Na dotace z EU s úspěchem: sedm užitečných zásad

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 15. 5. 2008 | 2 komentáře
Na dotace z EU s úspěchem: sedm užitečných zásad
I malá firma si může troufnout podat žádost o dotaci z fondů Evropské unie. Přinášíme sedm doporučení poradenských firem a bank, jak zvládnout administrativní martýrium bez zbytečných komplikací.

Poradenský servis, jak žádat o dotace ze strukturálních fondů Evropské unie, poskytuje podnikatelům stále víc poradenských společností v jednotlivých regionech. Zapojují se i některé banky. Klienti ČSOBmají například zdarma možnost nechat si poradci Asistenčního centra banky vyhledat prostřednictvím databáze Grand Advisor, jaký dotační program je pro jejich podnikatelský záměr nejvýhodnější.

Ať už podnikatelé chtějí o dotaci z unijních peněz požádat sami, či se chtějí spolehnout na služby poradenské firmy či banky, měli dodržovat několik základních zásad, radí oslovení poradci. Poradci Asistenčního centra ČSOB a Poštovní spořitelny, specialisté poradenské společnosti Raven EU Advisory, dceřiné společnosti České spořitelny a odborníci poradenské firmy Dring Consulting doporučují žadatelům o granty řídit se minimálně sedmi radami.

1. Připravit si ucelenou představu o projektu

Projekt je třeba začít připravovat v předstihu, předem ho dobře promyslet a popsat na papíře. Projekt totiž musí být životaschopný i bez evropských peněz. V projektovém záměru je třeba slovně rozepsat v čem je projekt potřebný. Například, že vytvoří osm nových pracovních míst investicí do nového strojního vybavení. Dále si musí podnikatel ujasnit třeba i to, jací konkrétní pracovníci a v jakém časovém harmonogramu a budou projekt realizovat. Odhadnout je třeba také rozpočet a strukturu financování projektu. Tedy zda bude firma investovat do projektu vlastní zdroje nebo si vezme úvěr u banky. Každý grantový program umožňuje získat dotaci jen na pokrytí konkrétních nákladů, třeba na investici do nemovitosti, strojního vybavení či na vzděláván

2. Prostudovat podmínky grantového programu

Teprve v okamžiku, kdy má podnikatel ucelenou představu, jak bude jeho projekt vypadat, je užitečné začít hledat nejvhodnější dotační program. Pak je třeba prostudovat všechny podmínky, za kterých je grant schvalován. Každý žadatel musí zvážit, zda je jeho firma schopná tyto podmínky splnit. Kdo podmínky schválené dotace nedodrží, hrozí mu, že o peníze přijde a navíc zaplatí penále. Někdy je užitečné vyhledat dva nejvhodnějnější grantové programy a rozhodnout se pro ten z nich, ve kterém se uchází o dotaci menší počet žadatelů. To by žadateli měli říct příslušní státní úředníci vypisovatele výzvy.

3. Vyčlenit ve firmě manažera projektu

Další podmínkou úspěchu je, aby podnikatel vyčlenil ve firmě jednoho pracovníka, který bude žádost o dotaci připravovat ať už přímo ve spolupráci s úředníky, kteří mají vyhlášenou výzvu na starost, nebo s poradenskou firmou. Manažer projektu je jednak zárukou dobré komunikace s úředníky nebo s poradenskou firmou. Zároveň je pojistkou, že uhlídá, aby žádost měla všechny potřebné přílohy, podpisy, správné údaje a další nezbytné náležitosti.

4. Neměnit a neupravovat již jednou předané údaje

Jakékoliv údaje, které firma předala vyhlašovateli výzvy nebo poradci, který pro firmu žádost zpracovává, se již zpravidla nikdy nevyplácí měnit ani dodatečně upravovat. Opravou údajů, podle zkušeností odborníků, vznikají nejčastější zbytečné chyby a nesrovnalosti v jednotlivých částech žádosti. Nesoulad mezi projektovou dokumentací, popisem projektového záměru, jeho rozpočtem a časovým harmonogramem bývá často důvodem, proč je žádost o dotaci zamítnuta.

5. Připravit se na dodatečné předkládání dalších dokladů

Úředníci si často mohou vyžádat doplňující údaje o projektovém záměru. Nebo mohou požadovat doplnění údajů a informací do předepsaných formulářů. Často je potřeba s úředníky konzultovat i další nejasnosti, například jaké přílohy je k žádosti nezbytné doložit, zda musí být kopie dokladů ověřené, nebo zda postačí prosté kopie. V těchto případech je třeba se obrnit trpělivostí a včas dodat všechny náležitosti, které budou úředníci požadovat. Kvůli formálním nedostatkům může být žádost zamítnuta.

Anketa

Požádali jste už vy nebo vaše firma o unijní dotaci?

6. Brát podanou žádost o dotaci jako závazek

Hodnotitelská komise, která podnikatelský záměr posuzuje, rozhoduje vždy na základě údajů popsaných v žádosti. Podáním žádosti se proto podnikatel zavazuje, že projekt a jeho parametry splní. Dodatečně jsou povoleny jen drobné změny. Jestliže například projektový záměr přinese osm ale také možná až patnáct nových pracovních příležitostí, odborní poradci doporučují uvést vždy přesné číslo nebo nižší odhad.

7. Začít s projektem až po schválení grantu

U některých dotačních programů platí pravidlo, že se nesmí začínat s realizací projektu dříve, než je dotace schválena. Zpravidla se takovému podnikateli z dotace neuhradí náklady, které už vynaložil před přidělením grantu. V některých případech by mu mohlo hrozit i penále za nedodržení podmínek dotační výzvy.

Je dobře, že Evropská unie dotuje nejen podnikatele ze strukturálních fondů? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dotace na podnikání: na co si dát pozor

9. 5. 2008 | Eva Sovová

Dotace na podnikání: na co si dát pozor

Zájem podnikatelů o získání dotace ze strukturálních fondů Evropské unie letos opět nabírá na obrátkách. Jednotlivá ministerstva a kraje začínají vyhlašovat výzvy, v nichž mohou o dotace... celý článek

Podnikatele nejčastěji ohrožují vichřice

2. 5. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Podnikatele nejčastěji ohrožují vichřice

Podnikání stále více ohrožují opakující se přírodní katastrofy. Živnostníci často nemají dobré pojistky nebo se na pojistném snaží šetřit. Opomíjejí riziko, že živelní událost může... celý článek

Rychlejší cesta k podnikání

19. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 13 komentářů

Rychlejší cesta k podnikání

Od dubna letošního roku čeká podnikatele nejspíš malá revoluce. Pokud Senát schválí novelu živnostenského zákona, bude zakládání živností jednodušší. Sníží se i nároky na odbornou způsobilost... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services