Podpora pro restaurace se blíží. Pozdě a málo

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 12. 2020 | 9 komentářů
Podpora pro restaurace se blíží. Pozdě a málo

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo detaily státní pomoci pro restaurace, hospody či bary, které musí od pátku znovu zavřít. Program nazvaný Covid gastro schválila v pondělí vláda.

„Za každého zaměstnance na plný úvazek a pracovníky, kteří s podnikateli (OSVČ) spolupracují, bude možné čerpat 400 korun na den,“ říká Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

Podpora se bude týkat celkem 64 dnů v období od 14. října do 31. prosince 2020, kdy restaurace musely mít kvůli koronavirové epidemii podle vládních nařízení zavřeno. Podpora se týká i těch restaurací, které v době, kdy musely být zavřené, prodávaly přes výdejová okénka nebo rozvozy.

Kompenzaci naopak nedostanou za první polovinu prosince, konkrétně za období od 3. do 17. prosince, kdy mohly mít otevřeno nejprve jen do desáté a následně do osmé hodiny večer. Mnoho restaurací či barů má přitom právě večer nebo v noci největší tržby. Podporu nedostanou ani za omezení v září nebo první polovině října.

„Pokud například o dotaci požádá zařízení s deseti zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, dostane provozovatel 4000 korun za den, tedy 120 tisíc korun za měsíc, za celé období pak 256 tisíc korun,“ vypočítává Havlíček.

Upozorňuje také, že gastronomický sektor může zároveň čerpat podporu z programu Covid nájemné a využít také 100% kompenzaci mezd z programu Antivirus.

Všechny tyto vládní kompenzace však podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy restauratérům pokryjí jen zhruba 30 až 40 procent obratu. Premiér Andrej Babiš jim přitom sliboval stoprocentní náhradu nákladů.

Podnikatelé si také stěžují na to, že vláda jim kompenzace posílá pozdě, přestože peníze nemají teď. I nový program pro restaurace odstartuje až v průběhu ledna – a to teprve začne příjem žádostí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2020 8:29

Stát zakázal podnikatelům provozovat jejich činnost. Ale fixní náklady jim nezruší. Když netušíš jak to chodí, tak se nediv, že ti to hlava nebere.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2020 7:39, Karel

To mají dobré, za nic 120 tisíc měsíčně, to se to budou kupovat nové Mercedesy, kdo to má. Zaměstnanci jistě ne, stát prostě sype podnikatelům horem dolem a hlava mi tohle fakt nebere, proč.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek