Sociální pojištění v roce 2018: vyšší minimální zálohy pro podnikatele

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 2. 11. 2017 | 1 komentář
Jestli podnikáte a platíte minimální zálohy na sociální pojištění, od příštího roku si připlatíte. Minimální zálohy se opět zvyšují.
Sociální pojištění v roce 2018: vyšší minimální zálohy pro podnikatele

Jak vysoké budou v příštím roce minimální zálohy na zdravotní pojištění, už od nás víte:

Dnes doplníme, kolik budou podnikatelé odvádět na sociální pojištění.

Každý, kdo podniká v rámci hlavní činnosti, musí od začátku podnikání platit zálohy na sociální pojištění, alespoň v minimální výši. Povinnost se týká i podnikatelů, kteří v předešlém roce skončili v minusu. Mírnější pravidla mají pouze lidé, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost, těm se budeme věnovat na konci článku.

Od kdy platit novou částku

Minimální výše záloh na sociální pojištění se od ledna 2018 zvyšuje, nová výše zálohy se ale poprvé platí až za měsíc, ve kterém jste odevzdali přehled o příjmech a výdajích za předešlý rok, tedy obvykle za duben (přehled se odevzdává nejpozději do jednoho měsíce po daňovém přiznání). To je rozdíl oproti zdravotnímu pojištění, u kterého se nové výše minimálních záloh hradí už od začátku roku a na podání přehledu se nečeká. Jestli ale s podnikáním začnete až v roce 2018, hradíte novou výši minimálních záloh na sociální pojištění od začátku podnikání.

Měsíční zálohy na sociální pojištění jsou splatné od prvního do dvacátého dne v měsíci a platí se zpětně, například za duben do dvacátého května. Za každý den prodlení si okresní správa sociálního zabezpečení účtuje 0,05 procenta z dlužného pojistného.

Kolik budete platit v roce 2018

Výše záloh na sociální pojištění se u podnikatele odvíjí od jeho zisku v předešlém účetním období, tedy předešlém kalendářním roce. Vyměřovací základ, ze kterého se zálohy počítají, se rovná polovině příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odečtení výdajů. Výdaje se uplatňují v daňovém přiznání paušálně nebo se evidují v daňové evidenci. Na sociální pojištění podnikatel odvádí 29,2 procenta z vyměřovacího základu, který ale nemůže být nižší než stanovený minimální vyměřovací základ.

Minimální vyměřovací základ se určuje podle průměrné mzdy v národním hospodářství, jak ji pro daný rok vyhlásí Ministerstvo práce a sociálních věcí, detaily výpočtu uvádíme pro zájemce v boxu níž. Když vám vyjde nižší vyměřovací základ, budete počítat se stanoveným minimem.

Pro rok 2018 je minimální měsíční vyměřovací základ sociálního pojištění 7495 korun, minimální roční vyměřovací základ dvanáctinásobek této sumy: 89 940 korun. Jestli jste v předešlém roce nepodnikali celých dvanáct měsíců, vynásobte měsíční vyměřovací základ pouze počtem měsíců, ve kterých jste podnikali. Minimální záloha na sociální pojištění pro podnikatele v roce 2018 bude 2189 korun (29,2 procenta minimálního měsíčního vyměřovacího základu). Oproti letošním 2061 korunám, je to podražení o 128 korun měsíčně. Plátci minimálních záloh tedy odvedou za rok 2018 celkem o 1536 korun víc než letos.

Jak se počítá...

... minimální záloha

Minimální zálohy se počítají z údajů, které každý rok uveřejňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejdůležitější je průměrná mzda, která se počítá z všeobecného vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu za rok o dva roky předcházející námi sledovanému období (pro zálohy platné v roce 2018, tedy vycházíme z dat za rok 2016.) Pro rok 2018 je průměrná mzda 29 979 korun (28 250 × 1,0612). Pro srovnání: letos dosahovala 28 232 korun, v roce 2016 27 006 korun.

Minimální záloha na sociální pojištění podnikatelů je 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy, tedy pro rok 2018 z částky 7495 korun. Jednoduše už dopočtete, že minimální záloha dělá 2189 korun.

Maximální roční vyměřovací základ sociálního pojištění (48násobek průměrné mzdy) se pro rok 2018 zvyšuje na 1 438 992 korun, tedy na 119 916 korun za měsíc. Kdo má vysoké zisky a dojde k vyššímu vyměřovacímu základu, bude si zálohy na sociální pojištění počítat ze stanoveného maximálního vyměřovacího základu. Maximální měsíční záloha na sociální pojištění v roce 2018 dělá 35 015 korun, víc platit nemůžete.

Zálohy a vedlejší činnost

Jestli je pro vás podnikání vedlejší činností, tedy podnikáte například při zaměstnání, studiu, v důchodu, na mateřské nebo při rodičovském příspěvku, platí pro vás minimální vyměřovací základ ve snížené výši a nižší minimální záloha.

Minimální měsíční vyměřovací základ pro výpočet záloh na sociální pojištění při vedlejší činnosti se rovná desetině průměrné mzdy, v roce 2018 je to 2998 korun. Minimální záloha dělá při vedlejší činnosti 29,2 procenta z této částky, tedy 876 korun (letos dosahovala 825 korun).

Další výhodou podnikání na vedlejší činnost je, že když podnikat teprve začínáte, v prvním roce nemusíte zálohy na sociální pojištění platit, pojistné doplatíte až po podání přehledu o příjmech a výdajích okresní správě sociálního zabezpečení, podle skutečných zisků. Přehled se odevzdává nejpozději měsíc po termínu, ve kterém jste měli odevzdat daňové přiznání za předešlý rok.

Jestli váš zisk z podnikání (příjmy po odečtení výdajů) při vedlejší činnosti nepřesáhne rozhodnou částku, která pro rok 2018 dělá 71 950 korun, nemusíte sociální pojištění za tento rok vůbec platit a v dalším roce opět nemusíte hradit zálohy. Pojistné případně doplatíte zase až po podání přehledu, podle zisků. Když budou vyšší než uvedená rozhodná částka, budete muset sociální pojištění za celý rok zpětně doplatit.

Jestli podnikáte jen část roku, rozhodná částka se poměrně snižuje na dvanáctinu za každý měsíc podnikání. Kdo rozhodnou částku převýší, platí v následujícím roce zálohy, ke kterým se dopočetl v přehledu, ne ale míň než minimální zálohu pro vedlejší činnost.

Maximální výše záloh platí pro vedlejší činnost stejně jako pro činnost hlavní. Pro všechny stejně také platí, že když odvedené zálohy neodpovídají ziskům v daném roce, musíte sociální pojištění po podání přehledu doplatit. Nebo vám naopak sociálka vrátí, co jste zaplatili navíc. Pojistné si můžete dobrovolně libovolně zvýšit, až k hranici maximálních záloh. Když budete vyšší pojistné platit dlouho, dosáhnete jednou na vyšší důchod:

Přehled

Důležité údaje k sociálnímu pojištění

Rok 2018

Rok 2017

Průměrná mzda

29 979 Kč

28 232 Kč

Minimální roční vyměřovací základ – hlavní činnost

89 940 Kč

84 696 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ – hlavní činnost

7495 Kč

7058 Kč

Minimální roční vyměřovací základ – vedlejší činnost

35 976 Kč

33 888 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ – vedlejší činnost

2998 Kč

2824 Kč

Minimální měsíční záloha – hlavní činnost

2189 Kč

2061 Kč

Minimální měsíční záloha – vedlejší činnost

876 Kč

825 Kč

Maximální roční vyměřovací základ

1 438 992 Kč

1 355 136 Kč

Maximální měsíční vyměřovací základ

119 916 Kč

112 928 Kč

Maximální měsíční záloha/platba

35 015 Kč

32 975 Kč

Rozhodná částka pro vedlejší činnost

71 950 Kč

67 756 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services