Z garáže velkým mezinárodním hráčem v čištění vody

PR článek | rubrika: FINEXPO | 31. 10. 2022
IN-EKO TEAM byl mezi prvními, kdo se v Česku po pádu komunismu začal zabývat čištěním vody. Vizionářství se vyplatilo. Ze skromných začátků se společnost pod vedením Evy Komárkové vypracovala na významného mezinárodního hráče, který své výrobky dodává do zemí po celém světě.
Z garáže velkým mezinárodním hráčem v čištění vody

Zdroj: Archiv firmy

Komerční spolupráce

Kvůli znečištěné vodě každoročně zemře více než milion lidí a více než dvě miliardy lidí po celém světě nemají přístup k bezpečné vodě. To se snaží společnost Evy Komárkové změnit. „Začátky firmy byly doslova v garáži. Obývací pokoj sloužil jako kancelář a jednací místnost v jednom. Firma vznikla, protože přišla výzva a příležitost zároveň. V 90. letech se vše tvořilo od začátku a s odhodláním podnikat jsem se chopila příležitosti, která se naskytla. Během krátké doby jsem si strojírenství a výrobu zařízení pro čistírny odpadních vod zamilovala,“ vzpomíná na začátky IN-EKO TEAM Eva Komárková.

Díky odhodlání se podařilo jí a jejímu týmu vybudovat z malé rodinné firmy společnost, která je uznávaným hráčem na mezinárodním trhu. Veškeré zařízení na čištění vody firma nejen sama vyrábí, ale také vyvíjí. Díky tomu je schopna flexibilně reagovat na aktuální trendy a poptávku na trhu.

Zdroj: Archiv firmy

Právě to na společnosti IN-EKO TEAM ocenila i porota soutěže SME EnterPRIZE, kterou pořádá Generali Česká pojišťovna. Soutěž pravidelně oceňuje malé a střední české firmy, které podnikají s ohledem na životní prostředí.

„Oceňujeme vizionářství zakladatelky Evy Komárkové – už v polovině 90. let vsadila na technologie na čištění vody. Příběh její firmy nás přesvědčil, že podnikání opravdu založila proto, aby prospívala jak společnosti, tak životnímu prostředí,“ popisuje závěry poroty její předsedkyně Helena Továrková, ředitelka Nadace Veronica.

Do Ariky, Indie i do ZOO

Společnost IN-EKO TEAM se zabývá výrobou specializovaných vodohospodářských zařízení z nerezavějící oceli určených k filtraci a separaci nerozpuštěných látek z vody v průmyslových i komunálních čistírnách odpadních vod. Firma se specializuje zejména na mechanické filtry se samočisticí funkcí, které patří mezi špičku na trhu. Filtračním médiem jsou speciální tkaniny, které jsou schopné fungovat ve vodě i několik roků.

SOUTĚŽ SME ENTERPRIZE

Zdroj: Archiv firmy

Letos se uskutečnil už druhý ročník národního kola soutěže SME EnterPRIZE. Generali Česká pojišťovna touto soutěží podporuje české malé a střední podniky, jejichž činnost má pozitivní dopad na životní prostředí. Soutěž navazuje na úspěšný formát, který už několik let úspěšně funguje v Itálii, Francii a ve Španělsku. Třetí ročník soutěže se nyní připravuje. Přihlásit se do něj bude moci i vaše udržitelná firma.

Pro více informací sledujte web soutěže www.generaliceskaprofi.cz/enterprize.

Hlavním uživatelem zařízení IN- -EKO TEAM jsou komunální čistírny odpadních vod. „Naším standardním zákazníkem je technologická firma zajišťující kompletní dodávku technologie. My vyrábíme určité stroje potřebné pro jednotlivé technologické procesy. Dalším segmentem jsou průmyslové podniky, které potřebují ke své produkci vodu, tedy zejména potravinářský průmysl, papírny a další,“ popisuje Eva Komárková. Výrobky dodává nejen do Evropy, ale také do Afriky, Indie či Jižní Ameriky.

Zdroj: Archiv firmy

Jednu z největších výzev v poslední době znamenala pro společnost IN-EKO TEAM zakázka do Saúdské Arábie. Měla za úkol navrhnout řešení pro čištění vody o extrémním objemu téměř 18 tisíc m3/h. Výsledkem bylo dodání „pouhých“ 13 velkokapacitních filtračních strojů, které dokážou zajistit potřebnou čistotu vody v daném objemu. Firma se rovněž setkává s netradičními způsoby využití filtrů. Mezi jejími zákazníky se kromě komunálních čistíren odpadních vod objevují také zoologické zahrady či rybí farmy.

Udržitelnost jako základní kámen

Udržitelnost je v samotném jádru fungování společnosti IN-EKO TEAM. Elektřinu, kterou firma spotřebovává ve výrobě, si z 50 procent vyrábí pomocí slunečních panelů. Sluneční elektrárnu vybudovala před deseti lety na pozemku rekultivované skládky. Nyní plánuje rozšíření elektrárny, aby podíl obnovitelné energie na celkové spotřebě firmy tvořil okolo 70 procent. Kromě uvedeného čerpá vodu pro výrobu a běžný provoz z vlastního vrtu, čímž se snaží minimalizovat spotřebu pitné vody pro tyto potřeby.  

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services