Agrivoltaika – nová éra fotovoltaiky v Česku

PR článek | rubrika: FINEXPO | 23. 8. 2021
Díky novým postupům a moderním technologiím je možné využívat ornou a úrodnou půdu, a zároveň na ní mít instalovanou fotovoltaickou elektrárnu. Agrivoltaika je ve světě již zcela běžná. Byť má velký potenciál, začíná se u nás dostávat do popředí jen velmi pozvolna.
Agrivoltaika – nová éra fotovoltaiky v Česku

Zdroj: Solidsun

Komerční spolupráce

Agrivoltaika nabízí zajímavou příležitost pro všechny investory, kteří chtějí budovat velké fotovoltaické elektrárny. Jedná se o skvělou možnost, jak využít pozemky s úrodnou půdou k instalaci solárních panelů. V České republice jsou místa, kde si fotovoltaických polí ani nevšimnete, a jsou místa, kde panely vyloženě bijí do očí. Ale i velké solární elektrárny se dají postavit s citem a v souladu s rázem krajiny.

Fotovoltaika a zemědělství ve vzájemné symbióze

Pokud je půda výnosná a úrodná, dá se pomocí agrivoltaiky zachovat její úrodnost a zároveň maximálně čerpat sluneční energii. V agrivoltaice se používají bifaciální (oboustranné) fotovoltaické panely, které jsou zasazeny kolmo do země a zachytávají tak světlo z obou stran. Výhodou těchto panelů je, že jim vyhovuje umístění výše nad zemí, takže pod nimi může zemědělec dál půdu využívat.

Bifaciální panely jsou výrazně odolnější vůči degradaci UV zářením. Jejich uchycení na svislých konstrukcích kotvených do země je realizováno s ohledem na další využití půdy. Mezi řadami z panelů lze snadno manipulovat s téměř jakoukoliv zemědělskou technikou. Jednotlivé řady od sebe musí být v dostatečné vzdálenosti, aby se vzájemně nezastiňovaly.

„Další výhodou bifaciálních panelů je, že se díky své svislé instalaci dají využít také jako plot či ohradník pro chov zemědělských zvířat,“ doplňuje zástupce společnosti Solidsun.

Díky panelům se v půdě drží vlhkost

V horkých letních dnech plodiny rády využijí stín panelů. Zejména v posledních letech, kdy jsme zažívali vlny veder a sucha, je každý stín velice kýžený. Pravidelným střídáním slunečního svitu a stínu vytvoří panely mikroklima – vzduch se lépe ochlazuje, vlhkost zůstane v půdě.

Zadržování vlhkosti v půdě se ukázalo jako jedna z největších výhod agrivoltaiky. Vzájemným „soužitím“ panelů a plodin dochází k vytvoření ideálních podmínek pro všechny. Vlhký vzduch totiž ochlazuje panely, které se nepřehřívají a jedou na plný výkon. Zároveň se v půdě drží vlhkost, což zase snižuje spotřebu vody.

Zdroj: Solidsun

Půdu lze dál využívat k zemědělství.

Na území České republiky se prozatím o výhodách této nové technologie bifaciálních panelů mnoho neví. V současné době se v Německu či Rakousku tento segment výrazně rozrostl a vznikají zde instalace o několika desítkách instalovaných megawattů. Projekty spojené s agrivoltaikou v České republice snad do budoucna podpoří i dotace.

Z evropských států má s agrivoltaikou nejvíce zkušeností Francie. První pokusy o propojení zemědělství a fotovoltaiky zde byly již po roce 2000.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services