Podpora pro podnikatele bude vyšší, jednodušší a pro víc lidí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 2. 2021 | 13 komentářů
Podpora pro podnikatele bude vyšší, jednodušší a pro víc lidí

Koláž: Gabriel Pleska

Kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) stoupne na dvojnásobek, tedy z 500 na 1000 korun za den. Podpůrné programy se zároveň zjednoduší. Hlavním kritériem nově bude pokles tržeb, ne přímé uzavření provozovny. Dohodli se na tom ministryně financí Alena Schillerová a vicepremiér Karel Havlíček.

„Zvýšíme kompenzační bonus na 1000 korun za den. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Hlavním kritériem bude v obou případech pokles tržeb o nejméně 50 procent. Celkově by se systém přímé podpory podnikatelů poškozených koronavirem měl výrazně zjednodušit,“ říká Schillerová.

„Navrhnu významné posílení třech páteřních programů, doprovázené redukcí počtu programů. Cílem změn je vyloučit případy, kdy někteří z poškozených nedosáhli na nic. Nové nastavení přinese administrativní úspory na straně příjemců i státu,“ dodává Schillerová.

Podle Havlíčka vzniká také speciální program pro veletrhy a kongresy. Ministři zatím nezveřejnili další detaily, například od kdy půjde o nové podpory žádat.

Téměř po roce od příchodu koronaviru do Česka tak vláda vyslyšela volání expertů i samotných podnikatelů, podle nichž je pomoc komplikovaná, nízká a nepokrývá značnou část postižených. U programů ministerstva průmyslu dlouhodobě kritizují, že jich je příliš velké množství, těžko se v nich orientuje a peníze se čerpají pomalu. Naopak s fungováním kompenzačního bonusu, který spadá pod ministerstvo financí, byli podnikatelé většinou spokojeni – od podzimu jsou však jeho pravidla výrazně přísnější než na jaře.

Pokračovat má také Antivirus, který zaměstnavatelům přispívá na udržení pracovních míst.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2021 20:02, Jan

Chtěl bych pozdravit paní Schillerovou. Zatím ještě nemám kompenzaci za říjen.
"Cílem změn je vyloučit případy, kdy někteří z poškozených nedosáhli na nic. Nové nastavení přinese administrativní úspory na straně příjemců i státu,“ dodává Schillerová.
Takže tady ta Babišova ostuda vymyslí nesmyslný drahý systém, vydá metodický pokyn aby z finančáků obvolávali podnikatele, řeší to ombudsman a ona to ještě v klidu přizná, aniž by to těm poškozeným podnikatelům nějak zpětně napravila.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2021 0:35, Jirí

OSVČ by měly dostávat kompenzační bonus maximálně tolik, kolik odvedli na daních v roce 2019!!! U většiny z nich by to při přepočtu na dny nebyla tisícovka ale nejvýše několik desetikorun!

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.