Program Covid pro pražské podnikatele skončil po deseti minutách

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 4. 2020

Pražští podnikatelé vyčerpali program Covid Praha za necelých deset minut od jeho startu. Stihli podat 378 řádně podaných žádostí o záruky za úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun.

Program připravilo hlavní město Praha ve spolupráci se státní Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) poté, co podmínky prvních dvou programů ministerstvo průmyslu a obchodu vylučovaly firmy z Prahy.

Příjem žádostí začal dnes v osm ráno. Teprve v pátek 17. dubna ale státní banka – v posledním odstavci zprávy na svém webu – uvedla, že k vyplnění žádosti bude nutné doložit potvrzení o poskytnutí úvěru od spolupracující komerční banky. Na proces, který jindy trvá několik dnů až týdnů, tak měli podnikatelé jediný den – pokud nechtěli riskovat, že pomoc skončí dřív, než o ni stačí požádat.

„Všech 378 přijatých žádostí obsahuje i požadované potvrzení o schváleném úvěru, za který bychom měli ručit. Díky tomu budeme schopni celý program vyhodnotit rychle,“ říká šéf ČMZRB Jiří Jirásek.

Další nadějí pro pražské podnikatele tak bude až třetí etapa „řádného“ programu Covid, která by tentokrát už měla být dostupná i pro žadatele z hlavního města.

Snadno a rychle?

Zdroj: Shutterstock

Pomoc podnikatelům a zaměstnancům musí být hlavně rychlá a jednoduchá, zdůrazňují experti i zástupci firem. Hned tři z klíčových vládních programů ukazují, jak zbytečně plýtváme časem a energií, tedy i penězi.

Dokaž, že jsou zavřené školy. Státní pomoc napadl virus byrokracie

Program Covid III včera schválila vláda, připraven má být na přelomu dubna a května. Státní ČMZRB se zaručí za úvěry komerčních bank v objemu až 600 miliard korun, což by mělo vystačit na zhruba 120 tisíc podnikatelů.

„Žádám pana premiéra Babiše, aby se program Covid III spustil co nejdříve. Z rychlosti podávání žádostí je evidentní, že pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“ říká primátor Zdeněk Hřib.

„Je nehorázné, že pražský region má od vlády dostat podporu až ve třetí vlně. Čtvrtina všech podnikatelů v České republice je registrována v Praze. V nejvíce postižených sektorech, jako jsou pohostinství, masáže, rekondiční a sportovní služby, kadeřnictví, kosmetika a přepravní služby, je až sto tisíc registrovaných podnikatelů,“ zdůrazňuje Vít Šimral, radní hlavního města Prahy pro oblast podpory podnikání.

Jednodušší prodej na ulici před provozovnou

Pražský magistrát ode dneška podporuje podnikatele zrychleným vyřízením prodeje na ulici před provozovnou. „Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku až do konce roku zdarma, uliční prodej stačí oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„My potom jen zkontrolujeme, že prodej nebrání v cestě vozíčkářům nebo maminkám s kočárky,“ popisuje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

„Mezi zájemci se už přihlásilo třeba i kadeřnictví. Pokud zůstane ulice čistá a průchozí, pak rádi podpoříme venkovní prodej napříč obory,“ dodává náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek.

Prodejní zařízení musí bezprostředně přiléhat k provozovně a zároveň zachovávat průchozí profil o šířce nejméně 1,5 metru. Po skončení otevírací doby je pak potřeba prodejní zařízení sklidit s ohledem na pravidelný úklid.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services