OSVČ nebudou půl roku platit sociální pojištění, navrhuje Maláčová

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 3. 2020 19:35 aktualizováno 20. 3. 2020 22:40 | 91 komentářů

Následující článek už není aktuální. O tom, jak návrh dopadl, píšeme v nové zprávě!

Osoby samostatně výdělečně činné možná dostanou půlroční pardon na platbu důchodového pojištění. Navrhuje to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Chce, aby stát živnostníkům pojistné začal v rámci nouzového stavu kvůli šíření koronaviru odpouštět už od března.

„OSVČ jsou v tuto chvíli jednou z nejvíce ohrožených skupin pracujících, protože často nemohou vůbec pracovat a současně nemají nárok například na náhradu mzdy jako zaměstnanci. Jako vláda se musíme postarat především o to, aby se lidé neocitli v existenčních problémech. To se týká zaměstnanců i OSVČ,“ říká Maláčová.

Návrh zákona by podle ní pravděpodobně mohl být projednán v parlamentu ve stavu legislativní nouze už v úterý. V ten den se bude rozhodovat například i o rozšíření ošetřovného pro OSVČ.

Opatření se dotkne přibližně 600 tisíc lidí. Podnikatelé platí zálohy na sociální pojištění ve výši alespoň 2544 korun, většina z nich platí právě toto minimum.

I banky pomůžou

Zájem o odklad splátek kvůli koronaviru je obrovský, hlásí banky. Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?

První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Na podnikatele podle Maláčové těžce dopadá zejména propad tržeb, který se projevil téměř okamžitě po zavedení uvedených opatření, a to i u OSVČ, které nemají od vlády nařízený přímý zákaz činnosti. Propad tržeb a tím i zisku by se návazně projevil i ve výši jejich důchodu, neboť budou dosahovat nižších vyměřovacích základů.

Ministerstvo práce proto zákonem navrhuje prominutí plateb na povinné důchodové pojištění na šest měsíců, konkrétně v období mezi březnem až srpnem 2020.

„Cílem snížení odvodového zatížení OSVČ je umožnit jim překonat toto kritické období při udržení podnikání a v plném rozsahu zachovat jejich schopnost pokračovat v něm i po skončení současných omezení. Pro OSVČ, které již za období března 2020 své zálohy zaplatily, bude v případě schválení zákona na tyto platby pohlíženo jako na předplacenou platbu za měsíc září,“ dodala ministryně.

Anketa

Odpustit?

Jak bude odpuštění vypadat konkrétně? Nejdříve OSVČ nebudou zálohy během zmíněného půl roku platit a při podání přehledu za rok 2020 (bude se podávat na začátku roku 2021) na Českou správu sociálního zabezpečení je ale do zaplacených záloh započítají.

„Od vypočteného pojistného za rok 2020 si OSVČ odečte nejen zálohy, které byly v roce 2020 zaplaceny (tj. zálohy za leden, únor a září až prosinec 2020), ale též zálohy, jejichž placení bylo za období březen až srpen 2020 prominuto,“ uvádí důvodová zpráva k navrženému zákonu.

„K eliminaci negativního dopadu do výše budoucího důchodu se dále navrhuje považovat období mezi březnem a srpnem 2020 pro všechny OSVČ hlavní za vyloučenou dobu pro účely stanovení osobního vyměřovacího základu podle zákona o důchodovém pojištění,“ vysvětlují úředníci.

Ministerstvo počítá, že dojde ke snížení příjmů státního rozpočtu z pojistného zhruba o 18 miliard korun.

Vláda pro OSVČ po dobu nouzového stavu chystá také ošetřovné. Nárok na něj budou mít, jestliže kvůli péči o dítě nemohou nadále vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, která je hlavním zdrojem jejich příjmů. Standardně jinak platí, že OSVČ nemají nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, a to ani když si pojištění platí dobrovolně.

Částka pro OSVČ pečující o děti mladší 13 let má být 424 korun za den, maximálně tedy necelých 13 tisíc za měsíc (původně jsme nepřesně uvedli, že půjde o necelých 14 tisíc). To podle výpočtů webu Peníze.cz odpovídá ošetřovnému u zaměstnanců s hrubým příjmem kolem 23 900 korun měsíčně.

Podmínkou dávky pro OSVČ bude, že druhý z rodičů nečerpal klasické ošetřovné. Jednoduchý formulář začnou přijímat živnostenské úřady, a to především elektronickou formou. Pro nárok zřejmě nebude rozhodující, zda si podnikatel předtím dobrovolně platil nemocenské pojištění.

Autor úvodní fotky: Martin Bartusek/Shutterstock

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+165
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 91 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2020 20:44, Robert S.

a v daňovém přiznání za rok 2020 by se to zhodnotilo jak? jestli se to bude muset doplácet, tak to žádná úleva nebude...

+85
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 3. 2020 21:15, Lichva

No tak hlavně, že to budou dál platit zaměstnanci.Těch se nikdo ptát nebude.

-258
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (91 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services