Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 3. 2023 | 1 komentář
Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

Zdroj: Shutterstock

Kolik automobilů značek obecně uznávaných za luxusní, je v Česku registrováno na firmy? Ve vozovém parku českých firem nejsou takové službáky nijak výjimečné. Zjistila to ve své analýze společnost Imper, která se zabývá těžbou a zpracováním dat z veřejných systémů i z internetu.

A někdy se laikovi jen těžko daří představit si, jak firma s jistým oborem činnosti takové auto vlastně může využívat k ekonomické činnosti, tedy jako služební vůz – například pro veterinu nebo zubní lékařství.

Kontrola toho, jestli firma doopravdy využívá vůz k ekonomické činnosti, je věcí finančního úřadu. Pokud usoudí, že auto neslouží firmě, může pak společnosti nepřiznat nárok na daňový odpočet.

Skončí odpisy luxusních aut z daní?

Když si koupíte auto na firmu, jako služební, dostanete zpátky DPH (tedy zhruba pětinu ceny) a snížíte si o cenu vozu základ daně z příjmů. To se vyplatí.

Ruku na srdce, Ferrari úplně nepůsobí jako vůz určený primárně na služební cesty.

Rozruch letos vzbudili pirátští poslanci, když začali mluvit o tom, že by možnost odpisů rádi omezili a vyškrtli z ní luxusní vozy. Představte si, ze 101 vozů Ferrari, které byly v roce 2021 registrované v České republice, jich 96 koupily firmy a jenom 5 kusů si koupili lidé pro osobní potřebu,“ horlil minulý Jakub Michálek na svém facebooku. „Ruku na srdce, Ferrari úplně nepůsobí jako vůz určený primárně na služební cesty.“ 

K myšlence se hlásí ale i TOP 09 a především – nejde o nic nového.

Ani jedna z partají zatím neřekla konkrétně, jak přesně by na to chtěla jít. Pirát Jakub Michálek ho ale naznačil. Prostě by se nastavil limit, do kterého lze cenu vozy z daňového základu odepsat. Tak to bývalo dřív.

V roce 2004 jste si mohli odepsat cenu auta ze základu daně jen do 900 tisíc korun a v letech 2005–2007 jen do ceny 1,5 milionu korun. O roku 2008 byly limity zrušeny a cenu auta můžete od základu daně postupně odečíst celou. Jakub Michálek se zmiňoval o milionovém nebo dvoumilionovém limitu.

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

V minusu, ale s poršákem

Společnost Imper se ve své analýze nezaměřovala na všechny luxusní vozy. Soustředila se jen na čtyři konkrétní značky, konktně na Ferrari, Bentley, Lamborghini a Rolls-Royce. Do analýzy zahrnula jenom auta s první registrací od roku 2015 do letoška. A nezařadila prodejce nebo půjčovny aut.

V Česku je takových vozů registrováno celkem 873 u 669 firem, nejoblíbenější je značka Ferrari, těch je 390. Na druhém místě je Bentley se 299 vozy. Dál si firmy k reprezentaci své nebo svých majitelů pořídily sto vozů Rolls-Royce a 84 Lamborghini. 

Přestože jde o auta s milionovými cenovkami, vlastní je i firmy, jejichž roční obrat je pod milionem korun. Takových firem jsou desítky, většinou jsou to společnosti s ručením omezeným a nejčastěji se zabývají realitami a správou nemovitostí nebo zprostředkováním velkoobchodu.

Víc než polovina z 873 luxusních aut, konkrétně 469 vozů, patří do vozového parku firem s obratem do 60 milionů ročně. Nejčastěji podnikají opět v realitách, pronájmu a správě nemovitostí, zprostředkování velkoobchodu Najdeme mezi nimi ale i dvě zubní ordinace a veterinární kliniku.

Kapoty se sice blýskají, při pohledu do účetnictví ale zdaleka ne všechny tyhle firmy působí zdravě. „Přibližně jedna třetina analyzovaných firem s obratem do 60 milionů nevykazuje žádný zisk nebo je přímo ve ztrátě. Řada z nich zároveň vlastní i dva až tři vozy luxusní značky,“ upozorňuje generální ředitel Imperu Tomáš Berger.

Nicméně tato čísla lez možná interpretovat i tak, že jde o firmy s mimořádně schopnými daňovými poradci.

Půlka v Praze

Ačkoli to o tom, kde luxusní auta opravdu jezdí a parkují, úplně přesně nevypovídá, pro doplnění obrázku jsou tu čísla o tom, kde se registrují.

Nejvíc jich pochopitelně připadne na Prahu, celkem 456 vozů, na druhém místě je Moravskoslezský kraj (112 vozů), na třetím pak Jihomoravský (104 vozů). Nejmíň luxusních aut naopak evidují firmy na Vysočině (4) a v Jihočeském, Zlínském a Libereckém kraji (shodně 11). Ferrari se jako značka objevuje ve všech krajích s výjimkou Vysočiny, která se naopak může pyšnit jedním vozem Lamborghini, patřícím firmě vyrábějící pryžové a plastové produkty s ročním obratem do půl milionu korun.

Kdo víc

Mezi rekordmany v počtu firemních luxusních vozů můžeme nalézt firmu ze Středočeského kraje, specializující se na výherní automaty, která vlastní čtyři vozy Ferrari, jeden Rolls-Royce a jedno Bentley.

Pět vozů Ferrari využívá i realitní společnost z Prahy či třinecká s.r.o. podnikající ve velkoobchodu. Úplně nejvíc aut lusxusních značek ale projíždí pražská realitní společnost, která má 13 vozů Bentley, tři Ferrari, dvě Lamborghini a dva vozy Rolls-Royce.

Počty luxusních aut a značek podle krajů:

Kraj

Bentley

Ferrari

Lamborghini

Rolls-Royce

Celkem

Praha

185

182

31

58

456

Moravskoslezský

22

69

10

11

112

Jihomoravský

25

49

19

11

104

Středočeský

17

17

7

9

50

Plzeňský

6

18

1

2

27

Olomoucký

7

15

0

0

22

Ústecký

5

8

6

3

22

Pardubický

7

8

2

1

18

Královéhradecký

6

7

1

0

14

Jihočeský

3

5

3

0

11

Karlovarský

5

4

1

1

11

Liberecký

4

4

1

2

11

Zlínský

4

4

1

2

11

Vysočina

3

0

1

0

4

Celkem

299

390

84

100

873

Zdroj: Imper/Merk

 

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek