Generali Česká pojišťovna ocení zelené firmy a startupy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 23. 1. 2023
Už tři roky podporuje a zviditelňuje soutěž SME EnterPRIZE udržitelné podnikání. Letos Generali Česká nově soutěž otevírá vedle malých a středních firem i mikropodnikům pod 10 zaměstnanců a ve spolupráci s agenturou CzechInvest také startupům.
Generali Česká pojišťovna ocení zelené firmy a startupy
Biofarmu Sady sv. Prokopa ocenila porota mezinárodní soutěže SME EnterPRIZE titulem Hrdina udržitelnosti
Zdroj: Generali Česká pojišťovna

Komerční spolupráce

Až sto tisíc korun, kampaň v médiích na podporu byznysu nebo poradenství a mentoring mohou získat mikro, malé a střední udržitelné podniky, které se přihlásí do třetího ročníku soutěže SME EnterPRIZE, pořádaného Generali Českou pojišťovnou. Ta soutěží podporuje udržitelné podnikání u firem v SME segmentu. Malé a střední podniky jsou základním stavebním kamenem české ekonomiky. Soutěž podporou transformace k udržitelnému fungování pro firmy představuje užitečnou motivaci. Přihlašování do soutěže běží od 17. ledna do 31. března na webu www.sme-enterprize.cz.

Mezi udržitelným chováním firem a jejich finanční výkonností existuje zřetelný pozitivní vztah. Udržitelné obchodní modely mohou významně přispět k dlouhodobému úspěchu i rychlejšímu zotavení po ekonomicky složitých obdobích. „V Česku jsou k tomuto tématu firmy pořád ještě poněkud zdrženlivé. My chceme soutěží podpořit fakt, že podnikat udržitelně není věda, ale ve stále se zvětšující míře něco zcela běžného,“ říká Petra Nováčková, manažerka udržitelnosti v Generali České pojišťovně.

Novinky pro rok 2023

Oproti loňskému ročníku soutěže nabízí ten letošní hned několik důležitých změn. „Soutěž se nově otevřela vedle malých a středních firem také mikropodnikům a živnostníkům, tedy firmám, které mají méně než 10 zaměstnanců. Vytvořili jsme i novou soutěžní kategorii pro startupy. Vítězný startup získá finanční odměnu, mediální podporu a poradenství od organizací CIRAA Advisory – poradenské a konzultační společnosti zaměřující se na oblast cirkulární ekonomiky napříč všemi ekonomickými segmenty, a INCIEN – institutu cirkulární ekonomiky,“ popisuje předsedkyně poroty soutěže Helena Továrková z Nadace Veronica. Ta podobu soutěže a její průběh odborně zastřešuje.

Garanci nad soutěžní kategorií startupů převzala agentura CzechInvest, která se věnuje podpoře startupů už přes 10 let. V minulém roce spustila projekt Technologická inkubace, který podporuje startupy v sedmi vysoce perspektivních oblastech pro ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost České republiky, mezi kterými je například umělá inteligence, mobilita nebo oblast EcoTech. „Máme radost, že se můžeme do soutěže zapojit. V oblasti EcoTech pomáháme růst udržitelným technologickým startupům a vidíme, že čeští podnikatelé mají spoustu zajímavých nápadů, které dokážou pomoci životnímu prostředí. Těšíme se na všechny startupy, které se do soutěže přihlásí, a věříme, že se s některými z nich poté setkáme i u nás v inkubaci, kde mohou pro svůj růst získat podporu v řádech milionů korun,“ říká ředitel EcoTech Hub Filip Krůta.

Vítěz v létě

Všechny přihlášky, které od 17. ledna do 31. března 2023 podají firmy přes formulář na webu soutěže www.sme-enteprize.cz, zhodnotí odborná porota. V ní zasednou odborníci z byznysu, neziskového sektoru a vysokých škol.

Vítěze odborná porota vybere na základě několikakolového posuzování a pohovorů. Desítka nejlepších firem a pětice úspěšných startupů budou vyhlášeny do konce května, vítězná trojce SME firem a vítězný startup pak budou oceněni na slavnostním finále, které proběhne v červnu v Praze.

Jedna ze tří nejlepších SME firem z Česka bude vyslána na mezinárodní finále soutěže v Bruselu, které proběhne na podzim tohoto roku. „Předchozí ročníky ukázaly, že se česká firma v mezinárodní konkurenci rozhodně neztratí, dokáže přinést inspirativní řešení a především má možnost díky SME EnterPRIZE prorazit a uspět i na mezinárodním poli. To společně s networkingovým rozměrem je velmi významným benefitem této soutěže,“ připomíná Petra Nováčková z Generali České pojišťovny.

 

 

Dosavadní vítězové

Předchozí ročníky soutěže SME EnterPRIZE jasně ukázaly, že v Česku působí obrovské množství firem, které udržitelným podnikáním dosahují velkých úspěchů a jsou ve svých oborech velmi inspirativní.

Soutěž navazuje na mezinárodní formát, který je skupinou Generali pořádán v devíti zemích celé Evropy. Loňský, druhý ročník soutěže, vyhrála v českém národním kole jihomoravská firma IN-EKO Team. Ta od devadesátých let sama vyvíjí a vyrábí zařízení na čištění vody, která vyváží do celého světa. Na druhém místě se umístila ekofarma a sociální podnik Sady svatého Prokopa z Temelína, která hospodaří v bio režimu a zaměstnává lidi dlouhodobě znevýhodněné na trhu práce. Třetí skončil CYRKL – Zdrojová platforma, která pomáhá firmám efektivněji nakládat s odpady.

V premiérovém ročníku zvítězila inovativní firma CleverFarm, která vyvíjí řešení pro zemědělce. Na druhé příčce se umístila společnost Stabilplastik, která ze zbytkových směsných plastových odpadů vyrábí (chytré) přepravní palety. Třetí příčku obsadila Ekofarma Javorník, která v podhorské oblasti CHKO Bílé Karpaty hospodaří v systému ekologického zemědělství s šetrným přístupem k půdě a nadstandardními podmínkami pro ustájení a zacházení se zvířaty.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services