Vyplatí se vám paušální daň? Na změnu zbývá týden

redakce Peníze.CZ | rubrika: Když se řekne | 4. 1. 2022
Podnikatelé se mohou dobrovolně přihlásit do 10. ledna. Kdo se zapojil už loni, nemusí nic dělat – pokud se naopak nechce odhlásit.
Vyplatí se vám paušální daň? Na změnu zbývá týden

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelé, kteří se chtějí zapojit do systému paušální daně pro rok 2022, mají čas už jenom do pondělí 10. ledna. Vstup do takzvaného paušálního režimu je dobrovolný. Kdo chce dál využívat dosavadní způsoby, především výdajové paušály (procento z příjmů podle druhu podnikání) nebo skutečné výdaje (daňovou evidenci), může u nich zůstat a nic nehlásí.

Paušální daň podnikatelům umožňuje, aby v roce 2022 platili v jediném odvodu 5994 korun měsíčně. Z toho 100 korun tvoří samotná daň z příjmů, zbytek pak minimální záloha na sociální pojištění zvýšená o 15 procent (tedy 3267 korun měsíčně) a minimální záloha na zdravotní pojištění (2627 korun). Odvody na pojistné každý rok rostou podle vývoje průměrné mzdy – tak jako rostou minimální zálohy.

Přechod na paušální daň může podnikatelům přinést několik výhod. Především se jim zjednoduší administrativa, protože v jediném odvodu (místo tří různých) zaplatí vždycky jenom pevně danou částku a navíc nebudou muset podávat daňové přiznání ani přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. S paušální daní také mají jistotu, že nebudou doplácet ani daň, ani pojistné. Musí si ale dál hlídat své příjmy – podmínkou využití paušální daně totiž jsou roční příjmy do výše jednoho milionu korun. Pravděpodobnost, že paušál bude výhodný, obecně roste s vyšším příjmem, nižšími náklady a menším počtem využívaných daňových slev. Připočítat je samozřejmě nutné i uspořený čas nebo případné náklady na účetního, které s paušální daní odpadnou.

Využitím paušální daně podnikatel přijde o všechny odpočty (třeba za úroky z hypotéky nebo za zaplacené spoření na důchod) a daňové slevy, které by si jinak mohl uplatnit v daňovém přiznání. 

Kalkulačka: vyplatí se paušální daň?

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Složitější to podnikatelé s paušální daní mohou mít, když chtějí úvěr. K tomu banky vyžadují nejčastěji daňové přiznání – jenže kdo využívá paušální daň, ten už ho mít nebude. Příjmy se tak budou dokládat alternativními způsoby, které mohou být méně výhodné. Psali jsme o tom podrobněji: Dostanete s paušální daní hypotéku? Bude to těžší

Kdo se chce k paušální dani přidat, musí do 10. ledna 2022 poslat oznámení na finanční úřad – a to buď elektronicky třeba s využitím datové schránky či bankovní identity, nebo klasicky na papíře odeslaném doporučeně na finanční úřad či osobně předaném na podatelně. Správě sociálního zabezpečení ani zdravotní pojišťovně podnikatelé přechod na paušální daň nehlásí, informaci jim předá finanční správa.

Kdo paušální daň využíval už v roce 2021 a chce v tom pokračovat, nemusí nic dělat, pokračuje automaticky (musí přitom stále splňovat podmínky pro paušální daň) a jenom si zvýší od ledna platbu. Naopak kdo se chce od paušální daně odhlásit, musí to finančnímu úřadu dopředu nahlásit.

A kdo během roku 2022 začíná podnikat nebo obnovuje činnost, může se k paušální dani přihlásit zároveň s oznámením, že zahajuje nebo obnovuje činnost – tedy i po 10. lednu.

Paušální daň mohou živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívat od loňska – poprvé pro příjmy za rok 2021. „Celkem se jich v pilotním roce přihlásilo zhruba 79 tisíc. Aktivních jich je momentálně asi o 10 tisíc méně z důvodu nesplnění některé z podmínek pro vstup nebo třeba protože ukončili během roku své podnikání,“ upřesnil ministr financí Zbyněk Stanjura v dnešním rozhovoru pro deník Právo.

Stanjura chce do budoucna zvýšit limit pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty (DPH) z jednoho na dva miliony korun ročně, což by zároveň zpřístupnilo paušální daň dalším zájemcům (stropem je právě limit pro DPH). Vláda teď čeká na vyjádření Evropské komise, teprve pak připraví příslušnou novelu.

Pro koho je paušální daň?

Zdroj: Shutterstock

OSVČ, která chce platit daň z příjmů paušálně, nesmí mít v uplynulém roce zisk přes milion korun (nepočítají se příjmy osvobozené od daně nebo daněné srážkovou daní), nesmí být plátcem DPH. Nesmí také být v insolvenčním řízení. OSVČ nesmí být ani společníkem veřejné obchodní společnosti nebo komplementářem komanditní společnosti. Nesmí také vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou. To znamená, že OSVČ, která zároveň pracuje na dohodu, má nárok jen tehdy, pokud je dohoda o pracovní činnosti s odměnou do 3500 korun měsíčně a dohoda o provedení práce do 10 tisíc korun měsíčně.

Rostou!

Zdroj: Shutterstock

Pro rok 2022 stoupne minimální záloha na sociální pojištění OSVČ o 253 Kč na 2841 Kč. Minimální záloha na zdravotní pojištění se zvýší o 234 Kč na 2627 Kč. To se odrazí i v paušální dani, která se počítá jako 100 Kč za daň z příjmů plus minimální záloha zdravotní pojištění plus o 15 % navýšená minimální záloha na sociální pojištění. Paušální daň tak v roce 2022 vzroste o 525 Kč na 5994 Kč. Kdo propočítává výhodnost paušální daně, musí počítat také s příjemnější zprávou: základní sleva na poplatníka stoupne pro rok 2022 o tři tisíce korun na 30 840 korun.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services