Sociální pojištění OSVČ 2020. Minimální zálohy rostou

Jak se platí zálohy na důchodové pojištění podnikatelů? Kolik dělá nemocenské pojištění? A co se letos mění?
Sociální pojištění OSVČ 2020. Minimální zálohy rostou

Sociální pojištění aspoň v minimální výši musí povinně platit všechny osoby samostatně výdělečně činné. V praxi jde vlastně o státní důchodové pojištění.

Pro stanovení minimální zálohy záleží na tom, jestli jde o podnikání v rámci hlavní, nebo vedlejší činnosti. 

Hlavní činnost

Jak vysoké zálohy na sociální pojištění podnikatel platí, závisí na jeho zisku v předchozím kalendářním roce. Pro stanovení konkrétní výše je rozhodující vyměřovací základ, který se počítá jako polovina příjmů ze samostatně výdělečné činnosti po odpočtu výdajů. Zároveň ale platí: vyměřovací základ nemůže být nižší než státem určené minimum. Respektive: komu vyjde vyměřovací základ nižší, musí vždycky počítat aspoň se stanoveným minimem.

Minimální vyměřovací základ pro rok 2020 vychází minimální měsíční vyměřovací základ na 8709 korun. Roční minimální vyměřovací základ potom dělá dvanáctinásobek základu měsíčního – 104 508 korun. Kdo loni nepodnikal celých dvanáct měsíců, vynásobí měsíční vyměřovací základ pouze počtem měsíců, během nichž se podnikání věnoval.

Minimální měsíční záloha se následně vypočítá jako 29,2 procenta z vyměřovacího základu. V roce 2020 je tedy potřeba platit na sociální pojištění aspoň 2544 korun, což je o 156 korun víc než v předchozím roce.

Vedlejší činnost

Kdo má podnikání jenom jako vedlejší činnost – při zaměstnání, studiu, v důchodu, na mateřské nebo během pobírání rodičovského příspěvku, platí minimální zálohu ve snížené výši.

Minimální vyměřovací základ u vedlejší činnosti totiž odpovídá jenom desetině průměrné mzdy (při hlavní činnosti jde o čtvrtinu), pro rok 2020 je to tedy 3484 korun. Roční minimální základ pak opět dělá dvanáctinásobek, tedy 41 808 korun. Kdo loni nepodnikal celých dvanáct měsíců, vynásobí měsíční vyměřovací základ pouze počtem měsíců, během nichž se podnikání věnoval.

Minimální záloha pak vychází na 1018 korun měsíčně (29,2 % z 3484), což je o 63 korun víc než v předchozím roce.

Důležité údaje k sociálnímu pojištění

Rok 2020

Rok 2019

Minimální měsíční záloha – hlavní činnost

2544 Kč

2388 Kč

Minimální měsíční záloha – vedlejší činnost

1018 Kč

955 Kč

Rozhodná částka pro vedlejší činnost

83 604 Kč

78 476 Kč

Minimální roční vyměřovací základ – hlavní činnost

104 508 Kč

98 100 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ – hlavní činnost

8709 Kč

8175 Kč

Minimální roční vyměřovací základ – vedlejší činnost

41 808 Kč

39 240 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ – vedlejší činnost

3484 Kč

3270 Kč

V prvním roce podnikání formou vedlejší činnosti se zálohy neplatí. Sociální pojištění se doplatí teprve po podání přehledu o příjmech a výdajích, tedy podle skutečných zisků za první kalendářní rok podnikání. Přehled se odevzdává správě sociálního zabezpečení nejpozději měsíc po termínu odevzdání daňového přiznání za předešlý rok.

A je tu ještě jedna výhoda. Pokud zisk z podnikání při vedlejší činnosti (příjmy po odečtení výdajů) nepřesáhne takzvanou rozhodnou částku, nemusí se z něj sociální pojištění za daný rok platit vůbec. Pro zisk z podnikání za rok 2019 dosahuje rozhodná částka 78 476 korun, za rok 2020 se zvyšuje na 83 604 korun.

Jak se to počítá

  • Minimální zálohy se počítají z údajů, které každý rok uveřejňuje ministerstvo práce a sociálních věcí.
  • Nejdůležitější je průměrná mzda, která se počítá z všeobecného vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu za rok, který o dva roky předchází námi sledovanému období (pro zálohy platné v roce 2020 vycházíme z dat za rok 2018).
  • Takhle určená průměrná mzda pro rok 2020 vychází na 34 835 korun (32 510 × 1,0715). Pro rok 2019 dosahovala 32 699 korun.
  • Minimální záloha na sociální pojištění OSVČ pak tvoří 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy. Po zaokrouhlení na celá čísla směrem nahoru nám vyjde 2544 korun.

Kdo rozhodnou částku převýší, musí kromě platby pojistného za předchozí rok dál (v aktuálním roce) platit i zálohy, které mu vyšly v přehledu. Zálohy přitom nesmí být nižší než minimum pro vedlejší činnost – v roce 2020 tedy 1018 korun měsíčně. Jestliže rozhodnou částku nepřevýšil, nemusí hradit zálohy. 

Jak platit zálohy na sociální pojištění

Ačkoli nová výše minimální zálohy platí od ledna, poprvé se hradí v měsíci, v němž podnikatel odevzdá přehled o příjmech a výdajích za předešlý rok. Obvykle tedy za duben, protože přehled se odevzdává nejpozději do jednoho měsíce po daňovém přiznání. Výjimka platí pro toho, kdo v roce 2020 s podnikáním v rámci hlavní činnosti začíná – nováčci hradí od začátku zálohu v minimální výši.

Záloha se platí v kalendářním měsíci, na který je určena. Lhůta běží vždycky od prvního do posledního dne daného měsíce. Například zálohu za červen je tedy potřeba zaplatit od 1. do 30. června. Kdo v daném měsíci zálohu nepošle, musí ji uhradit nejpozději do konce měsíce dalšího – za červen nejpozději do konce července. V opačném případě si sociálka napočítá 0,05 procenta z dlužného pojistného za každý den prodlení. Kdo s podnikáním začne v průběhu měsíce, musí první zálohu zaplatit do konce měsíce následujícího.

Odvody na sociální pojištění OSVČ

Na předchozích řádcích jsme psali hlavně o zálohách. Pro hlavní i vedlejší činnost pak po skončení kalendářního roku platí: Jestliže odvedené zálohy neodpovídají pojistnému, které nakonec musí podnikatel zaplatit podle zisku v daném roce, je potřeba sociální pojištění po podání přehledu doplatit.

Kdo naopak na zálohách odvedl víc (zjednodušeně řečeno měl předloni vyšší zisk než loni), dostane předplatek od státu zpátky.

Nemocenské pojištění OSVČ

Nemocenské pojištění je pro živnostníky a další podnikatele dobrovolné. Pokud se pro něj rozhodnou, měli by opět platit aspoň minimální pojistné. To se odvíjí od minimálního vyměřovacího základu, který stát určil na 6000 korun (tahle částka platí od ledna 2019, pro rok 2020 se nemění).

Minimální pojistné na nemocenské pojištění se pak vypočte jako 2,1 procenta. Pro rok 2020 jde tedy o částku 126 korun, stejně jako to bylo ve druhé polovině předchozího roku. Připomeňme, že od ledna do června 2019 dosahovala minimální záloha 138 korun, protože se počítala jako 2,3 procenta z vyměřovacího základu. Po zrušení takzvané karenční doby klesla sazba na 2,1 procenta.

Zároveň jsou platby na nemocenské pojištění omezené shora – vyměřovacím základem pro sociální pojištění, k němuž se podnikatel dopočte v přehledu pro sociálku, rozpočteným na měsíce.

Také platby na nemocenské pojištění se hradí v měsíci, na který se vztahují. Například pojistné za červen 2020 (minimálně 126 korun) je tedy splatné 30. června. 

Už je tu!

Projděte si, jak rok 2020 může ovlivnit vaše osobní finance.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+152
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 74 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2020 13:00, Martin

Tak a malý živnostník to může pověsit rovnou na hřebík. To už je pěkná suma, ještě když to dvakrát zapomene zaplatit tak hned skáčou penále. No mazec, ještě že jsem tu živnost ukončil a nechal jsem se zaměstnat.

+187
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2020 15:12, Petr

Jasně neplatit nic, u žádného lékaře, ošetření v nemocnici zdarma s prvotřídní péčí. Jezdit po nových dálnicích, 3x do roka dovolená u moře a potom 50 tisíc důchod...Takhle si to podnikání představujete???
Já jako zaměstnanec mám odvody přes 14 tisíc, ano tolik, protože si do nákladů nemůžu dát nic a každou korunu mám těžce zdaněnou, ale nestěžuji si. Takže živnostník, který není schopný platit takovou směšnou minimální zálohu, nemá na trhu práce co dělat!!!

Zobrazit celé vlákno

-306
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (74 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek