Datové schránky: Povinné jen pro toho, kdo skočil státu na lep

Kdo nás bere s rezervou, z našich nařízení si dělá dobrý den a přizpůsobuje se až na poslední chvíli, když už opravdu není zbytí… vyhrává! Takovou výchovnou lekci dává podnikatelům a živnostníkům stát. Datové schránky budou muset od příštího roku pod pohrůžkou pokuty povinně využívat jen ti, kteří mu skočili na lep.
Datové schránky: Povinné jen pro toho, kdo skočil státu na lep

Podávání každoročních přehledů o příjmech a výdajíchČeské správě sociálního zabezpečení výhradně elektronicky mělo být pro podnikatele a živnostníky povinné už od roku 2013. Zákon, který povinnost zavedl, byl schválený o dva roky dřív.

V praxi to znamenalo: buď si zřídíte elektronický podpis, nebo datovou schránku – což ovšem také znamená ji pravidelně vybírat; jakmile schránku jednou máte, stát s vámi přednostně komunikuje přes ni. Datová schránka jako prostředek komunikace s úřady může někomu vyhovovat, mezi drobnými živnostníky ale bylo hodně těch, kterým se do novot nechtělo a nechce…

Po té, co stát živnostníky náležitě vystrašil, zařadil zpátečku – přistoupil k ročnímu odkladu. Živnostníci prý nebyli dost připraveni. Napřesrok (tedy od začátku roku 2014) už ale nařízení mělo platit určitě.

Když se termín blížil, přišlo déjà vu – tehdejší ministr sociálních věcí František Koníček oznámil, že se s povinnou elektronickou komunikací ještě rok počká; živnostníci pořád ještě nejsou připraveni. Ale zdůraznil, že elektronická komunikace rozhodně není mrtvý koncept, jedná se jen o dočasný odklad. Příští rok (rozumějte od začátku roku 2015) už měla být elektronická komunikace se sociálkou povinná najisto. Na Peníze.cz jsme vám to pro jistotu letos v červnu připomínali:

Nový hospodář, nové řešení: Bič na ty, kdo uvěřili

Jenže do hry vstoupila nová okolnost: země má od letoška nového hospodáře. Nová vláda přišla s novým řešením, zatraceně šalamounským. Povinnost elektronické komunikace se sociálkou se už dál odkládat nebude – úplně se zruší. A místo toho se zavede jiná: ti, kteří datovou schránku mají, ji budou muset od ledna povinně využívat ke komunikaci s finančním úřadem – tedy například k registraci nebo podávání daňového přiznání. Když formulář podají na papíře, automaticky dostanou dvoutisícovou pokutu. Pokud ovšem finančák dojde k závěru, že mu živnostník nebo podnikatel odmítáním elektronizace příliš komplikuje práci, může (v mimořádných případech) zvýšit pokutu až na padesát tisíc korun.

Jinými slovy: kdo se nechal napálit, a datovou schránku si pro jistotu zřídil, protože státu uvěřil, že se bez ní neobejde, bude svým způsobem bit.

Povinnost se dotkne zhruba sedmdesáti tisíc živnostníků (z celkového počtu jednoho milionu), kteří schránku mají. Ostatní? Lehárko.

Kdo ještě musí komunikovat s finančákem elektronicky

Elektronicky budou muset komunikovat s finančním úřadem od příštího roku všichni, kdo datovou schránku mají – čili všichni zaměstnavatelé, ale také zaměstnanci, kteří sami podávají daňové přiznání. Povinnost se naopak nedotkne zaměstnanců, kteří sice datovou schránku mají, ale daňové přiznání za ně podává zaměstnavatel.

Už letos musejí firmy povinně podávat elektronickou cestou přiznání k dani z přidané hodnoty.

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu na státní rentu pro vzorné reprezentanty, konkrétně olympijské medailisty.

„Určitě by měli dostávat tuto rentu jako poděkování za reprezentaci naší republiky. (...) Ovšem rentu bych odstupňovala například za každou reprezentaci 10 000 a za medaile další odstupňovaná navyšující částka podle toho, jakého umístění dosáhli (3000, 6000, 10 000).
Rentu bych zastropovala na měsíční částce 80 000 Kč.“ Za podnětný příspěvek do diskuze a jako cenu útěchy za minusové hlasy posíláme knížku o základech ekonomie.

Nutit? Radši nabídnout komfort

Donucovací metoda obvykle nejlepší výsledky nesklízí. Ono je vůbec trochu zvláštní pod pohrůžkou pokut a trestů nutit občany k něčemu, co má jim i státu ušetřit práci i čas (a tudíž: peníze).

Nakročit v jednadvacátém století k elektronizaci státní správy a komunikace s úřady, to věru není nikterak radikální revoluce ani šokující dějinný obrat. Pokud se to ovšem bude lidem dramaticky nařizovat, může to u některých takový dojem skoro navodit.

Je třeba myslet na to, že je tu pořád určitá část ekonomicky aktivní populace, která může mít s elektronizací – a počítačem vůbec – potíž. Působilo by úřadům tak nesnesitelné potíže umožnit podávat formuláře i osobně nebo poštou na papíře? A postupně zvyšovat komfort elektronického podání natolik, že přivábí většinu? A časem, v horizontu let, úplně všechny?

Jinými slovy: spíš přirozeně motivovat než si hrát na policajta a rozdávat pokuty těm, kteří nepochopili, co je nejjednodušší a nejefektivnější způsob komunikace se státní institucí – tedy co je i pro ně nejlepší?

Rozumnou cestou motivace se po letech lavírování rozhodla vydat Česká správa sociálního zabezpečení – podnikatele chce k využívání datových schránek prý přimět tím, že jim nabídne atraktivní uživatelské prostředí. Nabízí také kupříkladu, aby živnostník elektronické podání vyplnil na pobočce sociálky s pomocí úředníka – vyzkoušel si to, nechal si poradit a příště třeba už sám věděl, jak na to.

Co si o tom myslíte vy? Má, či nemá být elektronická komunikace se státními institucemi povinná? Má stát podnikatele a živnostníky nutit, nebo naopak vytvořit a nabídnout podmínky, které k elektronické komunikaci budou motivovat a které budou pohodlné a výhodné pro obě strany? Na vaše názory se těšíme v diskuzi. Jednoho z vás odměníme knížkou, tak nám nezapomeňte nechat mailový kontakt.

Žádost o zřízení datové schránky

Proti stahování žádný dišputát!

Formulář můžete odevzdat na kterémkoli Czech POINTu nebo zaslat na adresu Ministerstva vnitra – Nad Štolou 3, poštovní schránka 21, 170 34  Praha 7. Pokud využijete klasickou poštu, nezapomeňte, že váš podpis na dokumentu musí být ověřený. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

12. 3. 2017 19:55 | Martin Lapáček

Nikdy mi nic do datové schránky nepřišlo, stále běhám na poštu pro každou hovadinu. Až teď mi přišla pokuta od finančáku za to, že jsem daňové přiznání jakožto zaměstnanec podal v papírové podobě a ne přes datovou schránku. Tudíž služba úplně k hovnu!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2016 13:47 | pepan

Taky jsem byl jedním kdo sedl na lep.Datovou schránku jsem si založil asi před 3 roky jako soukromou, nikoli podnikatelskou, abych státní správě trochu usnadnil život.Celé tři roky nebyl žádný problém až letos.V měsíci červenci bez jakéhokoliv varování např. právě datovou schránkou, jsem obdržel 2 tisícovou pokutu.Hrozně jsem se rozčílil,což při svém věku 66 let, jde už o zdraví, ale zaplatil jsem.V březnu před daňovým přiznáním jsem zkoušel aplikaci EPA a po vyplnění mi můj postarší počítač oznámil,že soubory se nemusí zobrazit protistraně.Tak jsem jako vždy podal DP ručně,což plynulo z logiky věci,alespoň nějak. S Finančním úřadem jsem se nedohodl,ale dostal jsem dobrou radu "znepřístupnit" svojí datovou schránku.Datovou schránku jsem tedy znepřístupnil,jelikož nejde zrušit a doufám že příští rok pokutu nedostanu.Možná až jednou budu mít na nový počítač tak budu o datové schránce možná přemýšlet.Tato cesta jakou uplatnila Finanční správa oproti ČSSZ je určitě kontraproduktivní.Postižení letošní pokutou budou hromadně znepřístupňovat datové schránky.To určitě nebyl původní záměr.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2016 13:00 | Jakub Macháček

Je to špatně. Příplatek by měl platit každý, kdo věci vyřizuje papírově - jako kompenzaci za administrativní zátěž. Mě udivuje, jak je lidstvo dobrovolně zaostalé, že platíme úředníky, které by jednoduše nahradily stroje, kolik lidí dnes ještě stále primárně používá papírové peníze a podobně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2016 13:21 | hloupí-honza

Jo jsem na tom stejně 2000 a 2000 Kč teď jsem byl na úřadu se zeptat.
Zaplatit to musíte jeto zákon a nazdar. Navíc mi bylo sděleno že schránka slouží pro mojí komunikaci s úřadem, opačným směrem se posílají asi jen pokuty. A já blbec si jí pořídil dobrovolně.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 8. 2016 12:29 | kacka

Také mi včera přišel 2 x výměr na pokutu á 2000 Kč za to, že jsem nepodala dap za 2014 a za 2015 přes datovku, ale v listinné podobě. Datovou schránku jsem kdysi zřizovala čistě kvůli jistým dokumentům z ossz, a po následném zahájení spolupráce s manželem ( jinak jsem zaměstnaná ) mi teď přišel výměr na pokutu 4000 Kč. Loni to pro jistou nechali být a ozvali se až teď. Proč bych jim měla platit jen 2000 Kč, ozvou se, až když to jsou 4000 Kč ne? Stát jsem neokradla, řádně podala dap, jen ale v NEPŘEDEPSANÉ FORMĚ !!! Abych uhlídala všechny změny v souvislosti z datovkou...budu ji muset leda deaktivovat nebo umřít, absych neměla obavy, že něco přehlédnu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2016 14:20 | pepanFUJ

Mám takový pocit,že celá tato záležitost je na ústavní stížnost.Při zakládání dat.schránky jsme byli přesvědčováni,že napomáháme zkrácení lhůt a fin.nákladů v komunikaci se státní zprávou.Nikdo však neřekl,že dat.schránka lze zrušit až po vaší smrti,tudíž je nezrušitelná!!! Navíc schránka byla zakládána na osobu občana a ne na firmu přes IČO.A pak nějaký chytrouš to spojil vše dohromady bez ohledu jak se kdo registroval. Bohužel pokuta se zaplatit musí,mrzí to hlavně u důchodců, kterým se toto těžko vysvětluje a bere se jim z důchodu.Každý sowtware v PC když nevyhovuje, tak jej smažete u schránky to ale nejde.Taky si neumím představit důchodce který vyplňuje daň.přiznání přes EPO. Pochybnosti rozhodně budí i rozdílné pojetí státní správy jakou cestou se vydali. Jediné řešení je ,že navštívíte poštu ,sepíšete žádost o znepříspnění vaší dat.schránky a vše je jako po staru.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2016 9:28 | Anna

Kvůli DPH jsem si musela zřídit datovou schránku. Předpokládala jsem, že i já můžu tedy komunikovat se státními orgány a organizacemi přes DS - zasílat žádosti o vyjádření, žádat o jejich stanoviska apod. Bohužel.
Všude to tak nefunguje.
I když na nejvyšších místech tvrdí, že jejich podřízené organizace podání přes DS vyřídí, "podřízené organizace" vám zavolají, že oni se rozhodli, že "takhle to přijímat nebudou". Dejte nám to papírově. Tečka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2016 18:46 | Jeggy

Keď som si zakladal dátovú schránku netušil som, že štát bude tak agresívne tlačiť aby som ju využíval. Práve som dostal pokutu 2000Kč za to, že som minulý rok podal daňové priznanie osobne a nie elektronicky cez dátovú schránku. Človek sa snaží riadne podnikať a štát namiesto toho aby ho podporoval tak mu hádže polena pod nohy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2016 19:58 | Bressy

Mám s.r..o a už 10 let musím podávat nulové přiznání. Vůbec totiž nepodnikam založili jsme s manželem cizincem sro.protože jsme si tady chtěli koupit chalupu! A prý je to nutné!! Byla to blbost a ted nevím co s tím zrušeni na soudě je prý složité a drahé!! Po RD Adi mi prosím někdo co s tím a jak se toho zbavit?? A proč je zrušeni složité. A drahé?? Prosím piste na em.adr: sandra. orange@ seznam.cz
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2016 9:09

Vzdyt je to nesmysl. Nikdo vas nenuti nic overovat, naprosto staci mit z datovky vytisknute potvrzeni o odeslani, ktere obsahuje informaci o datu a casu odeslani a ID zpravy, podle ktere se da dohledat. Nic neni potreba zalohovat a pokud tu potrebu nekdo ma, tak bud si za tu sluzbu zaplati nebo vyuzije nektere z reseni, ktere jsou zadarmo. Stejne tak je nesmysl ze se za zpravu plati. Zprava organum statu je naprosto zadarmo. Plati se jen zprava zaslana ostatnim obcanum / firma a ta se plati i poste.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2015 20:12

V dobe, kdy muzu mit zadarmo neomezeny mail, mne DS nuti bud platit za uloziste (zpravy v DS se standardne mazou po 90 dnech), nebo s kazdou ptakovinou letetNa CzechPoint nechat si regulerne overit vytisk zpravy z datovky, protoze nikdy nemuzu vedet, jestli to za 10 let nebudu v komunikaci s nejakym organem potrebovat. Navic za posilani zpravy pres DS se plati skoro totez jako za dopis (okolo 10 Kc, zdarma je jen komunikace s urady). A pak se stat divi, ze to lidi nechteji? Tak my je donutime, aby to chteli... "Kam utikate, hlupacky, ja vam chci pomoct!"
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2015 16:47 | Petr Podnikavý

Jedu kolem sázkové kanceláře, mám v ruce papír se zápasy. Nezastavil jsem, nepodal jsem to osobně, ale vsadil jsem si tiket doma, elektronicky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 8. 2015 11:24 | Turambar

Mě se stal takový hezký případ. Jsem vlastník datové schránky jako živnostník, ejhle - volám přímo na podatelnu finančního úřadu a ptám se: Dobrý den, mám tu přiznání z Daně nemovité (jak se platí každý rok,když vlastníte nemovitost), jedu kolem Vašeho úřadu, mám Vám to tam hodit v listinné podobě a nebo poslat přes datovou schránku. A ejhle - prý lepší hodit klidně na podatelnu, odevzdal jsem s tím, že to pro ně bude lepší. No pak mi přišel do datovek dopis, že dle zákona... mám povinnost komunikovat s fin. úřadem výhradně elektronicky a šup 2000 Kč pokuta. Docela mě to naštvalo, řešit jsem to radši nechtěl... a pokorně zaplatil za tuto absurditu....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2015 13:09 | O.S.

DS jsou celkem funkcni vec, komplikace je zalohovani zprav. Da se vyresit, je par programu, mne vyhovuje DSArchiv.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2015 21:32 | M.V.

Tak mi volali z FÚ. Prý mi musí vyměřit pokutu 2000,- za nepodání daně z nemovitosti přes DS. Jsem fyzická osoba, daně řeší zaměstnavatel, DS jsem si zřídil dobrovolně, zejména pro to, abych nemusel běhat na poštu. Je to někdy dobrá věc, jen jsem opravdu netušil, že když mi pomáhají na finančním úřadu s přiznáním, tak že místo toho abych ho jednoduše dal o patro níž na podatelnu, že musím jít domů a tam vše asi přeťukat do formulářů a poslat. Nevíte jak se této pokutě vyhnout? Myslím, že je to dost ujetý....
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 41 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné elektronické přiznání k dani: Dá se zbavit datové schránky?

3. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Povinné elektronické přiznání k dani: Dá se zbavit datové schránky?

Kdo má datovou schránku a podává daňové přiznání, nemůže to od příštího roku udělat jinak než právě skrze ni. Za přiznání na papíře ho čeká pokuta. Na přání čtenářů se tématu věnujeme... celý článek

Datová schránka nebo elektronický podpis: Od příštího roku povinnost pro každého podnikatele

11. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Datová schránka nebo elektronický podpis: Od příštího roku povinnost pro každého podnikatele

Zákon přímo nenařizuje živnostníkům vlastnit datovou schránku ani elektronický podpis, jenže bez alespoň jednoho z toho nepodáte příští rok lejstro, které bezpodmínečně odevzdat musíte.... celý článek

Richard Kaucký: Elektronizace státní správy? Nevyužíváme potenciál, který tu je

19. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Richard Kaucký: Elektronizace státní správy? Nevyužíváme potenciál, který tu je

„Pokud zavádím další a další technologie jen proto, že je to momentálně v módě, pak to téměř jistě nepovede k úspěchu. Informační technologie jsou dobrý sluha, ale zlý pán,“ varuje... celý článek

Povinná elektronická komunikace se sociálkou. Pro doktory ne, pro živnostníky jo? Stát to s námi neumí!

12. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Povinná elektronická komunikace se sociálkou. Pro doktory ne, pro živnostníky jo? Stát to s námi neumí!

Povinné elektronické neschopenky příští rok nebudou. Lékařská komora hrozila, že pacienti přijdou o nemocenskou a část starších doktorů ordinaci zavře. Vybojovali si odklad na rok 2016.... celý článek

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

25. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

Živnostníci a podnikatelé si musí povinně zřídit datovou schránku. Doba tištěných formulářů definitivně končí – přinejmenším pokud jde o přehledy a další tiskopisy České správy sociálního... celý článek

Partners Financial Services