OSA dostala pokutu kvůli poplatkům od hotelů

pk | rubrika: Aktuality | 7. 1. 2020 | 2 komentáře

Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA) dostal od Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 10,67 milionu korun. Důvodem je zneužití dominantního postavení.

„Kolektivní správce autorských práv porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže i pravidla EU, když si v letech 2008 až 2014 na ubytovacích zařízeních vynucoval nepřiměřené obchodní podmínky za poskytnutí licencí k užití autorských práv prostřednictvím zvukových a zvukově obrazových přístrojů umístěných na pokojích,“ uvádí úřad.

Ke zneužití podle něj došlo tím, že OSA ve svém ceníku nezohledňovala obsazenost pokojů. Provozovatelé ubytovacích zařízení tak platili za licence i v případě, že v pokoji nebyl reálně nikdo ubytován.

Sama OSA přitom do 18. května 2008 využití pokojů při výpočtu autorské odměny zohledňovala. Skončila s tím teprve poté, co zákon stanovil maximální výši odměn.

Už je tu!

Projděte si, jak rok 2020 může ovlivnit vaše osobní finance i podnikání.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

„Je tak zjevné, že jediným důvodem, proč v posuzovaném období OSA upustil od zohledňování obsazenosti pokojů v sazebnících autorských odměn, byla snaha maximalizovat výši vybraných autorských odměn od ubytovacích zařízení,“ vysvětluje úřad.

Požadavek platby autorské odměny i tehdy, kdy prokazatelně nemohlo dojít k užití díla, tedy když pokoj nebyl obsazen ubytovaným hostem, nesplňuje podle ÚOHS podmínku proporcionality vzájemného smluvního plnění a protiplnění.

Sankce zatím není pravomocná, uvedl úřad. Svaz proti rozhodnutí podal takzvaný rozklad a věří, že nejde o definitivní rozhodnutí. „S jeho závěry se neztotožňuje. Právní analýzy, kterými disponujeme, obsahují silné argumenty svědčící tomu, že ÚOHS dospěl k nesprávným právním i skutkovým závěrům. Ostatně, obsazenost pokojů ubytovacích zařízení nezohledňují ani zahraniční kolektivní správci“, říká Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

OSA v roce 2018 vybrala pro autory 973 milionu korun, čísla za loňský rok zatím nezveřejnila.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek