Co dělá HR, aby se Cola nezadrhla

Kiriaki Kritidi | rubrika: BrandInsight | 17. 12. 2020
Ředitelka oddělení lidských zdrojů v tuzemské Coca-Cole přibližuje, jak se pandemie podepsala na provozu firmy a co všechno v nových podmínkách dělalo právě HR, aby zaměstnanci byli v bezpečí, spokojeni a aby podnik fungoval.
Co dělá HR, aby se Cola nezadrhla

V době pandemie Coca-Cola zásobuje nápoji zdarma první linii

Situace kolem covidu naši společnost zasáhla stejně jako všechny v odvětví. Koronakrize ovlivňuje nás, zaměstnance, zákazníky, spotřebitele i partnery. Krize ale může být i příležitost.

Náš krizový štáb se sešel hned, jak pandemie vypukla. Ověřili jsme si, že náš systém řízení připravený pro krizové situace funguje, i když na tuhle krizi se dopředu připravit nešlo. Vždycky ale hledáme způsoby, jak věci vyřešit, ne důvody, proč něco nejde.

Kiriaki KritidiZdroj: Coca-Cola

Autorka je HR ředitelka Coca-Cola HBC.

V první řadě se od začátku snažíme chránit zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Zavedli jsme mnoho opatření – roušky, respirátory, dezinfekce, měření teplot, dodržování rozestupů... Všichni mají podporu pitného režimu, dostali vitamínový balíček i ochranné pomůcky. Kolegy, kteří nemuseli být přímo v provozech nebo v terénu, jsme poslali na home office. Nakonec tam zamířili i lidé z pozic, u kterých jsme si mysleli, že tuhle práci z domova plnohodnotně vykonávat nepůjde. HR se prokázalo jako strategický partner a klíčová podpora, a mnozí zaměstnanci jsou teď dokonce efektivnější. Obecně to všichni vzali jako výzvu a tvrdě pracují na tom, aby byl dopad na náš byznys minimální. V tom je síla naší firemní kultury.

Učíme se

Doslova za běhu jsme se museli hodně naučit. S fantastickou podporou IT a díky investicím máme moderní a spolehlivé vybavení a přechod do virtuálního prostředí jsme zvládli plynule. Online se vzděláváme a rozšiřujeme svoje dovednosti prostřednictvím takzvaných LearningLabs, intenzivně pracujeme i se sociálními sítěmi. Naši seniorní manažeři školí interně, ale know-how sdílejí i externě na seminářích a konferencích.

Zintenzivnit jsme museli interní komunikaci. Nabízíme několik kanálů od mailů interních i s externím přehledem přes interní web po pravidelná on-line setkání s vedením. Nechybějí průzkumy, abychom měli přehled, co zaměstnanci potřebují, a pro zachování duševní pohody svým lidem a jejich rodinám poskytujeme i online psychologickou podporu.

Pomáháme

Od vypuknutí pandemie podporujeme řadu komunit a do pomoci se zapojují i sami zaměstnanci. Spolupracujeme s Ministerstvem zdravotnictví na trasovací lince a obnovili jsme zásobování nemocnic našimi nápoji. Do první linie – nemocnicím, záchranářům, bezpečnostním složkám nebo domovům seniorů – jsme už v Česku a na Slovensku poslali přes dva miliony nápojů v hodnotě přes 26 milionů korun. Komunity podporujeme i v místech, kde lokálně působíme, například na Broumovsku.

Největší výzva teď bude najít rovnováhu mezi rozvojem firmy, investicemi pro zajištění růstu a minimalizací finančních rizik. V příštím roce spustíme nový automatizovaný sklad, který bude díky unikátní technologii nabízet na českém trhu jedinečné pracovní uplatnění. Brzy se budeme muset zaměřit na hledání vhodných kandidátů, zejména na pozice techniků – a to v téhle složité době bude výzva.

Pohled z jedné z velkých firem, která nemůže všechny svoje lidi poslat na home office, přinesl prosincový magazín Finmag. A jak to bylo a je ve vaší firmě?

Peníze BrandInsight

Kiriaki Kritidi

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services