Kam se hrabe Hilton

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 16. 7. 2016 | 1 komentář
Proč při pronájmech bytů ztrácet čas a peníze, když jde všechno vyřídit online, třeba i z druhého konce planety? Radim Rezek se svým start-upem Flatio.cz vyhlásil válku zažitým stereotypům v realitním byznysu.
Kam se hrabe Hilton

Nebyl spokojený s tím, jakým způsobem s klienty jednají realitní kanceláře a inzertní weby, a tak se do byznysu zprostředkování pronájmů pustil sám. Po sedmi letech v branži a několika projektech, které se zaměřují na různé segmenty realitního trhu, přichází Radim Rezek se start-upem Flatio.cz, který cílí na zatím opomíjenou oblast střednědobých nájmů. Hlavní výhodou projektu je, že celý proces probíhá online – prohlídka nemovitosti, podpis smlouvy, platby i komunikace nájemníka a pronajímatele. Flatio.cz, spolupracuje v Praze a Brně s majiteli pěti set bytů a brzy se chce vydat i do další velkých, především univerzitních, měst. Několika miliony Rezka a jeho dvacetičlenný tým podpořila investiční skupina Enern, která má podíly i v dalších online projektech jako Slevomat.cz, Rohlík.cz či Twisto.

Radim Rezek

Radim Rezek

Podnikat v realitách začal jako student ve dvaceti letech. V roce 2009 založil portál Studentreality.cz, který se zaměřuje na studentské ubytování. V roce 2013 přišel projekt Chillhills.cz. Ten má v současné době ve správě osm apartmánových domů s celkovou kapacitou tři sta lůžek. Následoval web 7nights.cz, který cílí na krátkodobé pronájmy. V letošním roce pak se pak Radim Rezek se svým týmem zaměřil na střednědobé pronájmy. Majitele nemovitostí a zájemce o bydlení v řádu měsíců efektivně sdružuje prostřednictvím start-upu Flatio, který si zakládá na tom, že realitní byznys jde dělat zcela online.

Jak jste se dostal k realitnímu byznysu?

Všechno to odstartovala moje negativní zkušenost s hledáním bytu. Po maturitě jsem v roce 2008 řešil studentské ubytování v Brně. Několik měsíců jsem strávil tím, že jsem stále dokola aktualizoval poptávku na realitních inzertních webech a jezdil vlakem na prohlídky bytů. Často zbytečně, protože mi buď makléř zapomněl napsat, že ubytování je už obsazené, nebo bydlení vypadalo podstatě hůř než na fotkách, které nezachycovaly problematická místa bytu. Stávalo se i to, že až při prohlídce vyrukovali s poplatky, o kterých v inzerátu nebyla řeč. Když jsme si nakonec ve více lidech našli obrovský starý byt v centru Brna, museli jsme zaplatit paní z realitky tučnou provizi, přestože nám kromě předání kontaktu na majitele s ničím nepomohla. Celý ten proces mě totálně znechutil.

Tak jste zkusil vymyslet lepší systém hledání studentských podnájmů?

Ano. Říkal jsem si, že to musí jít jinak. Další dva semestry jsem vymýšlel, jak by to mohlo v praxi fungovat. V roce 2009 jsem pak založil portál Studentreality.cz s cílem poskytovat všechny informace o bytech přesně tak, jak ve skutečnosti jsou. Zaměřil jsem se samozřejmě i na to, aby byl proces spárování nabídky a poptávky co nejefektivnější. Časem se na to začaly nabalovat další realitní projekty.

Proč?

Musel jsem podnikání nastavit tak, aby bylo dlouhodobě udržitelné. Postupně jsem získával znalosti a zkušenosti, jak funguje realitní trh, a viděl jsem, že se nabízí další příležitosti. V následujících letech tak vznikl projekt Chillhills.cz. Už jsme nebyli jen realitní portál, ale sami jsme začali najímat byty, ve kterých jsme pak studentům poskytovali patřičný servis. Nemuseli řešit komunikaci s majitelem, neplatili žádnou provizi, všechno bylo najednou pružnější. Pak jsme k tomu přidali ještě projekt 7nights.cz, který se zase specializoval na krátkodobé pronájmy. 

Proč jste se pouštěli do projektu Flatio.cz, když už jste měli různé segmenty v realitním byznysu poměrně dobře pokryté?

Dlouho jsme všechny platby složitě evidovali v Excelu. Po čase jsme si uvědomili, že je potřeba vytvořit program, který by za nás šikovně třídil smlouvy, platby a další dokumenty. Nakonec jsme vybudovali sofistikovaný automatizovaný systém pro správu nemovitostí a jejich inzerci, který obsahuje také aplikaci pro komunikaci majitele nemovitosti s nájemníkem. Výhodou pro nájemníka je například možnost placení kartou nebo hlášení závad online. Majitelé nemovitostí mají zase přehledný systém obsazenosti svých bytů a také všechny podklady pro účetnictví. Zásadní je na Flatio.cz také to, že se specializuje na střednědobé pronájmy, které u nás nejsou tak obvyklé.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Co to je střednědobý pronájem?

V našem podání jsou to nájmy na jeden až šest měsíců. Neřeší se kauce ani provize. Odpadají problémy s přepisováním vyúčtování energií. Je to dobře uchopitelné pro pronajímatele i nájemníky. Hlavní výhoda je v tom, že se všechno vyřizuje online přes náš systém – prohlídka bydlení, podpis smlouvy, platby i veškerá komunikace nájemníka a pronajímatele. Ušetří to spoustu času i starostí.

Na jaké klienty z řad nájemníků cílíte?

Dalo by se to rozdělit do čtyř kategorií. Jedna jsou manažeři větších mezinárodních korporací. Druhá jsou studenti, zejména zahraniční z programu Erasmus. Pak tu máme páry a rodiny, které rekonstruují vlastní bydlení nebo se připravují na koupi nového. A poslední skupina jsou singles nebo páry, co bydlí dlouhodobě v zahraničí a do Česka se vracejí jen na delší návštěvy.

Nejsou u nás lidé příliš konzervativní na to, aby (si) pronajímali byt online bez skutečné prohlídky, setkání majitele nemovitosti s nájemníkem a fyzického podpisu smlouvy?

U dlouhodobých pronájmů bude těžké tuhle bariéru prolomit, ale v segmentu střednědobých nájmů už se s tím vypořádat dá. Jsou tu jasné motivace, proč to tak dělat. Majitelé nemovitostí si vydělají víc než při dlouhodobých pronájmech a zároveň jim odpadne spousta starostí.

A nájemníkům absence osobní prohlídky bytu nevadí?

Máme kvalitní virtuální prohlídky a taky garance, že když byt nebude vypadat tak, jak prezentujeme na fotkách, dáváme ubytování zdarma na týden v hotelu a slevu padesát procent na další bydlení přes Flatio. Musím dodat, že se nám ještě nikdy nestalo, že by se klient odmítl nastěhovat s tím, že byt neodpovídá materiálům prezentovaným na webu.

Ani u hotelu si zájemce nejde dopředu ověřit na vlastní oči, jak bude jeho ubytování vypadat. Stačí mu fotky a recenze. Stejný princip bychom rádi prosadili i u střednědobých pronájmů. Od klasických realitních webů se odlišujeme také tím, že každou nabídku postupně prověřujeme, fyzicky jsme tam byli a zkontrolovali byt i majitele. Samozřejmě nabízíme jen plně vybavené bydlení. Když sem přijede rodina nebo student, tak nechceme, aby se museli vypravit do Ikea a pronajatý byt dovybavovat.

Říkáte, že střednědobé pronájmy dokážou přinést výrazně větší zhodnocení než v případě dlouhodobých pronájmů. O kolik?

Oproti dlouhodobému pronájmu jsme schopni majitelům bytů průměrně vydělat dva nájmy ročně navíc. Ve srovnání s krátkodobým pronájmem – při obsazenosti 85 procent a víc – sice vyděláme šedesát procent, ale člověku odpadne devadesát procent starostí ve srovnání s tím, že by musel skoro každý den nebo dva přes Airbnb pronajímat byt jinému zájemci a pak ho zase dávat do pořádku.

Jaké poplatky si u nájemníků a majitelů nemovitostí účtujete?

Od majitelů nemovitostí vybíráme měsíčně pět procent z nájmu. U zájemců o bydlení si účtujeme jednorázový rezervační poplatek 500 korun. Tím zároveň dosáhneme toho, že si rezervaci vytvoří jen vážný zájemce. Když člověk nabízí byt k pronájmu na jiných webech, tak ho postupně osloví spousta lidí, se kterými musí všechno dlouze řešit. U nás tohle odpadá, protože se hlásí jen ti, kteří si dané bydlení už vybrali. Pokud majitel bytu rezervaci zamítne, tak samozřejmě poplatek vracíme.

Kolik klientů chcete během příštích let získat?

Ještě jsme si žádné konkrétní číslo nestanovili. Do konce roku bychom ale rádi každý měsíc pronajímali plochu bytů o rozloze 14 tisíc metrů čtverečních, což je trojnásobek kapacity hotelu Hilton v Praze. Dlouhodobě bychom především chtěli edukovat majitele nemovitostí, aby si uvědomili výhody střednědobých nájmů. Chceme jim ukázat, jak fungujeme a jak z toho můžou profitovat. Velké téma jsou dnes nákupy investičních nemovitostí. I pro tenhle segment jsme hodně zajímaví.

Investiční nemovitosti a daně

Nový seriál na Peníze.cz

Zajímá vás investování do nemovitostí? Pak jste zřejmě už narazili na problematiku daní. Není to sranda. To ostatně platí pro daně obecně. Peníze.cz proto přinášejí nový tematický seriál, ve kterém se právě těmito otázkami a řadou dalších souvisejících problémů budeme zabývat. 

Zatím vyšlo:

Flatio rozjíždíte se silnou investiční skupinou Enern v zádech. Jak tahle spolupráce vznikla a jak velký podíl ve vaší firmě si Enern koupil?

Zástupci Enernu si všimli, že jsme dost aktivní na realitním trhu. Líbily se jim naše předchozí projekty. Bavili jsme se o tom, jak by se mohl v online oblasti vyvíjet realitní byznys a jak by naše spolupráce mohla vypadat. Asi po půl roce debat na tohle téma jsme se domluvili na vzájemné spolupráci a Enern investičně vstoupil do našeho projektu. Jsem moc rád, že máme takhle silného partnera. Podporují nás a zároveň nám dávají know-how z dalších online projektů, do kterých investují.

Když se podíváme na to, s jak velkými problémy s úřady se celosvětově potýká služba Airbnb, nemáte strach, že by časem mohlo něco podobného potkat i váš byznys?

Komplikace mnoha firem fungujících v rámci sdílené ekonomiky je pro nás spíš varováním, že nesmíme v otázce právního nastavení našeho projektu nic podcenit. Z úřadů ale strach nemám, právně máme vše ošetřené, jsme také registrovaní u ČNB jako poskytovatel platebních služeb, takže jsme maximálně transparentní. Když už se někde zakazovalo Airbnb, tak to bylo kvůli tomu, že se v dané lokalitě nesmí pronajímat bydlení na méně než třicet dnů.

Nikde ale není psáno, že se časem nemůže z třiceti dnů stát šedesát…

Nemyslím si, že to půjde tímhle směrem. Ostatně Evropská komise vytvořila specializovanou komisi, která má komunikovat s největšími hráči sdílené ekonomiky, aby našli společnou řeč. Řeší se hlavně, jak správně odvádět daně, a protože u platforem jako Airbnb či Uber jdou platby přímo přes ně, myslím, že to půjde vyřešit.

Neobáváte se, že se do střednědobých pronájmů můžou pustit i realitky a inzertní weby nebo naopak služby jako Airbnb?

Před realitkami a klasickými inzertními weby máme technologický náskok. Je k tomu potřeba know-how a taky dostatečné investice, takže si nemyslím, že se do toho v dohledné době poženou v online podobě. Něco jiného by to asi bylo, kdyby se do toho pustil gigant jako Airbnb. Ten to ale podle mě neudělá už z principu. Otázkou je, jestli bude mít chuť řešit specifika střednědobého trhu, který je odlišný od krátkodobého pronajímání. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

13. 2. 2016 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

Někteří lidé přesouvají na internet prakticky celý svůj život, jiní alespoň většinu svých nákupů. Michal Šmída tvrdí, že ví, jak za zboží z webu chceme opravdu platit. „Je potřeba zabít... celý článek

Pivo z Pepíkovy garáže

31. 10. 2015 | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 3 komentáře

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

E-shop může mít každý, ale vydělat velké peníze snadné není

24. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

E-shop může mít každý, ale vydělat velké peníze snadné není

„Mít dobrý internetový obchod je mnohem větší dřina, než si původně představovalo třicet tři a půl tisíce z celkových třiceti sedmi tisíc e-shopů,“ říká v rozhovoru šéf Asociace pro... celý článek

Zakládám společnost s ručením omezeným: Krok za krokem

13. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zakládám společnost s ručením omezeným: Krok za krokem

Začínáte s podnikáním? Nejoblíbenější a nejvyužívanější podnikatelskou formou je v Česku eseróčko. Založením společnosti s ručením omezeným vás provedeme krok za krokem.

Lubo Smid: Plastové platební karty nemají na trhu místo

22. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Lubo Smid: Plastové platební karty nemají na trhu místo

Firma Luba Smida vyvíjí mimo jiné mobilní aplikace na placení. Proto v druhé části našeho povídání přijde řeč na to, jak budeme za pár let platit, jestli skončí bankovky a mince a jak... celý článek

Partners Financial Services