Založit menší firmu bude jednodušší

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 28. 1. 2021 | 1 komentář
Od letošního roku je možné složit peněžitý základní kapitál ve společnosti s ručením omezeným do výše 20 tisíc korun i jinak než na speciální účet banky. A příští rok už má jít založit firmu plně online.
Založit menší firmu bude jednodušší

Zdroj: Shutterstock

Už od roku 2014 můžete v Česku založit společnost s ručením omezeným s minimálním vkladem jednoho společníka ve výši symbolické jedné koruny. Pořád to ale nešlo dostatečně rychle. Podle Světové banky trvá zahájení podnikání prostřednictvím s.r.o. v průměru 24 a půl dne, což nás řadí na 134. místo z 190 porovnávaných států. 

I kapitál ve výši jedné koruny totiž bylo nutné skládat na zvláštní účet u banky (nebo spořitelního a úvěrního družstva), který pro tyto účely zakládá správce vkladu. K otevření tohoto účtu bylo nutné předložit notářský zápis o založení společnosti. V případě takto nízkého kapitálu šlo o zbytečný mezikrok.

Od letošního ledna – díky novele zákona o obchodních korporacích – založíte společnost s kapitálem do 20 tisíc korun rychleji. Peněžitý vklad do takového limitu lze nově splatit i jinak. Například v hotovosti do rukou správce vkladu – třeba notáře nebo jednoho ze zakladatelů. Není už tedy povinné otevírat speciální bankovní účet.

Novela umožňuje také vypustit některé věci ze společenské smlouvy bez nutnosti pořizovat notářský zápis, který bylo do letoška potřeba vyhotovovat vždy. Typicky může jít o jména a příjmení prvních statutárů, která se zapisují při založení společnosti.

Za jediný den?

Ani po letošní změně u nízkokapitálových s.r.o. ale zřejmě nepůjde založit firmu během jednoho dne. Vedle návštěvy u notáře, který sepíše notářský zápis o společenské smlouvě (nebo zakladatelské listině v případě jednoho zakladatele), je totiž potřeba získat pro společnost živnostenské oprávnění.

I když zakladatel ohlásí živnost elektronickou formou, živnostenský úřad má na vyřízení – vydání výpisu ze živnostenského rejstříku – lhůtu pěti pracovních dnů. Podle Miluše Trefancové z ministerstva průmyslu a obchodu totiž musí i v takovém případě posoudit, jestli ohlašovatel splnil zákonné podmínky pro vznik živnostenského oprávnění.

Podnikejte v klidu s Gigasítí

Zdroj: Vodafone

Krize nekrize, podnikat se musí dál. Když svůj byznys dokážete uzpůsobit novým potřebám zákazníků a využíváte k tomu spolehlivé připojení, máte napůl vyhráno. Ať už provozujete e‑shop, nebo předcvičujete jógu. Vyzkoušejte Gigasíť na 3 měsíce zdarma.   (PR)

Návrh na zápis do rejstříku dnes už není nutné podávat rejstříkovému soudu, ale může ho provést sám notář. Jenže jenom ten, který v listinné podobě při zakládání společnosti vyhotovil dva notářské zápisy – první o založení společnosti a následně navazující „notářský zápis o osvědčení pro zápis do obchodního rejstříku“. Cestu za notářem musí zakladatelé absolvovat dvakrát.

Druhý ze zápisů totiž sepisuje až poté, co jsou splněny veškeré podmínky pro vznik společnosti, mimo jiné získání živnostenského oprávnění. Teprve na základě druhého notářského zápisu provede notář „prostřednictvím dálkového přístupu“ přímý zápis společnosti do obchodního rejstříku, čímž jako právnická osoba vznikne.

Opravdu online

Další vylepšení se teprve chystá. Podle unijní směrnice o využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností musí členské státy EU umožnit zakládání určitého typu společností (u nás s.r.o.) plně online, „aniž by se navrhovatel musel dostavit osobně k jakémukoli orgánu, osobě či subjektu, který je podle vnitrostátního práva pověřen zabývat se jakýmkoliv aspektem vytvoření společnosti online, včetně vypracování zakladatelského právního jednání společnosti“.

Evropskou směrnici sice bylo nutné implementovat do letošního 1. srpna, jenže lhůtu lze o rok posunout. A Česko toho – s odkazem na dopady koronaviru – využije. Do tuzemského práva se tedy může dostat až k 1. srpnu 2022.

Založení společnosti s ručením omezeným online má v Česku umožnit navrhovaná změna notářského řádu, která zatím čeká v Poslanecké sněmovně na první čtení. Notářský zápis bude k založení společnosti stále potřeba, ale vyhotoví se elektronicky.

Už je tu!

Projděte si, jaké novinky roku 2021 mohou ovlivnit vaše osobní finance a drobné podnikání.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Podle prezidenta Notářské komory ČR Radima Neubauera se koronavirová omezení projevila především tím, že lidé začali více využívat plných mocí. „Obecně se však ukázalo, že digitalizace a s ní spojená menší administrativní zátěž jsou v určitých oblastech práva – jako je právo obchodních korporací – nezbytné,“ říká. Naproti tomu osobní přístup zůstává nenahraditelný například v pozůstalostních řízeních.

„Identifikace a autentizace se provede prostřednictvím videokonference a pomocí identifikačního dokladu osoby,“ píše se v důvodové zprávě k návrhu. Identifikačním dokladem může být například elektronická občanka. Podobu by notář porovnával s fotografií ze státního informačního systému – tím se má zamezit padělání dokladů.

Namísto vlastnoručního podpisu účastníků by se elektronický notářský zápis podepisoval uznávaným elektronickým podpisem. Na straně notáře by úřední razítko a jeho podpis nahradil kvalifikovaný elektronický podpis.

Pro zakladatele obchodních korporací – nejen s.r.o. – to bude velká úleva. „Nebudou se muset dostavit k notáři. Elektronické notářské zápisy bude možné využít například také v případě, kdy se uskuteční online valná hromada,“ říká Trefancová.

Společnost vznikne i bez živnosti

Jak už jsme napsali, v současnosti musí zakladatel firmy dvakrát. Mezikrokem mezi sepsáním společenské smlouvy ve formě notářského zápisu a zapsáním založené firmy do obchodního rejstříku (které je možné také prostřednictvím notáře) je totiž získání živnostenského oprávnění.

Směrnice o digitalizaci to má zjednodušit. „Stanoví, že vytvoření společnosti s ručením omezeným nesmí podmiňovat například získáním živnostenského oprávnění,“ upřesňuje Trefancová. Ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo průmyslu a obchodu proto plánují, že v dubnu předloží vládě konkrétní návrh pro Česko.

„Navrhovaný zákon počítá s tím, že procesy zakládání a zápisu právnické osoby do veřejného rejstříku a získání živnostenského oprávnění by na sobě měly být nezávislé,“ dodává Trefancová. Společnost tak vznikne zápisem do rejstříku, ale ještě nebude moci živnostensky podnikat.

Veronika Hejná

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.