Pětadvacet tisíc pro OSVČ. Tady jsou podrobnosti a formulář

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 10. 4. 2020 | 129 komentářů
Poslanci schválili jednorázový příspěvek 25 000 korun pro podnikatele. Kdo na něj dosáhne a jaké jsou podmínky? Projděte si odpovědi na časté otázky kolem programu Pětadvacítka.
Pětadvacet tisíc pro OSVČ. Tady jsou podrobnosti a formulář

Koláž: Gabriel Pleska

Aktuální informace o prodloužení příspěvku na květen najdete v našem novějším článku!

Kolik jako podnikatel dostanu?

Jednorázově 25 000 korun čistého na účet, pokud požádáte o příspěvek za celé období od 12. března do 30. dubna 2020.

Jestliže příspěvek využijete jenom za některé dny mezi 12. březnem a 30. dubnem (protože nesplníte podmínky pro celé období), dostanete 500 korun za každý kalendářní den.

Vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů odmítla návrh, aby příspěvek dosáhl 30 000 korun, jak prosazovali poslanci opozičních ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN.

Znamená to, že dostanu míň než původně plánovaných 15 tisíc za každý měsíc?

To se ještě uvidí. Do výsledných 25 tisíc se zatím spojilo původně plánovaných 15 tisíc za duben s poměrnou částí za víc než polovinu března.

Příspěvek 25 tisíc je zatím schválený jako jednorázový. Vláda ale nevylučuje, že když bude potřeba, vymyslí další příspěvek pro květen.

Poslanci ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN navrhovali, aby počínaje květnem dostávali podnikatelé 500 korun za každý den, pokud dál splní podmínky. Vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů to odmítla.

Stahujte žádost!

Stahování
Tahači. Zdroj: Shutterstock.com

Finanční správa zveřejnila formulář žádosti o pětadvacet tisíc. Najdete ji pod odkazem níž. Nejdřív si musíte kliknout pravým a stáhnout. Formulář je interaktivní pdf, psát jde přímo do něj. Otevřít ho ale musíte rovnou v Acrobat Readeru, ne z prohlížeče. Případně si stáhněte čerstvou verzi Acrobat Readeru. Vyplněnou žádost musíte vytisknout a podepsat, pokud ji chcete posílat elektronicky, tak pak zas naskenovat nebo vyfotit. Žádost můžete na finanční úřad poslat mailem nebo poštou. Úřady by měly mít před vchodem i speciální schránky.

Pětadvacítka. Žádost o bonus

Je to jenom pro hlavní činnost? A pro živnostníky, nebo i další?

O takzvaný kompenzační bonus můžou žádat prakticky všichni, kdo mají podnikání jako hlavní činnost. Vedle živností tedy může jít o další formy podnikání, typicky třeba svobodná povolání, samostatní zemědělci, umělci nebo autoři a podobně.

Šanci mají také lidé, kteří si podnikáním přivydělávají, tedy OSVČ vedlejší. Výjimkou zůstanou jenom ti, kteří mají současně zaměstnání. O příspěvek tak můžou žádat i studenti, kteří si podnikáním přivydělávají, stejně jako důchodci, lidé na mateřské či rodičovské nebo lidé pečující o postižené.

Co musím splnit?

Zjednodušeně řečeno: Stačí, když jste musel(a) úplně nebo částečně omezit svou činnost kvůli dopadům epidemie nebo vládním omezením.

Konkrétně podle schváleného zákona zní podmínka takhle:

Podnikatel nemohl svou činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavřít provozovnu svou či omezit její provoz,
  • vlastní karantény (nebo karantény jeho zaměstnance),
  • péče o vlastní dítě nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti.

Jak to budu dokazovat?

Stačí čestné prohlášení, které bude součástí žádosti o příspěvek.

Pětadvacet. Volné dílo. Zdroj: středověk
Výplata. Zdroj: Volné dílo

Anketa

Je pětadvacet málo, nebo moc?

Finanční úřad pak zkontroluje jenom základní formality (hlavně to, zda je žadatel skutečně podnikatelem), víc zatím nestihne.

V dalších měsících ale může finanční úřad zjistit, že OSVČ mohla od 12. března do 30. dubna svou činnost vykonávat bez omezení. Pak hrozí, že by podnikatel musel příspěvek vrátit (úřad zpětně doměří daň ve výši odpovídající bonusu). Mělo by jít o pojistku proti případům jasného zneužití příspěvku někým, koho krizová opatření do konce dubna vůbec nepoškodila.

Nemusím tedy dokazovat pokles příjmů?

Oproti původnímu návrhu není nutné dokazovat pokles příjmů, tržeb nebo zisku. Odpadla tedy podmínka aspoň 10% poklesu příjmů.

Zákon mluví pouze o tom, že podnikatel nemohl svou výdělečnou činnost „zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření“. Ve spojení se základním smyslem zákona (§ 1) by takové omezení činnosti mělo vést k – aspoň nějakým – hospodářským následkům. Zákon ale nestanoví žádné konkrétní číslo.

Má nárok i ten, kdo musel podnikání přerušit nebo ukončit?

Ano. Oproti původním plánům dostanou podporu i ti, kdo podnikání v březnu museli ukončit nebo přerušit. Postačí, když OSVČ byla aktivní k 12. březnu 2020, tedy před vyhlášením nouzového stavu.

Může jít dokonce také o OSVČ, která přerušila činnost kdykoliv po 31. srpnu 2019. Tahle možnost míří podle ministryně Aleny Schillerové na takzvané sezónní podnikání, zákon ale předmět činnosti nijak neomezuje.

Od kdy a jak můžu žádat? Kde najdu formulář?

Formulář je k dispozici od 9. dubna na webu Finanční správy, stáhnout i ho můžete i u nás. Pozor:  Nejdřív si musíte žádost stáhnout do počítače (klikněte pravým tlačítkem a uložte). Otevřít ho pak musíte rovnou v Acrobat Readeru, ne z prohlížeče. Formulář je interaktivní pdf, psát jde rovnou do něj. 

Žádost je jednostránková a jednoduchá. Na finanční úřad ji pak pošlete e-mailem nebo poštou, případně ji můžete odevzdat ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady.

Do kdy můžu žádat?

Kdo nespěchá, má čas až do konce června. Žádost o kompenzační bonus lze totiž podat nejpozději do 60 dnů po skončení bonusového období. Pak nárok zaniká.

Už je to tedy opravdu schválené?

Ano, návrh už schválili poslanci i senátoři a podepsal prezident.

Kdy příspěvek dostanu?

Podle Schillerové by první podnikatelé měli dostat peníze 20., možná 17. dubna.

Můžu současně žádat o další dávky jako třeba ošetřovné pro OSVČ, nemocenskou, Antivirus nebo podporu v nezaměstnanosti? Můžu využít úlevu na sociální a zdravotní pojištění?

Příspěvek 25 tisíc („kompenzační bonus“) lze bez omezení kombinovat s nemocenskou, ošetřovným, starobním i invalidním důchodem, rodičovským příspěvkem, peněžitou pomocí v mateřství i dávkou pěstounské péče.

Bez omezení ho lze kombinovat i s šestiměsíčními „prázdninami“ na sociální a zdravotní pojištění. A pokud máte zaměstnance, tak i s příspěvky na záchranu pracovních míst z programu Antivirus (kurzarbeit).

Kompenzační bonus nelze kombinovat s podporou v nezaměstnanosti (ve stejný den), s dávkami v hmotné nouzi (ty mohou být vyplaceny jen ve výši rozdílu dávky a bonusu, přesahuje-li výše dávky kompenzační bonus) ani s příspěvkem na bydlení (při čerpání bonusu nemusí být vyplacen).

Může čerpat příspěvek 25 tisíc i podnikatel, který má zaměstnance?

Ano.

Musím příspěvek zdanit? Omezí nárok na daňové slevy za rok 2020?

Ne a ne. Příspěvek 25 tisíc se nezahrnuje do daňově uznatelných příjmů a nemusí se tedy danit ani teď, ani v budoucnu. Nijak neomezí ani nárok na daňové úlevy za rok 2020.

Dostanou podobnou podporu i lidé pracující na dohody, tedy DPČ a DPP?

Zatím ne. Vládní koalice znovu zamítla opoziční návrhy, které to měly umožnit.

Sprinter. Zdroj: Shutterstock
Sprinter. Zdroj: Shutterstock.com

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+689
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 129 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2020 16:20, Petr or Pavel

Pane redaktore,
proč nejsou odškodnění OSVČ na vedlejšku? Můžete vznést dotaz směrem ke 2. nejlepší ministryni financí vesmíru?
Modulový příklad z mého bezprostředního okolí:
- rozvedený muž platící výživné ve výši 4.000 Kč/M
- příjem ze zaměstnání po odečtení výživného ve výši cca 13.000 Kč/M
- náklady spojené s bydlením cca 7.000 Kč/M
- náklady na dopravu do zaměstnání cca ve výši 1.500 Kč
Muži zbývá tedy z hlavní činnosti cca 4,500 Kč a tuto částku snižují pro někoho možná zbytné náklady např. poplatky za TV, radio, internet, mobil a platby za závodní stravování ve výši cca 2.200 Kč. Zbude mu tedy měsíčně z výplaty cca 2.300 Kč.
Nechtěl se doprošovat na sociálce a žádat o sociální příspěvky a tak si za peníze vypůjčené od příbuzných zařídil malou prodejnu s chovatelskými potřebami ve které po odpoledni prodává a zařizuje vše potřebné co vyžaduje provoz prodejny. Tímto způsobem si byl schopný přivydělat cca 7.000 Kč/M netto. To ale v současné situaci neplatí!
Náklady za pronájem prodejny a energie jsou ve výši 5.800 Kč takže je již v minusu 3.500 Kč za měsíc protože i když může mít prodejnu otevřenou spadly mu tržby téměř na nulu.
Tak se ptám, ví paní Schillerová a další z vlády že i tímto způsobem si přivydělávají lidé této země aby nespadli do dluhové pasti??

+392
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2020 18:20, jiří

Nevím ale tyto hovězí nápady kdy řvoucí podnikatelská lůza si řvaním vybuší dotace od státu mi hlava jaksi nebere, proč ta skvělá vláda nezkrouhne neziskovky jako blb v tísni atd, nechat prachy hospicům domovúm pro alzheimry, atd, vím jaké kulišárny se dějí v neziskovkách typu ala azylové domy......to je šolich, na rozdíl od armády spásy. Bez otevření nebo nezájmu byli 3 neděle a nemají co žrát, nemohou platit nájmy, nemohou za zábavou - doprdele to nemají polštář aspoň na měsíc - kdo ho nemá tak má smůlu, znám v okolí plno namachrovaných podnikatelů - ala lizing superbu, dovolená na Bali, lyžovačka na ledovci alespoň dvakrát v létě, spravený či nově postavený barák na klíč a teď má dostat 25 litrů - kurva za co, že neodvedl daně do kasy, měl je nulové nebo byl v mínusu???

-640
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (129 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services