Zdražování surovin tlačí firmy k cirkularitě

PR článek | rubrika: FINEXPO | 31. 10. 2022
Cirkulární modely nakládání s materiály se pro firmy bojující s rostoucími cenami surovin i legislativními tlaky na dekarbonizaci stávají nutností. Značný potenciál úspor peněz i emisí leží v odpadovém hospodářství.
Zdražování surovin tlačí firmy k cirkularitě

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Ročně se globálně vytěží 100 miliard tun surovin. Jejich těžba devastuje životní prostředí a vyžaduje vynaložení obrovského množství energií i peněz. Průměrně přitom ve finálním výrobku skončí jen pět procent materiálu. A i samotný produkt po krátké době často putuje na skládku, kde se může rozkládat i tisíce let. Frustrace ze současného způsobu nakládání s materiály, postaveného na lineárním modelu vytěžit-vyrobit-vyhodit, vedla v roce 2019 Cyrila Klepka k založení online platformy Cyrkl pro obchodování s průmyslovými odpadními materiály, vedlejšími produkty a recykláty. Jeho cíl byl ambiciózní: celosvětově zdvojnásobit úroveň cirkularity. Po třech letech je na největší evropské platformě tohoto typu registrováno téměř 16 tisíc firem včetně společností jako Siemens, Skanska nebo Kofola.

Cyril Klepek a plastový odpad v drogerii Rossman

Mechanismus Cyrkl platformy bývá přirovnáván k online seznamce: obdobně propojuje uživatele mezi sebou, jen se jedná o partnery obchodní. Původci odpadů mají příležitost na Cyrkl tržišti získat prostřednictvím jednoduchých inzerátů, do nichž zdarma vloží údaje o svých odpadních materiálech, síť kontaktů na zpracovatele, kteří je dokáží dále využít. Díky online obchodování se daří suroviny jako kovy, plasty, papír, ale i méně obvyklé odpady déle udržet v oběhu a snižovat tak environmentální dopady průmyslu. Za tři roky český startup odvrátil tisíce tun materiálu od cesty na skládky a zamezil tím vypuštění přes 1,5 milionu tun CO₂ do atmosféry.

Zatímco Cyrkl tržišti vládnou data a algoritmy, tým odpadových expertů z jeho consultingového týmu vyráží analyzovat materiálové toky přímo do firem. Po zmapování současného nakládání s odpady se jim v rámci takzvaných cirkulárních odpadových skenů daří v průměru identifikovat příležitost k úspoře až 700 tun CO₂ ročně a 45 procent ročních nákladů na odpady, což může představovat částky v řádech milionů korun. Společnosti šetří hned několikrát: na poplatcích za skládkování, jehož objem je pokud možno minimalizován, a díky přeměně odpadu ve zdroje na online platformě. Tam lze mnohé dosud likvidované odpady naopak úspěšně monetizovat nebo pro ně najít partnery za výhodnější cenu než doposud. Zájem firem o zefektivňování svého nakládání s materiály dokládá i růst samotné firmy Cyrkl, která byla v roce 2021 druhou nejrychleji rostoucí technologickou firmou v rámci regionu CEE podle žebříčku Deloitte Fast 50.

Přínos společnosti Cyrkl k udržitelnosti ocenil i druhý ročník národního kola soutěže SME EnterPRIZE, kterou pořádá Generali Česká pojišťovna na podporu udržitelného podnikání u malých a středních podniků. Soutěž je otevřena malým a středním firmám, jež v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Třetí ročník soutěže vyvrcholí v létě 2023. Přihlásit se do něj bude moci i vaše udržitelná firma. Sledujte web: www.generaliceskaprofi.cz/enterprize.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services