Je čas mít přehled. Co všechno si musíte jako OSVČ pohlídat?

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 29. 4. 2019
Do 2. května mají podnikatelé odevzdat přehledy pro Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Do kdy letos musíte doplatit pojistné, jaké pokuty hrozí a v čem se nejvíc chybuje? Připravili jsme odpovědi na nejčastější otázky.
Je čas mít přehled. Co všechno si musíte jako OSVČ pohlídat?

Stačí 2. května poslat přehled poštou? 

Přehledy je nutné podat nejpozději 2. května (pokud jste si neodložili termín pro daňové přiznání). Jenže: Je rozhodující datum doručení přehledu, nebo ho stačí jen odeslat?

Za den podání přehledu se považuje den prokazatelného odeslání poštou. „Pokud na obálce bude poštovní razítko s datem 2. 5. 2019, byl termín podání dodržen,“ ujišťuje Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Stejné je to u zdravotního pojištění. „Rozhodující je datum na podacím razítku pošty vyznačené na obálce, ve které je přehled zasílán,“ potvrzuje Lucie Krausová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Přehledy můžete odevzdat také osobně na podatelnách. Existuje i několik možností elektronického podání, především datová schránka – jejich majitelé je však nemusí povinně využít tak, jak je tomu u daňového přiznání. Pomoct může i elektronický podpis (kvalifikovaný certifikát), ten ale musíte předem osobně nahlásit příslušné správě sociálního zabezpečení. Nová eObčanka pomůže k elektronickému odevzdání ČSSZ a Oborové zdravotní pojišťovně (OZP). U některých pojišťoven, například zmíněné OZP, lze využít i jejich speciální portál – opět je ale potřeba mít k němu přístup domluvený předem.

Návod krok za krokem

Daňovým přiznáním to nekončí. S naším praktickým průvodcem zvládnete vyplnit přehledy i na poslední chvíli.

Jak vyplnit přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu


Na úhradu daně z nemovitých věcí zbývá pár týdnů. Poradíme, jak na to. A naše kalkulačka ukáže, kolik si připlatíte, když nestihnete zaplatit včas.

Daň z nemovitosti za rok 2019 se blíží. Tady je návod, jak ji zaplatit

Co mi hrozí, když přehled odevzdám pozdě?

Za včasné neodevzdání přehledu můžete teoreticky dostat pokutu až 50 tisíc korun. 

„Horního limitu jsme zatím nevyužili. Nejvyšší uložené pokuty za pozdní podání přehledu dosahují v naší pojišťovně 15 000 korun,“ říká Alena Frolíková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Obvyklá pokuta se podle ní pohybuje v řádu jednotek tisíc korun. Maximální pokuta 50 000 korun by následovala jenom v extrémní situaci podnikatele, který přehledy neodevzdá ani po opakovaných výzvách. 

Zástupci České správy sociálního zabezpečení ani Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ohledně pokut takto otevřeně neodpověděli. „Pokud nám plátce nedodá přehled v řádném termínu, vyzveme ho, aby tak dodatečně neprodleně učinil. Obecně udělujeme pokuty za porušování povinností vyplývajících ze zákona, a to vždy s ohledem na míru jejich závažnosti, zejména pokud se tak děje opakovaně. Od toho se pak odvíjí výše pokuty,“ říká Lucie Krausová za VZP.

Jaké jsou nejčastější chyby při vyplňování přehledů?

„Častou chybou OSVČ je uvedení nesprávného počtu měsíců vykonávání samostatné výdělečné činnosti nebo počtu měsíců, kdy je samostatná výdělečná činnost hlavním zdrojem příjmů. Chybně uvedené počty měsíců mohou vést k nesprávnému výsledku při výpočtu ročního pojistného,“ odpovídá Alena Frolíková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Stejnou chybu dělají lidé i v přehledu pro ČSSZ.

„OSVČ také chybují při stanovení ročního úhrnu provedených plateb. Někteří podnikatelé si zahrnují i platby, které se do záloh započítávat nemohou – jde například o platby penále, úhrady doplatků z dřívějších období nebo platby došlé po skončení splatnosti posledního měsíce rozhodného období,“ dodává Frolíková.

Anketa

Kdy většinou podáváte daňové přiznání a přehledy?

Že lidé často chybují v počítání zaplacených záloh, potvrzuje i Jana Buraňová z ČSSZ. „Dobrým podkladem pro správné vyplnění přehledu je přitom inventura OSVČ, kterou podnikatelé na začátku roku od ČSSZ dostávají. Právě pečlivé prostudování inventur může minimalizovat chyby při vyplňování přehledu,“ říká mluvčí. Na shrnujícím listu je například i variabilní symbol, který musí podnikatalé v přehledu uvádět – také v tomto bodě často chybují.

Podobný výpis za předchozí rok posílají lidem i zdravotní pojišťovny. Právě tyto informace od ČSSZ a příslušné zdravotní pojišťovny by tak měly tvořit základní podklad při vyplňování přehledů.

Podle Lucie Krausové z VZP pak lidé chybují i v číslech bankovních účtů, uváděných třeba pro vrácení přeplatků.

Do kdy musím uhradit nedoplatek pojistného?

Pokud vám po vyplnění přehledu vyjde nedoplatek na pojistném, musíte ho uhradit nejpozději do osmi kalendářních dnů po dni, kdy jste přehled podali. V tomto případě ale nestačí peníze jenom odeslat. V poslední den, tedy v pátek 10. května, už musí být na účtu ČSSZ nebo zdravotní pojišťovny.

Při prodlení se platí penále – dosahuje 0,05 procenta dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh trvá.

Máte splněno?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Mohli jsme v něm najít dárek skoro pro každého. Běžný člověk ale nakonec uvidí maximálně čtyři změny. Co přináší daňový balíček?

Otevíráme daňový balíček. Potěší OSVČ s paušály, mění se i přivýdělky

Kdy a jak změnit měsíční zálohy?

Po odevzdání přehledů nezapomeňte, že je potřeba změnit výši měsíční zálohy na sociální pojištění. To se dělá až od měsíce, který následuje po měsíci, v němž podáte přehled za rok 2018. Když tedy přehled podáte v dubnu, zálohu musíte zvýšit od května.

Totéž platí u zdravotního pojištění – s tím rozdílem, že případná minimální záloha se zvyšuje hned od lednové splátky. Pokud platíte zálohy vyšší než minimální, mění se jejich výše až po podání přehledu.

Připomeňme i letošní novinku. Sociální pojištění se nově hradí v měsíci, ke kterému se vztahuje. Ještě do konce roku 2018 byly měsíční zálohy splatné od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Totéž platilo i pro platbu na nemocenské pojištění. Nově musí OSVČ zaplatit zálohu na oba tyto typy pojištění kdykoli v měsíci, k němuž se platba vztahuje.

Kvůli této změně platilo na přelomu roku speciální přechodné ustanovení. Aby OSVČ neplatily v lednu 2019 dvě zálohy na důchodové pojištění, považovala se lednová platba za zálohu za tento měsíc. Záloha za prosinec nemusela být vůbec uhrazena.

Kdo nevyužil možnost dobrovolně zaplatit zálohu za prosinec na konci loňského roku, udělá to teď, tedy po odevzdání přehledu pro ČSSZ. V něm mu pravděpodobně vyjde nedoplatek, protože peníze zaplacené v lednu 2019 se už nebudou počítat jako platba sociálního pojištění za prosinec 2018.

Co když za mne podává daňové přiznání poradce?

Jestliže vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce nebo advokát, posouvá se termín podání přehledů na 1. srpna. Zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení o tom ale musíte dát vědět do konce dubna.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services