Zvýšit odvody OSVČ? Co strany chystají pro podnikatele

Jsou živnostníci a další podnikatelé černými pasažéry, kteří do systému odvádějí mnohem méně než zaměstnanci? Nebo jsou naopak těmi nejméně náročnými cestujícími, protože se o sebe většinou dokážou postarat sami? Dávná otázka se vrací i letos před volbami.
Zvýšit odvody OSVČ? Co strany chystají pro podnikatele

Zdroj: Shutterstock

Co na vyšší odvody OSVČ říkají politické strany a hnutí, které mají šanci dostat se aspoň přes tři procenta hlasů? Zeptali jsme se jejich ekonomických expertů.

Odpovědi na dalších 19 otázek kolem peněz si můžete projít v odkazech na konci článku. Ve volebním dotazníku jsme se mimo jiné ptali na zavedení eura, spravedlivější důchody nebo vyšší daně.

Ale zpátky k podnikatelům. Co s nimi plánují?

Hnutí ANO

(odpovídá poslanec Patrik Nacher, bezpartijní jednička letošní pražské kandidátky):

NE. OSVČ chceme usnadnit jejich podnikání, ne ho více ztěžovat. Z toho důvodu jsme prosadili velmi výhodný daňový paušál pro živnostníky.


Koalice Spolu

(odpovídají společně Jan Skopeček a Zbyněk Stanjura z ODS, Miroslav Zborovský z KDU-ČSL a Lukáš Otys z TOP 09):

NE. Chceme naopak co nejvíce usnadnit život živnostníkům a malým a středním firmám. Zvyšování odvodů OSVČ, z nichž většina jsou drobní živnostníci, by šlo přímo proti těmto principům.


Koalice Pirátů a Starostů

(odpovídá poslanec Mikuláš Ferjenčík):

NE. Podporujeme lepší informovanost OSVČ o budoucí výši jejich důchodů, tato informace může přispět k dobrovolnému navýšení sociálního pojištění ze strany živnostníků.


Volební kalkulačka
Zdroj: Shutterstock

Komu to hodit? Volební kalkulačka 2021

Volby do sněmovny nás čekají už tenhle pátek a sobotu 8. a 9. října 2021. Jestli pořád nevíte, komu to tam hodit, pomoci může volební kalkulačka.

Hnutí SPD

(odpovídá poslanec Jan Hrnčíř):

NE. OSVČ oproti zaměstnancům zpravidla méně čerpají zdravotní péči a mají také nižší důchody.


ČSSD

(odpovídá ekonomický expert strany a náměstek na MPSV Michal Pícl):

ANO. V rámci spravedlivé důchodové reformy s tímto počítáme. Přirozeným zvýšením odvodů OSVČ se následně automaticky zvýší i jejich důchod. Výchozí nastavení nového systému počítá se zvýšením výpočtového základu OSVČ z 50procentního rozdílu mezi příjmy a výdaji na 75 procent a zvýšení minimálního základu u hlavní výdělečné činnosti z 25 na 40 procent, tedy na nynější úroveň minimální mzdy.


KSČM

(odpovídá ekonomický expert strany a poslanec Jiří Dolejš):

ANO. Především jde o přiměřené narovnání penzijního pojištění. Citlivě, po konzultaci s malými podnikateli.


Anketa

Kdo to řekl nejlíp?

Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty

(odpovídá mluvčí Karolína Skrčená):

NE. Přísaha navrhuje podpořit malé či začínající podnikatele formou zvýšení limitu pro OSVČ u paušální daně z jednoho milionu na dva miliony. Záměrem je snížit byrokratickou zátěž těch nejmenších a zároveň využít finanční kontroly na významnější rizikové poplatníky.


Koalice Trikolora, Svobodní a Soukromníci

(odpovídá místopředseda Strany soukromníků ČR Michal Dvouletý):

NE. Odvodové zatížení v ČR patří k nejvyšším v EU, proto naopak prosazujeme snížení daní a zjednodušení podmínek pro podnikání.


Zelení

(odpovídá Jaromír Baxa, ekonomický expert strany a zastupitel Liberce, kde také vede kandidátní listinu):

NE. Zelení usilují v první řadě o nápravu veřejných financí po schválení daňového balíčku v roce 2020. To se neobejde bez zvyšování daní z příjmů. Dále chceme snižovat zdanění práce, především nízkopříjmové, bez ohledu na formu zaměstnání. Proto chceme zvyšovat daňovou progresi, omezovat daňové výjimky a úlevy a hledat nové zdroje například v majetkových daních. Odvody na sociální a zdravotní pojištění v tomto směru nejsou tím nástrojem, který by situaci měl vyřešit.

Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Zdroj: Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani Finmag.cz. Každý týden jsme přinesli sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v parlamentních volbách ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Položili jsme dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou ho reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. Míru shody s jednotlivými partajemi si můžete vyzkoušet ve volební kalkulačce, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Michal Hron

Autor článku Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel do Finmagu z týdeníku... Další články autora.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 10. 2021 10:06 | Zub

Zvýšením lilitu na přechod DPH, které se nezměnilo za 14let se zvedne
i výdělek a z toho odpovídající odvody.

Spadnout do DPH je enormní nárust úředničiny,
takže se to řeší všelijak, aby to vyšlo.
Každopádně na tom stát nevydělá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2021 0:54 | Aleš

Zaměstnavateli to naopak není jedno, raději to dá zaměstnanci, než státu, respektive, zaměstnanci to dát nemůže, ale jako by zaměstnanci, tedy OSVČ, to dát může nebo alespoň podstatnou část z toho. Všechny banky, pojišťovny, IT firmy, finanční poradci ... atd maji 1/3 takových jako by zaměstnanců, možná více. Dostanou víc a z toho více měně odvedou díky paušálu. Ano, dovolenou, návštěvu lékaře, hlídání nemocných dětí a podobně, to jim nikdo neproplatí. Finanční výhody jsou ale obrovské proti zaměstnanci. Neplatí to ale pro každou profesi, zejména, když příjmy jsou poměrně malé a opravdové výdaje velké (ale opravdové, ne fiktivní). Podívejte se na toto srovnání: https://www.kodap.cz/cs/pro-vas/periodika/edtas-magazin-pro-cerpaci-stanice/cibulovy-graf-zamestnanec-osvc-nebo-s-r-o.html .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2021 20:34 | Pavel

Nějak Vám ta čísla nesedí. Také nevím proč sčítáte Vaše odvody a odvody zaměstnavatele, to jsou snad různé věci. Nebo si snad myslíte že v případě nižších (nebo nulových) odvodů ze stany zaměstnavatele by Vám ty peníze zaměstnavatel nechal ? To snad ne ?!

Mému zaměstnavateli je jedno komu musí dát penize, jestli odvody za mě státu a nebo za dopracovanou práci mě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2021 12:09

Nějak Vám ta čísla nesedí.
Také nevím proč sčítáte Vaše odvody a odvody zaměstnavatele, to jsou snad různé věci. Nebo si snad myslíte že v případě nižších (nebo nulových) odvodů ze stany zaměstnavatele by Vám ty peníze zaměstnavatel nechal ? To snad ne ?!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2021 11:47

Paušální výdaje OSVČ do 4 mega příjmů jste jako viděl kde ?
Normálně tu lžete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 22:24

OSVČ 55% tak napiš přesně kolik za měsíc nebo za rok? Ale pokud budeš mít důchod jen 20 000kč tak to není 55% ale max 15%
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 22:22

Tak se pořádně podívej a napiš kolik. Divil bych se že bys platil vic jak zaměstnanci .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 21:41 | Ivan Novotný

Já zaplatil jako OSVČ určitě víc, musíte se víc dívat kolem sebe a nevěřit všem blábolům...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 21:38 | Ivan Novotný

No vidíte a já jako OSVČ 55%,už přes 20 let a těšit se můžu tak akorát na důchod okolo 20 tisíc. Ubožáci jsou ti, kteří stále napadají živnostníky, neporadili by si s podnikáním ani se zodpovědností za druhé obzvláště za svoji rodinu a nejbližší.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 21:23

Je znát, že tomu opravdu rozumíte.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 21:02 | Pan Chytrej

jak 300000?
Já měl třeba v červnu základ se započteným služebákem 76600 a tak dan,soc a zdravotní pojištění bylo 19911. Čistá mzda tedy 47379.
K tomu zaměstnavatel odvedl soc+zdrav ve výši 25872. Odvody státu celkem tedy 45783. Zdanění mzdy je tedy skoro 50 procent.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 20:14 | Dana

Citace - Pavel / 05.10.2021 14:58

Muj odvod za měsíc září na daních, sociálním a zdravotním byl 37 534kč. Rad bych věděl který OSVČ zaplatil stejně??

Já jsem zaměstnanec

Fakt? To asi nebudete normální zaměstnanec, když máte hrubý plat skoro 300000. :-D Takových zaměstnanců moc není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 17:40

Babišovi zámeček u moře za pochybné peníze pochybnou transakcí, żivnostníkovi vyšší odvody
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 10. 2021 16:50

zamestnanci si nemaj co uplatnovat, protoze nejsou podnikatelskej subjekt. za ne si vydaje uplatnuje firma. StBakuv agrofert mel vloni prijem 161mld a zisk necely 4mld. znamena to, ze si uplatnil 157mld nakladu, tedy 97.5%. OSVC s pausalnimi vydaji si na remeslnou zivnost muze uplatnbit 80%, na volnou 60% nakladu. tedy StBak vykazuje zisk 2.5% z trzeb, pausalista OSVC vykazuje 20% resp 40%, tedy 8x resp. 16x vic.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2021 16:09 | Pag

Citace / 05.10.2021 13:53

sem OSVC i s.r.o.
OSVC na pausal do 4 mega prijmu, uplatnit muzu vydaje 2.8mega.
hezky to mezi OSVC a s.r.o. prelejvam
rika se tomu danova optimalizace
No a zaměstnanci si svoje výdaje uplatnit nemohou, podivná pošaškecová spravedlnost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 40 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zlevnit bydlení. Politici slibují i zázračná řešení

20. 9. 2021 | Jiří Hovorka, Kateřina Jungvirtová | 9 komentářů

Jak zlevnit bydlení. Politici slibují i zázračná řešení

Bydlení v Česku během posledních let prudce zdražilo. Důležitým tématem volebních programů je tedy i jeho větší dostupnost. Všechny strany chtějí víc stavět; hitem jsou družstevní bydlení,... celý článek

Takhle změníme důchody. Projděte si plány stran

14. 9. 2021 | Jiří Hovorka | 18 komentářů

Takhle změníme důchody. Projděte si plány stran

Skoro všechny strany před volbami slibují další růst důchodů. Skoro všechny slibují i reformu. A některé i ukazují, jak na to.

Problém pro většinu firem. Napište skutečný předmět podnikání, řekl soud

8. 6. 2021 | Petr Kučera | 10 komentářů

Problém pro většinu firem. Napište skutečný předmět podnikání, řekl soud

Všechny obchodní korporace, které v základních dokumentech uvádějí obecný předmět podnikání „výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, čekají komplikace.... celý článek

Musí mít OSVČ podnikatelský účet?

27. 1. 2021 | Veronika Hejná | 17 komentářů

Musí mít OSVČ podnikatelský účet?

Podnikáte jako osoba samostatně výdělečně činná – OSVČ. Potřebujete k tomu nutně podnikatelský účet v bance, nebo vám stačí běžný účet pro soukromé účely? A jaké jsou výhody a nevýhody... celý článek