OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 25. 2. 2009 | 22 komentářů
OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění
Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka. Nejvýše má smysl měsíčně odvádět 2860 korun.

K nemocenskému pojištění je Česku dobrovolně přihlášena jen zhruba čtvrtina drobných podnikatelů a profesí na volné voze. Řada OSVČ má za to, že se veřejné nemocenské pojištění nevyplácí a je lepší zvolit raději komerční pojistku. Potvrzují to i počty pojištěných podnikatelů. Zatímco v roce 2001 si nemocenské pojištění platilo přibližně 299 tisíc OSVČ, vloni to bylo jen 196 tisíc drobných podnikatelů.

S letošní změnou pravidel pro výplatu nemocenských dávek se podmínky pro nemocné podnikatele zhoršily. Na rozdíl od zaměstnanců, kteří stonají zadarmo první tři dny nemoci, nedostávají živnostníci ani korunu prvních 14 dnů pracovní neschopnosti. Nemocenská začne běžet až od 15. dne pracovní neschopnosti.

Aby měl podnikatel na nemocenské dávky nárok, musí se k nemocenskému pojištění přihlásit dobrovolně a platit letos minimálně 56 korun měsíčně. Letošní minimální měsíční základ, z něhož se pojistné vypočítává, je stanovený na 4 tisíce korun, zatímco loni činil 5390 korun. Sazba pro výpočet pojistného klesla z loňských 4,4 procenta na 1,4 procenta.

Předností veřejného pojištění je, že vychází z principu solidarity a rizikovost klienta zde nehraje žádnou roli. Na rozdíl do komerční pojistky se tedy při stanovení výše pojistného nepřihlíží k věku pojištěnce ani k tomu, zda se jedná o muže nebo ženu. Měsíční odvod na nemocenské pojištění si může zvolit každý živnostník nebo živnostnice podle svého uvážení, limitovaná je pouze dolní hranice.

Kdo si ovšem zvolí nízké pojistné, nemocenské pojištění se mu opravdu nevyplatí. Dávky budou malé a propad příjmu zvlášť při dlouhodobé nemoci propastný. Třeba u živnostníka, který si platí jen minimální platby, tedy vloni 238 korun a letos 56 korun měsíčně a onemocní například od 1. května, dostane na nemocenské za květen vyplaceno jen 1408 korun (prvních 14 dnů žádné dávky, nemocenská začne běžet od 15. května). Jestliže bude stonat dál, za červen mu správa sociálního zabezpečení vyplatí celkem 2910 korun a za červenec i další měsíce pak 3180 korun. Pokud bude na neschopence kupříkladu 150 dnů, od státu by dostal na nemocenských dávkách 13 858 korun.

Výpočet nemocenské dávky má poměrně složitý propočet. Při rozhodování, kolik si nejlépe na nemocenské platit, je důležité vědět, že výpočet dávky a stanovení vyměřovacího základu, z něhož se nemocenská vypočte, souvisí vždy s platbami uhrazenými za rozhodné období. Tedy se zálohami, které živnostník poslal na konto správy sociálního zabezpečení v předchozích 12 měsících, než mu lékař vystavil pracovní neschopenku. U podnikatele, který onemocní v květnu 2009, je tedy rozhodným obdobím květen až prosinec 2008 plus leden až duben letošního roku.

Podle Tomáše Kaplana, odborníka České správy sociálního zabezpečení, se nemocenské pojištění vyplatí, pokud si bude živnostník platit měsíčně alespoň 440 korun. Tato platba v podstatě odpovídá měsíčnímu příjmu ve výši zhruba 31 430 korun a při dlouhodobé pracovní neschopnosti zajistí živnostníkovi vcelku slušnou nemocenskou dávku, která pokryje nezbytné výdaje na domácnost i další základní potřeby.

Jaká bude nemocenská dávka při platbě 440 korun měsíčně

Začátek nemoci od 3. ledna 2010. Rozhodné období pro výpočet dávek: leden až prosinec 2009

Vyměřovací základ 1-12/2009: 12 krát 31 430 Kč = 377 160 Kč
Denní vyměřovací základ pro dávku činí 1 034 Kč (tento základ se redukuje)
Nemocenské dávky:
Za první měsíc nemoci: 8 240 Kč (za prvních 14 dnů nejsou žádné dávky)
Od 31 do 60 dne nemoci: 16 980 Kč
Od 61 dne do konce podpůrčí doby (každý další měsíc): 18 540 Kč

zdroj: ČSSZ

Jestliže si bude OSVČ platit na nemocenské pojištění 440 korun a onemocní například v lednu 2010, dostane za první měsíc nemoci vyplaceno celkem 8 240 korun, za únor obdrží 16 980 korun a za březen a každý další měsíc pokračující pracovní neschopnosti 18 540 korun. Za 150 dnů pracovní neschopnosti mu správa sociálního zabezpečení vyplatí celkem 80 840 korun.

Optimální platbu ve výši 440 korun měsíčněby měly odvádět na nemocenské pojištění rovněž ženy-podnikatelky, které plánují přírůstek do rodiny. Maminka, která nastoupí na mateřskou v lednu 2010, tak bude pobírat za 30 kalendářních dnů 19 650 korun a za celou mateřskou při narození jednoho dítěte, to je za 28 týdnů, obdrží celkem 128 380 korun.

Maximální nemocenská dávka, kterou může pojištěný živnostník dostat, činí 28 020 korun. Kdo si chce zajistit toto maximum, měl by na nemocenské pojištěníplatit letos nejvýše 2 860 korun měsíčně. Vyšší odvody jsou již zbytečné.

Příště o výhodnosti komerčního připojištění.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+89
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2010 7:20, Ivkanaka

Tak tahle otázka mne také zajímá. Podnikám od 1.5.2010, předtím jsem byla měsíc na ÚP, předtím zaměstnaná. Na sociálce byla paní nepříemná, na tuto otázku mi nedokázala odpovědět. Zatím jsem
víc nezjistila, ale vypadá to tak, že nárok budeme mít až po roce placení nemocenské. Jsme na tom
proti zaměstanancům špatně, ti mohou jt marodit hned a peníze dostanou od 4. dne. Přemýšlím, že se
nechám raději zaměstnat , když vidím ty " výhody ", co OSVČ mají. Stát nás bere u huby, kde se dá.....

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2012 10:19, uzivatel

Dobrý den,

v dnešní době spoustu živnostníku řeší pojištění nemocenské formou
komerčního pojištění. V případě zájmu můžete psát na dan.mik(zavináč)seznam.cz

Přeji mnoho úspěchů v podnikání.

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Změny v nemocenské: spočítejte si její výši pro rok 2009

17. 12. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Změny v nemocenské: spočítejte si její výši pro rok 2009

Živnostníci, kteří si platí nemocenské pojištění, budou stonat prvních čtrnáct dní zadarmo. Na rozdíl od zaměstnanců neuvidí ani korunu. Spočítejte si, za kolik budete od příštího roku... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Jak a za kolik se bude marodit od ledna 2009

18. 9. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Jak a za kolik se bude marodit od ledna 2009

Od ledna se opět marodí první tři dny zadarmo. Kdo se nebude řádně léčit, nemusí dostat ani korunu. Nemocní s vysokými příjmy budou dostávat víc peněz než dosud, pohorší si lidé s malým... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Partners Financial Services