Nový kompenzační bonus. Podpora pro OSVČ prošla

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 15. 12. 2021 | 1 komentář
Až 1000 korun denně dostanou podnikatelé, kterým klesly tržby nejméně o 30 procent. Podmínky jsou podobné jako na jaře, v některých bodech se ale liší.
Nový kompenzační bonus. Podpora pro OSVČ prošla

Zdroj: Shutterstock

Živnostníci a další podnikatelé, kteří kvůli koronavirovým omezením přijdou o část tržeb, dostanou podporu od státu. Definitivně to dnes potvrdili senátoři, když znovu schválili takzvaný kompenzační bonus pro OSVČ.

Až na 1000 korun za kalendářní den dosáhnou podnikatelé, pokud jim klesly tržby přinejmenším o 30 procent v porovnání s převážně letními měsíci, kdy byla koronavirová omezení nejmenší. „Propad tržeb o 30 procent zhruba odpovídá očekávanému úbytku neočkované klientely,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová. To je zmírnění oproti pravidlům předchozího bonusu z první poloviny roku, kdy muselo jít aspoň o 50 procent.

Lidé mohou dostat bonus zpětně už od 22. listopadu, rozhodující však budou tržby za kompletní kalendářní měsíc: nejdříve za prosinec 2021, pak případně leden 2022. Tyto tržby se porovnají s průměrem za libovolné tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v období od června do října 2021.

Výjimkou jsou sezónní podnikatelé, kteří přes léto nemohli provozovat činnost – ti srovnají tržby s posledním zimním obdobím před vypuknutím pandemie. Mohou si zvolit tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v období od 1. listopadu 2019 do 31. března 2020. Zákon počítá i se speciální úpravou pro podnikatele, kteří začali podnikat teprve nedávno.

Žádost o kompenzační bonus

Přestože nový kompenzační bonus bude náležet už od 22. listopadu, žádosti zatím nelze podávat. A to nejen proto, že k účinnosti zákona zbývá ještě podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů. 

První období, za které bonus náleží, je od 22. listopadu do 31. prosince (druhé pak od 1. do 31. ledna, vláda může přidat i další). Žádost v zásadě nepůjde podat dřív, než uplyne poslední den daného období – kvůli údaji o výši tržeb za celý kalendářní měsíc (nejdříve prosinec).

Žádosti pak bude možné podávat do dvou měsíců po skončení období, za které má bonus náležet. O podporu za období od 22. prosince do 31. prosince tedy stačí žádat zhruba do konce února.

Podmínky pro kompenzační bonus OSVČ

Na podporu až 1000 korun za den dosáhnou podnikatelé, jejichž příjem klesl přinejmenším o 30 procent kvůli aspoň jednomu ze čtyř důvodů:

  • krizová, mimořádná nebo ochranná opatření přijatá kvůli ohrožení zdraví v souvislosti s koronavirovou epidemií,
  • péče o dítě („ošetřovné pro OSVČ“),
  • vlastní karanténa nebo izolace, 
  • přerušení nebo omezení podnikání kvůli tomu, že o dítě pečuje podnikatelův zaměstnanec.

Zákon přímo neříká, že splnění aspoň jednoho z těchto důvodů musí OSVČ prokázat. Podmínku stanoví obráceně: Pokles příjmů nesmí být „zjevně způsoben převážně jinými důvody“, než jsou tyto zmíněné.

„Vzhledem k tomu, že v praxi není možné exaktně spočítat, co je přesnou příčinou poklesu tržeb, postačí pro zachování nároku na bonus, aby pokles tržeb nebyl zjevně způsoben jiným faktorem - zejména vlastní (ne)aktivitou podnikatele, který svou činnost utlumí či fakticky (byť ne formálně) přeruší, případně sezónním charakterem jeho činnosti, kdy v relevantním období dochází k pravidelnému útlumu činnosti a poklesu tržeb,“ vysvětluje ministerstvo financí. Cílem je zabránit zneužívání podpory.

Podnikání musí pro žadatele představovat hlavní zdroj příjmů. Ověřovat se to bude podle zvoleného srovnávacího období, tedy v zásadě tří po sobě jdoucích měsíců od června do října 2021.

Výše bonusu je v zásadě 1000 korun za den. Stejně jako na jaře však bude zastropován pro lidi s nižšími tržbami, jako jsou důchodci či studenti, aby nedostali vyšší pomoc, než o kolik jim propadly příjmy.

Kompenzační bonus tentokrát půjde čerpat současně (za stejný den) s jinými „koronavirovými dotacemi“, typicky z programu Covid 2021 nebo Covid Nepokryté náklady. Poslanci tím zmírnili původní návrh končící vlády ANO a ČSSD, který počítal jen s možným souběhem s programem Antivirus a příspěvkem na nájemné. Dál ho nelze kombinovat s podporou v nezaměstnanosti.

Kompenzační bonus pro společníky s.r.o.

Na bonus až 1000 korun dosáhnou společníci menších společností s ručením omezeným. Firma musí mít nejvýše dva společníky, kteří jsou fyzickými osobami, nebo pouze společníky (i více než dva), kteří jsou členy jedné rodiny. Poslanci nakonec zrušili podmínku z vládního návrhu, podle které podíl nesměl být podíl představován kmenovým listem.

Obrat společnosti za poslední dvě skončená zdaňovací období musí být aspoň 120 tisíc korun – to je méně než při jarním bonusu, kdy bylo minimum 180 tisíc. A samozřejmě: firma už nemůže být v úpadku či likvidaci, nebo v seznamu nespolehlivých plátců DPH.

Nemocenská pro OSVČ při covidu

Při nařízené karanténě nebo izolaci (tedy při infekčním onemocnění) mohou podnikatelé dostat až 1000 korun na den, pokud jim tržby klesly o aspoň 30 procent. Podmínkou nakonec nebude, že si OSVČ dobrovolně platí nemocenské pojištění – poslanci tak odmítli omezení z původního vládního návrhu.

Podnikatelé a společníci, kteří si platí nemocenské pojištění, dosáhnou při karanténě nebo izolaci aspoň na 500 korun za den i v případě, že podmínku poklesu tržeb nesplní.

Kompenzační bonus pro dohodáře

Takzvaní dohodáři – lidi pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce – mohou stejně jako na jaře dosáhnout na bonus ve výši 500 korun denně.

Zůstává podmínka, že musí jít o dohodu s odvodem nemocenského pojištění, tedy s odměnou od 10 tisíc korun měsíčně u DPP nebo 3500 korun u DPČ.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek