Leasing přichází o svou největší výhodu

Jan Pekař | rubrika: Jak na to | 14. 12. 2007
Od 1. ledna smí leasingová smlouva trvat nejméně tak dlouho, jak dlouho se odepisuje předmět leasingu podle odpisových tabulek. Daňové výhody, kvůli kterým byl leasing oblíben zejména mezi podnikateli a živnostníky, tak přestávají fungovat. Leasingové firmy ovšem tvrdí, že výhod ještě zůstává dost, aby leasingový trh i v příštím roce rostl.
Leasing přichází o svou největší výhodu

Osobní automobil se podle tabulek odepisuje čtyři roky. Při nákupu – ať za hotové nebo na úvěr – tak podnikatel nebo firma může do daňově uznatelných nákladů odepsat jen jednu čtvrtinu pořizovací ceny ročně (a případně úroky z úvěru). Nejkratší leasingová smlouva ovšem trvá jen tři roky a náklady na leasing jsou zcela daňově uznatelným nákladem. Předmět leasingu pak získává nájemce za zůstatkovou, většinou jen symbolickou hodnotu, zároveň je nákladově už zcela odepsaný.

Tato daňová výhoda leasingu (pronájmu) proti okamžitému pořízení do vlastnictví s letošním rokem končí. V rámci daňové reformy se podle novely zákona o dani z příjmu sjednocuje minimální doba trvání leasingové smlouvy a doba odpisování hmotného majetku. Zároveň se ruší odpisová skupina I.a pro osobní automobily (doba odpisu 4 roky). Od 1. ledna jsou zařazeny do odpisové skupiny II. společně s automobily užitkovými (doba odpisu 5 let). Osobní auta, která již jsou v majetku firem a živnostníků, musejí být účetně k 1. lednu do této skupiny přeřazena. Totéž se týká také většiny strojů a zařízení, která se rovněž nacházejí ve II. skupině: trvání leasingové smlouvy se prodlužuje ze 3 na nejméně 5 let. Ve III. odpisové skupině se nejkratší doba leasingové smlouvy prodlužuje ze 3 na 10 let, u pronájmu nemovitostí (IV. až VI. skupina) z 8 na 30 let.

Přesto však podniky a samostatně výdělečné osoby na daních bity nebudou. Úspory sice budou nižší než dosud, ale vyjdou nastejno jak při nákupu na úvěr, tak při leasingu. Zato ale od 1. ledna padá limit nejvyšší nákladově uznatelné ceny osobního automobilu 1,5 milionu korun. Firma i podnikatel si mohou dát přes odpisy nebo leasingové splátky do nákladů osobní vůz za jakoukoliv cenu.

„Daňová výhoda je ale jen jedna, kterou leasing proti jiným způsobům financování hmotného majetku skýtá. Ty ostatní zůstávají zachovány,“ říká Jan Dryák, marketingový a PR manažer ČSOB Leasing. Například finanční náklady (úroky z úvěrů aj.) právnických osob nesmějí za rok přesáhnout hranici dvanáctiměsíční úrokové sazby PRIBOR zvýšené o 4 procenta. Nad touto hranicí nejsou finanční náklady daňově uznatelné. U leasingu je podobná hranice uznatelnosti stanovena na 1 milion korun souhrnných leasingových nákladů (splátek) ročně. Z nákladů, které tuto hranici překročí, nebude daňově uznatelné jedno procento, což ale představuje jen minimální daňové znevýhodnění.

Pro právnické osoby s velmi nízkým vlastním kapitálem (typicky s.r.o. se základním jměním 200 tisíc Kč) může být zajímavá i skutečnost, že pro leasing neplatí tzv. test nízké kapitalizace, který je uplatňován u úvěrů a podle něhož nejsou daňově uznatelné finanční náklady u úvěru přesahujícího dvojnásobek vlastního kapitálu dlužníka (když si půjčí od spřízněných osob), resp. šestinásobek vlastního kapitálu dlužníka (je-li věřitelem osoba nespřízněná). „Například pro s.r.o. s kapitálem 200 tisíc korun bude investice v řádech desítek milionů korun z pohledu uznatelnosti finančních nákladů spojených s úvěrem nevýhodný, jelikož se bude jednat v takovém případě o náklady nedaňové. U finančního leasingu jsou náklady plně daňově uznatelné až do výše 100 milionů korun. V tomto smyslu finančí leasing je nejen dostupnější, ale také výhodnější,“ vypočítává Erika Duchanová, ředitelka marketingu a komunikace společnosti UniCredit leasing, CZ.

Změny v délce leasingu se vztahují na smlouvy uzavřené po 31. prosinci 2007. Smlouvy před tímto datem ještě mohou být uzavřeny podle nyní platných pravidel. Nezáleží přitom na termínu dodání předmětu leasingu, ani na termínu první splátky. Některé leasingové firmy proto už nabídly speciální produkty, které umožňují uzavřít leasingové smlouvy na předměty leasingu, které podnikatel plánuje pořídit až v příštím roce.

Dosud popisované změny se týkají společností a podnikatelů. „Reforma se nijak nedotkne soukromých osob, které budou po novém roce využívat finanční leasing,“ zdůrazňuje J. Dryák.

Fyzické osoby mohou ocenit leasing jako dostupnější formu financování než úvěr, snazší a rychlejší vyřízení leasingové smlouvy a také např. zahrnutí pojištění (často zvýhodněného) či různých dalších služeb do leasingových splátek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma komplikuje firmám leasing nemovitostí

24. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Reforma komplikuje firmám leasing nemovitostí

Schválená reforma veřejných financí netěší ani podnikatele, ani specializované finanční společnosti. Vedle mnoha jiných dopadů se reforma daní dotkne také podmínek uznatelnosti úroků... celý článek

ABC operativního leasingu pro všeználky i neználky

22. 11. 2005 | Ivo Ščuka

ABC operativního leasingu pro všeználky i neználky

Mohlo by se zdát, že o operativním leasingu víme všechno. Jenže detailnější pohled ukazuje, že tomu tak zdaleka není. Proto jsme pro vás připravili Abecedu operativního leasingu, tedy... celý článek

Co je leasing

18. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ

Partners Financial Services