrané banky nebo záložny je dobré požádat o doporučení, jaký produkt je pro konkrétní projekt nejvhodnější a jaká je optimální splatnost. Specialista může nabídnout i jiné řešení, než firma původně zvažovala. Například při nedostatku peněz na výplatu mezd lze místo klasického úvěru zvolit podnikatelský kontokorent a potřebné finance čerpat podle potřeby přímo z podnikatelského účtu. Dluh se pak splácí podle dohodnutých podmínek ve smlouvě.

5. Porovnejte podrobnosti
Na rozdíl od spotřebitelských úvěrů banky nemají u podnikatelských produktů povinnost uvádět v úvěrové nabídce celkové procentní roční náklady na úvěr (RPSN). Podnikatel se proto musí v bance nebo záložně zeptat na úrokovou sazbu, ale i další poplatky spojené s úvěrem, aby si mohl spočítat, jak je půjčka celkově drahá. V poplatcích se banky liší, zdarma nebo za určitý poplatek může být již samotné schválení žádosti. Některé banky zpoplatňují mimořádné splátky i předčasné splacení půjčky. Vždy se ale platí poplatek za vedení úvěrového účtu.

6. Seznamte se s podmínkami smlouvy
Při rozhodování jaký produkt je nejvhodnější, je dobré přihlížet i k dalším smluvním podmínkám. Důležitou roli může hrát rychlost, s jakou banka půjčí, fixace úrokové sazby, možnost odložit splácení o několik měsíců nebo třeba rozložení splátek na pevné předem stanovené částky po celou dobu splácení. Každý žadatel o úvěr by se měl pečlivě seznámit i s případnými sankcemi, které hrozí za nedodržení smluvního ujednání.

7. Platební potíže řešte co nejdříve
Jestliže firma začne mít potíže se splácením úvěru, je potřeba co nejdříve situaci řešit a informovat o tom banku. Podaří se tak zmenšit náklady, které vzniklé potíže přinesou. Vyhledat se vyplatí i odborné poradenství a konzultovat, jak nenechat potíže narůst, jaké jsou možnosti řešit krizi firmy a nespadnout přitom do dluhové pasti.

Je přístup k úvěrům kvůli krizi složitější? Měly by úvěrové domy zlevnit úvěry? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

podnikání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

23. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services