Zrušených živností už je víc než za celý loňský rok

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 8. 3. 2023
Zrušených živností už je víc než za celý loňský rok

Zdroj: Shutterstock

Počet letos zrušených živností se blíží sto tisícům. To je asi o 20 tisíc víc než za celý loňský rok. Může za to automatické zavádění datových schránek všem OSVČ, se kterým se pojí také nové povinnosti pro podnikatele. Například podávat daňové přiznání výhradně elektronicky. Vyplývá to z dnešní zprávy poradenské společnosti Dun & Bradstreet.

Podle nejnovějších údajů v únoru zrušilo živnost 78 042 podnikatelů, za celý loňský rok podnikání ukončilo 80 163 OSVČ. Od začátku roku 2023 počet ukončených živností přesáhl 95 tisíc.

Stát od letoška automaticky přiděluje datové schránky i lidem, kteří si podnikáním jen přivydělávají nebo kteří mají živnost přerušenou.

Zdroj: Dun & Bradstreet

Živnostenská oprávnění ruší ve větší míře „spící“ podnikatelé, kteří reálně nepodnikají. „Fyzické osoby, které používaly podnikání na živnostenský list jako legální formu přivýdělku, budou volit jiné možnosti, jako jsou například dohody o práci vykonávané mimo pracovní poměr nebo přejdou do šedé zóny,“ říká Petra Štěpánová, analytička z Dun & Bradstreet.

Nejčastějšími předměty činnosti v případě rušených živností byly letos velkoobchod a maloobchod, výstavba budov a stravování.

TOP 5 oborů činnosti s nejvíce rušenými živnostmi leden až únor 2022

Velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba motorových vozidel

8061

Maloobchod v nespecializovaných prodejnách

6479

Zprostředkování velkoobchodu a velkoobchod v zastoupení

5796

Výstavba bytových a nebytových budov

4363

Stravování v restauracích, u stánků a v mobilních zařízeních

2632

Zdroj: Dun & Bradstreet

Aktuálně je v Česku registrováno víc než 2,1 milionu živnostníků. „Podle interní metodiky Dun & Bradstreet podnikatelské aktivity vykonává zhruba 1,143 milionu OSVČ, což představuje 52 procent z celkového počtu. Ostatní vydaná živnostenská oprávnění jsou takzvaně spící, což v praxi znamená, že fyzická osoba má vydaný živnostenský list, ale podnikatelské aktivity nevykonává,“ upřesňuje Štěpánová.

Mezi lety 2021 až 2022 stoupl počet podnikatelů jen o 6846, což je přírůstek srovnatelný s obdobím 2020 až 2021. Za první dva měsíce letošního roku přibylo nových podnikatelů 15 137, o 13 procent víc než loni.

Datové schránky jsou od roku 2023 povinné pro všechny živnostníky a další podnikatele (OSVČ). Včetně těch, kteří mají podnikání jen jako vedlejší nebo pozastavenou činnost. Povinnost se rozšířila také na spolky, sdružení a nadace včetně společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ). Stát jim datovou schránku aktivuje automaticky, přihlašovací údaje dostávají noví uživatelé postupně od ledna do března. 

Psali jsme víc:

 

Utíká to
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na FacebookInstagram nebo Twitter a neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+114
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek