Vzdělávání, sport a regenerace – tahouni ženských investic do sebe

PR článek | rubrika: PR Článek | 9. 4. 2018
Proč se ženy nebaví o penězích, jaké předsudky je ovlivňují a proč se vyplatí investovat do sebe? Na tyto i další otázky odpoví devátý ročník konference Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ.
Vzdělávání, sport a regenerace – tahouni ženských investic do sebe

„Změna pracovního oboru a návrat do školy pro mne byly nejcennější investicí. Měla jsem vystudovanou ekonomiku, pracovala jsem v bance, přesto jsem cítila, že mi něco chybí. Tak jsem začala hledat novou cestu, která by byla více v souladu s mým posláním. Vrátila jsem se do školy a začala studovat komunikaci. Dnes, když se dívám zpátky, cítím naprosto jistě, že bez tohoto kroku bych nebyla tam, kde jsem,“ říká Drahomíra Mandíková, členka představenstva a ředitelka firemních vztahů a komunikace společnosti Plzeňský prazdroj (na úvodním snímku). Proto pokračuje v investicích do sebe formou vzdělávání. „Nedávno jsem absolvovala dvanáctiměsíční rozvojový program pro ženy ve vedení. Byla to náročná časová i finanční investice. I tak si ale myslím, že do sebe investuji každý den. Za smysluplné investice považuji vše, co mě posouvá dopředu a co mi pomáhá být spokojenější a šťastnější. To znamená vzdělávání, investice do nových pracovních dovedností, ale i investice do relaxace a starání se o sebe, abych mohla fungovat optimálně. Na jednu stranu to vypadá, že se zaměřuji na sebe, ale když jsem v rovnováze, tyto investice přináší obrovské benefity i pro lidi kolem mě, moje kolegy či rodinu,“ vysvětluje. 

Již tento víkend!

Letošní konference Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ, která se koná 13. a 14. dubna v Clarion Congress Hotel Prague v Praze, shromáždila obrovský počet zkušeností na téma „ženy a vztah k penězům“. Vzdělávací akci pořádá v Česku už podeváté veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR.

Změna profese je možná, chce ale pořádné investice do sebe  

Podobný krok učinila v roce 2010 i Cristina Muntean. Bývalá novinářka píšící pro anglický časopis Czech Business Weekly v Praze. Cristina přišla o práci, když se majitel časopisu rozhodl ho náhle zavřít. „Bylo to drsné období. Dozvěděli jsme se o rozhodnutí majitele v úterý ráno. Měli jsme týden, abychom dokončili poslední číslo časopisu a uklidili svoje věci. Pro redakci, která byla převážně anglicky mluvicí, to byla pěkná rána,“ vzpomíná úspěšná rumunská podnikatelka, lektorka strategické komunikace a exekutivní koučka.

„Vůbec nevím, kde se ve mně vzala síla začít podnikat. Věděla jsem jen, že už nikdy nechci být tak zranitelná, jako tehdy,“ říká Muntean. Její podnikání komplikoval i fakt, že na začátku nemluvila česky. „Bála jsem se, protože jsem pracovala v komunikaci a nechtěla udělat na klienty špatný dojem. V současné době ale většina mé práce probíhá v češtině,“ říká. Po uzavření Czech Business Weekly se Muntean vrátila do školy; studovala lektorské dovednosti, koučink, emoční inteligenci a systemický přístup ve vedení firem. „Na začátku jsem nabídla to, co jsem uměla – mediální tréninky. Přirozeně na taková školení chodí zástupci firem z nejvyššího vedení. Proto jsem těmto lidem začala nabízet čím dál komplexnější služby v oblasti komunikace a osobního rozvoje. Práce s vrcholovými zástupci firem se pro mě stala novým posláním,“ říká a doplňuje, že za posledních osm let investovala do sebe víc než 800 tisíc korun. „Vůbec toho nelituji. Proinvestovaný čas mi přinesl nadhled a nové obchodní kontakty. Nové dovednosti mě posunuly dál v tom, co miluji – rozvoj lidí a firem. 

Dovednosti, které přijdou vhod

Kateřina Zapletalová, členka představenstva společnosti Moser, rezonuje s příběhy Drahomíry i Cristiny. „Měla jsem v životě štěstí. Když jsem se chtěla naučit něco nového, šla jsem do toho, i když jsem ne vždy věděla, k čemu mi to bude. Například italština – začala jsem se ji učit, protože se mi jazyk líbil. Pak jsem narazila na obchodního partnera, který mluvil italsky, a najednou se moje dovednosti ukázaly k nezaplacení,“ dodá zástupkyně největší sklárny v České republice. „Když se dívám zpátky na svůj život, vnímám, že všechny investice do sebe, které jsem udělala, byly důležité, protože mi pak umožnily čerpat příležitosti, které mi předtím nebyly dostupné. Proto mi připadá, že investice do sebe jsou velmi důležité. Dřív nebo později se vám nějakým způsobem zúročí.“ Kateřina Zapletalová je milovnicí sportu a zdravého životního stylu a vždy si najde čas i na fyzickou aktivitu. „Stále hledám čas pro sebe a způsob, jak se smysluplně dále rozvíjet. Pomáhá mi to zvyšovat sebedůvěru, abych se cítila vyrovnaně a měla větší schopnost reagovat lépe na to, co se děje kolem mě, v práci nebo doma.“

Ženy, hlídejte si svůj čas

Drahomíra Mandíková připomíná, že jedna z největších investic, na kterou často ženy zapomínají, je vlastní čas. „Myslím si, že jako ženy jsme byly vychované, abychom měly pocit, že něco je dost dobré, jen když to uděláme my – vaření, žehlení, úklid. Tak to ale nemusí být. Pro mě je mnohem smysluplnější investovat svůj čas do přátel, do rodiny či do mentoringu, který dělám dobrovolně. Někdo by mohl říct, že dovolit si takové služby je otázkou peněz. Já si ale myslím, že když žena chce, tak může zapojovat více lidi kolem sebe do domácí práce, aby se jí ulevilo a měla více času na to, co považuje za smysluplné. Nesmíme zapomenout, že naší největší investicí je náš čas, ten nám nikdy nikdo nevrátí,“ dodává charismatická Slovenka.

Farma v Transylvánii, rozvoj mysli v Praze

V panelu, který v rámci konference Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ vede právě Drahomíra Mandíková, bude mluvit i Loredana Popasav, exekutivní koučka a zakladatelka pražské společnosti The Simplified Mind. Bývalá odbornice v reklamním průmyslu se stěhovala do Prahy před pěti lety. „Za investici do sebe považuji vše, co mi pomáhá růst a učit se nové věci. Má nejlepší investice byla právě do mého vzdělávání, díky kterému jsem mohla začít koučovat. V současné době studuji doktorský program na téma návyků i závislostí. Baví mě investovat do sebe, protože čím víc mám já, tím víc mohu dávat. Čím víc rozumím, tím víc mohu vysvětlovat a podporovat ostatní. Čím bohatší jsem já, tím bohatší jsou lidé kolem mě,“ říká Loredana Popasav. Mezi její investice patří i farma v rodné Transylvánii. Tam založila i neziskovou organizaci, která se pokouší zachovat rumunské tradice.

Živím rodinu, proto investuji do sebe

Česká republika je magnet na talentované ženy nejen z východu Evropy. Před rokem se rozhodla přestěhovat svoji rodinu do Prahy i Němka Nicole Erdmann, country property manager společnosti IKEA. „Dostala jsem příležitost vést oddělení nemovitostí a expanze pro společnost IKEA ve střední Evropě, tak jsem přestěhovala celou rodinou. Tím pádem jsem se stala hlavním živitelem naší rodiny. O to více si musím hlídat investice do sebe, aby se mohli o mě opřít nejen rodina, ale i kolegové v práci.“

Jelikož pracuje s nemovitostmi, není divu, že její oblíbené investice jsou právě do kamenných záležitostí. „Nemovitosti jsou něco, co má trvalou hodnotu. Kromě toho ale samozřejmě ráda investuji do sebe a do kvality svého života, do vzdělávání i do získání nových pracovních kompetencí,“ dodá. „Nikdy jsem nepřemýšlela, že knihy či moje oblečení by byly investicí do sebe. Čím dál více si ale uvědomuji, že to tak je. Pokud investujeme do sebe, do svých znalostí, do svého pocitu sebedůvěry, tak nám to nikdo nikdy nemůže vzít,“ shrnuje Erdmann.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services