Španělský sál hostil předávání prestižních Národních cen

PR článek | rubrika: PR Článek | 25. 11. 2015
Na slavnostním večeru ve Španělském sále Pražského hradu byly oceněny nejlepší firmy a organizace v programech Národní ceny kvality ČR a Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost.
Španělský sál hostil předávání prestižních Národních cen

V jediné soutěži firem pořádané v ČR podle mezinárodně platných pravidel – Národní ceně kvality ČR – se vítězem v podnikatelském sektoru stala společnost AHOLD Czech Republic. (Na úvodním snímku jí Národní cenu kvality předává prezident republiky Miloš Zeman.) Titul Excelentní organizace získala i společnost KERMI. Ve veřejném sektoru zvítězila Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, v hodnocení podle modelu CAF Městská část Praha 18.

V Programu Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost vyhrála společnost BROSE. Titul Společensky odpovědná organizace získá i PROVIDENT FINANCIAL. Ve veřejném sektoru si vítězství odnesl KRAJSKÝ ÚŘAD LIBERECKÉHO KRAJE a TERAPEUTICKÉ CENTRUM MODRÉ DVEŘE.

Záštitu nad slavnostním večerem převzal a předat ocenění a pogratulovat vítězům přišel prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu PČR Milan Štěch a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Svou záštitu připojil i předseda vlády Bohuslav Sobotka a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Vzhledem k významu předávaných ocenění se jejich udílení ujali i další představitelé státu: místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Petr Gazdík a řada dalších VIP hostů.

Národní ceny kvality jsou udělovány v 85 zemích světa podle stejných pravidel a jsou považovány za nejprestižnější ocenění, jaké může firma získat. Jsou však i skvělým nástrojem pro zlepšování všech činností organizace a pro nastoupení cesty k Business Excellenci.

„Národní ceny kvality nabízí možnost porovnat se s nejlepšími společnostmi a učit se z jejich zkušeností. Jsem přesvědčen, že je to velmi dobrá cesta jak zlepšit řízení firem i jejich konkurenceschopnost. Budu rád, když se naši podnikatelé i ostatní organizace více zapojí do programů Národní ceny kvality a využijí Model excelence EFQM v podobné míře, jako je to běžné třeba v zemích západní Evropy,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Galerie oceněných

Prestiž Národních cen kvality vyplývá z komplexnosti jejich hodnocení. Posuzují firmu jako celek ze všech možných pohledů a umožňují objektivně porovnat společnosti různých oborů i velikostí. Nejsou však jen prostým ohodnocením aktuálního stavu společnosti, ale současně pomáhají společnost přivést na cestu trvalého zlepšování.

„V hodnocení v Programu Národních cen kvality je využíván jeden z nejúspěšnějších manažerských nástrojů současnosti – Model Excelence EFQM. Model podrobně popíše stav firmy v jednotlivých oblastech její činnosti a ukáže jak silné stránky, tak příležitosti pro zlepšování. Tím se Národní ceny kvality odlišují od jakékoli jiné soutěže, protože jsou nejen prestižním oceněním, ale současně zlepšují řízení firmy, její konkurenceschopnost i hospodářské výsledky,“ vysvětlil Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

Zlepšování řízení i hospodářských výsledků bylo také původním cílem Modelu excelence EFQM, který byl vyvinut na zakázku největších evropských koncernů a stal se nejúspěšnějším evropským nástrojem pro řízení firem. Řada univerzitních i praktických studií prokázala, že jeho dlouhodobé používání zlepšuje ekonomické výsledky o desítky procent. Proto je v souladu se zásadami modelu řízeno více než 30.000 evropských firem.

S přijetím vládního Národního akčního plánu společenské odpovědnosti (CSR) v loňském roce konečně začalo akcelerovat i dění v oblasti korektního podnikání, budování pozitivního vztahu firem ke společnosti a v dodržování principů udržitelného rozvoje. Významnou součástí tohoto plánu je i Program Národní ceny za společenskou odpovědnost, který nejenže oceňuje firmy, které v této oblasti uspěly, ale také pomáhá koncept společenské odpovědnosti ve firmě či organizaci efektivně zavádět.

„Společenská odpovědnost se v naší zemi v posledních letech konečně rozvíjí a dohání ztrátu, kterou máme ve srovnání s nejvyspělejšími zeměmi světa. Nejen Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost, ale i zapojování menších a regionálních firem v Cenách hejtmana a v programu Podnikáme odpovědně a také letošní založení Národní sítě UN Global Compact vytváří podmínky pro rychlejší rozvoj společenské odpovědnosti a správný přístup k této problematice. To v konečném důsledku povede k rozvoji podnikání v souladu s potřebami společnosti a zásadami udržitelného rozvoje,“ představil aktivity Rady kvality ČR na poli společenské odpovědnosti Robert Szurman.

Význam CSR roste v celém světě a má stoupající vliv nejen na plnění zásad udržitelného rozvoje. Rostou i přímé dopady na nákupní chování mladé generace a tím i na konkurenceschopnost a profitabilitu firem. Stále více zákazníků se zajímá o to, jak firmy chrání životní prostředí, jak se chovají k partnerům a zaměstnancům, jak se zapojují do dobročinných kulturních, sportovních a společenských aktivit a podle toho mění své preference při nákupu. Nakoupené zboží se stává součástí životního stylu i image mnoha lidí a s dobrou image se neslučují výrobky od firem se špatnou pověstí. Proto nabízí Rada kvality i programy určené menším, nebo regionálně působícím firmám. Jsou to Ceny hejtmana, udělované už ve 4 krajích a letošní novinka – Cena za společenskou odpovědnost – Podnikáme odpovědně, jejíž první vítězové byli také dekorováni na Pražském hradě.

Kromě ocenění v Programech Rady kvality ČR byla na slavnostním večeru předána i další ocenění: Cena Anežky Žaludové, Manažer kvality roku 2015, Cena za publicistický přínos v oblasti kvality, Ekologicky šetrný výrobek, Česká kvalita – Czech Made, Ocenění za podporu AGE MANAGEMENTU a Ocenění za dlouhodobou spolupráci.

Další informace: www.npj.cz www.narodnicena.cz

Přehled oceněných v programech Rady kvality ČR

Národní cena kvality ČR – přehled oceněných

Národní cena kvality ČR – program excelence podnikatelský sektor – Excelentní organizace

  • AHOLD Czech Republic, a.s. – vítěz
  • Kermi, s.r.o.

Národní cena kvality ČR – program excelence – veřejný sektor – Excelentní organizace

  • Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích – vítěz

Národní cena kvality ČR – program CAF – Perspektivní organizace

  • Městská část Praha 18, Úřad městské části Praha 18 – vítěz

Národní cena kvality ČR – program Excelence – veřejný sektor – Perspektivní organizace

Královehradecký kraj, Krajský úřad Královehradeckého kraje

Národní cena kvality ČR – program START EUROPE – Ocenění za úspěšnou realizaci projektů – Perspektivní organizace

  • Městská část Praha 13, Úřad Městské části Praha 13

Národní cena kvality ČR – program START Plus – Úspěšná organizace

  • Palivový kombinát Ústí, státní podnik
  • První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.
  • TESCOMA s.r.o.
  • Veyance Technologies Czech s.r.o.

Národní cena kvality ČR – program START Plus – Perspektivní organizace

  • Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov, příspěvková organizace

Národní cena ČR za společenskou odpovědnost– přehled oceněných

Národní cena ČR za společenskou odpovědnost – podnikatelský sektor – Společensky odpovědná organizace

  • Brose CZ spol. s r.o. – vítěz
  • Provident Financial s.r.o.

Národní cena za společenskou odpovědnost – veřejný sektor – Společensky odpovědná organizace

  • Liberecký kraj, Krajský úřad Libereckého kraje – veřejná správa – vítěz
  • Terapeutické centrum Modré dveře, z.s.– sociální podnik – vítěz

Ocenění za zapojení organizace do CSR

  • CPI Hotels, a.s. – Clarion Congress Hotel Ostrava

Cena za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně– přehled oceněných

  • Kategorie Malý a střední podnik – Technické služby Opava s.r.o.
  • Kategorie Sociální podnik – o.s. ERGON – Chráněná dílna
  • Kategorie Rodinná firma – Liva Předslavice, spol. s r.o.

Další ocenění

Publicistický přínos v oblasti kvality

  • Michael Málek – „Inovace se netýkají jenom výrobků” – článek
  • Libor Friedel – Inspirace pro praxi – recenze knihy „Průvodce světem koučování a osobnostní typologie”

Cena Anežky Žaludové

  • Petr Kunčický

Manažer kvality roku 2015

  • Jan Svobodník, Qualiform, a.s.

Ocenění za podporu AGE MANAGEMENTU

  • VEOLIA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s

Program Česká kvalita – CZECH MADE

  • VOX a.s. – vzdělávání dospělých

Program Česká kvalita – EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK

Čestné uznání za dlouholeté držení ekoznačky

  • Barvy a laky Teluria s.r.o.
  • Ciur a.s.

Ocenění za dlouhodobou spolupráci

  • Zdeněk Vorlíček

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services