Paušální daň pro OSVČ: Stačí stovka měsíčně, ale bez slev

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 10. 2019 | 44 komentářů
Ministerstvo financí přišlo s novou variantou, koalice by měla doladit detaily v příštím týdnu. Souhlasí i opozice, nechce ale rušit daňové slevy.
Paušální daň pro OSVČ: Stačí stovka měsíčně, ale bez slev

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelé s ročním obratem do jednoho milionu korun by mohli v roce 2021 posílat státu jedinou platbu ve výši kolem 5500 korun měsíčně. Na hrubých obrysech takzvané paušální daně se shodla vládní koalice ANO a ČSSD, informovala agentura ČTK. Přechod na nový systém má být dobrovolný.

O záměru hovoří ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) od začátku letošního roku. Původně plánovala daň ve výši 500 korun měsíčně. Zbytek do 5500 korun by byly minimální odvody na zdravotní a sociální pojištění, které podnikatelé platí i dosud. Odvést šest tisíc ročně na dani by pro většinu podnikatelů zřejmě nebylo výhodné, protože v současnosti díky slevám neplatí prakticky žádnou daň.

Ministerstvo nakonec pro koaliční jednání připravilo dvě varianty. Ta původní počítá s daní 500 korun měsíčně a minimálními odvody na sociální a zdravotní pojištění. Druhá (nová) varianta počítá s daní jenom 100 korun měsíčně, s minimálním odvodem na zdravotní pojištění a minimálním odvodem na sociální pojištění zvýšeným o 15 procent. 

Přiznání?

Daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Na přiznání dostanete víc času, vrácení přeplatku se můžete dočkat i dřív než doteď. Slibuje to návrh, který schválila vláda. Detailně jsme prozkoumali, co přináší.

Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu, s novými termíny i sankcemi


Poslanci definitivně schválili rozšíření elektronické evidence tržeb. Vládní koalice odmítla většinu opozičních návrhů, přehlasovala i senátní veto. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci


Nechcete řešit daně ani pojištění? Zaplaťte 500 korun za měsíc. Takovou pobídku pro drobné podnikatele chystá ministerstvo financí. Těm nejmenším se to ale nevyplatí.

Klid za 500 korun. Spočítali jsme, komu se vyplatí paušální daň

Koalice se přiklání k druhé variantě. Schillerová po úterním jednání upřesnila, že z celkové částky kolem 5500 korun by v roce 2021 měla jít na daň jenom stokoruna měsíčně, dalších přibližně 2500 korun na zdravotní pojištění a zbytek – největší část – na sociální pojištění.

Celková výše odvodu by se postupně zvyšovala podle růstu minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění, které se odvíjejí od růstu průměrné mzdy.

O finální podobě paušální daně bude rozhodovat koaliční rada vlády v příštím týdnu. Druhou variantu – s vyšším odvodem na důchodové pojištění na úkor daně - ale prosazuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Je tedy pravděpodobné, že pokud se má koalice shodnout, dostane přednost.

„Ministerstvo financí touto druhou variantou definitivně eliminovalo jakékoliv obavy z negativního vlivu institutu paušální daně na systém sociálního zabezpečení na výši důchodů pro podnikatele z řad osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), kteří by se pro paušální daň rozhodli. Je patrné, že druhá varianta povede k posílení průběžného pilíře a bude mít příznivý dopad na důchodový systém,“ říká mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

„Ani v případě první varianty se však není, dle údajů, které má ministerstvo k dispozici, třeba obávat relevantního výpadku na straně příjmů do systému sociálního zabezpečení. Již nyní jen minimum živnostníků odvádí na sociálním pojistném více, než musí. Zároveň platí, že takzvaný první pilíř (povinný státní systém důchodů – pozn. red.) není jedinou možností, jak se fyzická osoba může zajistit na stáří; existuje celá řada jiných nástrojů spoření, zejména ve třetím pilíři (dřívější penzijní připojištění – pozn. red.),“ dodává mluvčí.

Z vládní kuchyně

Zrušením daňové výhody ušetříme dvě miliardy ročně, plánuje ministryně Jana Maláčová. Využila by je i na takzvané zálohované výživné.

Omezte slevu na manželku, říká Maláčová. Kdo nepracuje, nezaslouží si kapesné


Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?

Paušální daň má podle ministerstva zůstat nepovinná. Platit jenom stokorunu měsíčně na daních by ji mohlo pro podnikatele udělat atraktivnější. Platili by sice víc než doteď, ale roční daň kolem 1200 korun by se jim už mohla vyplatit výměnou za to, že jim odpadnou starosti se samostatným a podrobným vyplňováním daňového přiznání plus dvou přehledů k povinnému pojištění. Odpadla by také hrozba kontroly z finančního úřadu. Zjednodušeně řečeno by podnikatelé odvedli předem určenou částku a už by nikdo nezkoumal, zda odpovídá jejich skutečným příjmům. Celkový měsíční odvod je sice v obou variantách stejný, druhá z nich by jim ale mírně zvedla základ pro budoucí důchod.

Na druhou stranu by si už nemohli odečítat dosavadní daňové slevy, protože by vůbec nepodávali přiznání. Většina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) přitom doteď – po odečtení slevy na poplatníka, případně i slev na děti a dalších zvýhodnění – neplatí vůbec žádnou daň. Díky daňovému bonusu tak můžou od státu naopak peníze dostat. O tuhle možnost by při využití paušální daně přišli.

Paušální daň podporují i ODS, TOP 09 nebo Piráti – pokud zůstane dobrovolná. Pravicové strany i Piráti by však chtěli, aby podnikatelům s paušální daní zůstaly slevy na děti. „Nevidím důvod, proč by živnostníci, kteří využívají paušál, měli o bonusy na děti přijít,“ řekl České televizi místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). S tím Schillerová nesouhlasí. „Pokud mají paušální odvod, tak už nemůžou uplatnit vůbec nic. Paušálním odvodem všechno končí,“ uvedla.

Princip „paušálním odvodem všechno končí“ ale zároveň znamená, že podnikatelům stačí odvést na sociální a zdravotní pojištění jenom částku odpovídající minimální záloze (u sociálního zřejmě navýšenou o 15 procent). Zatímco doteď musí nakonec doplatit pojistné podle skutečných příjmů za minulý rok, nově by odváděli jenom zmíněných 5400 korun (v roce 2021). A záleželo by jenom na nich, jak by se vypořádali s hrozbou výrazně nižšího důchodu.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2019 13:02, Kominík

Pokud by tomu bylo tak, tak mne to vychází tisíc Kč měsíčně na daň. Pokud nebudu muset vést další papíry, atd. Běhat co čtvrt roku na FÚ a probíhalo by to tak že za poslední 3 roky jsem nepřekročil 900 tisíc obrat za rok, jsem pro. Klidně odvedu měsíčně 1000 Kč na daně. Proč ne. Ale musí být jasně nastavená pravidla a ne každou chvíli něco měnit. Něco podobného tu bylo za Kalouska a fungovalo to. Pokud ale budou dále udavači jak to je teď, položím to a jdu do továrny a budu dělat fušky na černo. Tak jak to bylo za dob KSČ

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2019 12:07, Milan

A co kdyby se daň rovnala celkovým odvodům z minimální mzdy

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services