Budíček! Když do úterý nezměníte listiny, můžou vám zrušit firmu i družstvo

Za pět dní vyprší lhůta na změnu zakladatelských listin obchodních korporací. Povinnost se týká eseróček, akciových společností i družstev. Za její nedodržení hrozí pokuta a v krajním případě i likvidace. Řada menších firem a družstev o tom nemá tušení. A spousta dalších – těch, co vědí nebo aspoň tuší – už nemá šanci povinnost včas splnit. Kdo tady zaspal?
Budíček! Když do úterý nezměníte listiny, můžou vám zrušit firmu i družstvo

Zákon o obchodních korporacích, který nabyl účinnosti prvního ledna 2014 a zčásti nahradil obchodní zákoník, leckomu přinesl nové povinnosti. Dřív než se jim podíváme na zoubek, je ale dobré připomenout, že by pro nikoho neměly být úplně šokujícím překvapením:  Poslanecká sněmovna schválila zákon 16. prosince 2011, Senát 25. ledna 2012 a prezident republiky ho podepsal 20. února téhož roku – tedy téměř dva roky před jeho účinností. Obchodní korporace navíc dostaly dalšího půl roku (od nabytí účinnosti, tedy od letošního prvního ledna) na to, aby povinnosti, které jim nový zákon ukládá, splnily. V úterý čas vyprší. Listiny přitom do tohoto data nestačí pouze upravit, je třeba je také doručit do sbírky listin, tedy příslušnému rejstříkovému soudu.

Kdo má poplach a kdo má ještě čas

Spolky, nadace, ústavy či společenství vlastníků jednotek musí změnit stanovy do tří let od účinnosti nového zákona, čili do 1. ledna 2017. Veřejné obchodní společnosti, komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti či družstva mají čas jen do konce června 2014, respektive do prvního července.

Scházejí notáři

Řada požadovaných změn v listinách akciových společností a družstev se neobejde bez notářského zápisu. Jenže notáři jsou přehlcení. Nemají šanci na poslední chvíli vyhovět všem. Nehledě k tomu, že čelí velké přesilovce: notářských úřadů máme něco přes čtyři sta, jen bytových družstev okolo deseti tisíc.

Lépe jsou na tom společnosti s ručením omezeným – ty totiž nemusí nutně provádět změny v zakladatelských dokumentech v takovém rozsahu, aby je před vložením do příslušného rejstříku musel stvrdit notář.

Akciové společnosti a družstva se bez notáře neobejdou.  Nejprekérnější je aktuálně situace družstev. S úpravou stanov totiž musí souhlasit sto procent členů – a to podle nejpřísnějšího výkladu zákona znamená, že se musí členské schůze osobně zúčastnit (což osvědčí notář) nebo musí souhlas vyjádřit písemně, s ověřeným podpisem. Pro družstva čítající tisíce členů (a taková existujou) to představuje téměř nesplnitelnou podmínku. Ostatně problém to může být i pro družstva docela malá: stačí jeden nemocný člen, člen pobývající dlouhodobě v zahraničí, kverulant nebo prostě člen nedohledatelný. Možná to tak přísné není, jenže kdo ví? – sami notáři údajně nejsou ve výkladu zákonné podmínky jednotní. A judikatura zatím neexistuje.

Podle odborníků zatím potřebné změny neprovedla velká část družstev ani firem. Dle odhadů nestihne do konce června upravit listiny až třicet procent obchodních společností. Další čtvrtina podniků věc zatím podle zprávy ČTK z minulého týdne vůbec nezačala řešit.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? tak trochu pochybovačně zvedali obočí nad vyhlášením další války proti švarcsystému. Posledně to totiž tak nějak nedopadlo:

Cosi nám říká, že to taky snadno může dopadnout, jak říká náš čtenář V. Mlich: „Dopadne to stejně jako u ‚malého rozsahu‘ a dohod: Když nařídili, že u jednoho subjektu se poměry musí sčítat, tak se prostě vytvořilo více subjektů a dohody se uzavřely s nimi. Stejně tak „pan Švarc“ vytvoří další subjekt a OSVČ bude pár měsíců fakturovat tam. Další kolo bude zkoumání vlastnických struktur, to znamená další pracovní místa pro úředníky placené z našich daní. Až se nakonec dodaníme k prosperitě.“ Za tenhle příspěvek do diskuze bychom panu Mlichovi rádi poslali knížku.

Sami to doma nezkoušejte!

Odborníci varují, aby firmy a družstva v panice nestahovaly vzory nových listin z internetu, ale důkladně je konzultovali s právníky a nechali si od nich návrh nových stanov vypracovat. Část změn má jen formální charakter – název družstva například musí nově obsahovat označení, že se jedná o družstvo. Jiné jsou zásadnější. Jde o takzvané donucující normy, jež musí být nastaveny pro všechny právnické osoby stejně, aby byli chráněni společníci a třetí osoby, které se společností vstupují do kontaktu, třeba s ní obchodují.

Týká se to například povinnosti péče řádného hospodáře členů orgánů právnických osob, včetně odpovědnosti za způsobení úpadku. Nebo třeba nezbytných, zákonem stanovených orgánů právnických osob, názvů jejich forem či způsobů jednání za právnické osoby. Upravit se musí také podmínky odměňování za členství v orgánech společností.

Akciovým společnostem a bytovým družstvům nový zákon kromě jiného nařizuje také zřídit si webové stránky a určité informace na nich povinně uveřejňovat. Obdobně to platí pro eseróčka, která již web mají.

S křížkem po funuse?

Před pár dny, týden před koncem lhůty, se do problému vložila Hospodářská komora. Její šéf, Vladimír Dlouhý, prý bude jednat s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou o zmírnění postihů pro společnosti, které nové povinnosti nestihnou vyhovět. Prosazovat chce také prodloužení zákonné lhůty na přizpůsobení listin až na pět let. I když je nad slunce jasné, že do příštího týdne se zákon změnit nestihne.

Laickému oku se zdá, že času bylo habaděj – dva roky plus šest měsíců k dobru. Realita však ukazuje, že to českým podnikatelům, ani družstevníkům nebylo dost. Že se probudili na poslední chvíli. Co si o tom myslíte? Kde se stala chyba?

Dnes nás samozřejmě ze všeho nejvíc zajímají komentáře těch, kteří vše zakoušejí na vlastní kůži a s novými povinnostmi se museli (nebo teprve musejí) popasovat. Rádi si ale přečteme také názory a postřehy ostatních. Ten nejzajímavější jako obvykle odměníme knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme dohodnout, kam ji zaslat.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

30. 6. 2014 9:02 | Pravoslav

Dne 5.6.2014 proběhla členská schůze našeho BD.Účast 77.2%.Stanovy za účasti notářky chváleny.§731 odst.2 ZOK nedodržen.Čekáme co bude dál.Kdo má podobný problém.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2014 17:58 | Eva

Nechápu že jako jediná majitelka a i jednatelka s.r.o. Musím taky měnit zápis v listinách .Akorát to stojí peníze a když člověk začíná tak opravdu jich není na zbyt Mělo by se to týkat nových firem.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2014 16:06 | Bumbrdle

Případně připsat, že když se bude do papírů nějak sahat, tak se do nich sáhne pořádně a připíše se do družstvo do názvu a tak podobně. Máte samozřejmě pravdu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2014 15:14 | Ragnaar

Podle výkladu notáře i právníka nelzé měnit stanovy: člen bytového družstva zemřel a dosud běží (druhým rokem) dědické řízení. Nový člen BD bude členem se zpětnou platností, tj. ode dne úmrtí předchozího. Výsledkem je výklad zákona, že BD nemá u schvalování 100% účast a není možné přijmout nové stanovy. Prostě Hlava XXII v české praxi.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2014 1:45 | jezevec

nevím který imbecil a hlavně proč změnil pravidla retrospektivně. úplně klidně by stačilo, kdyby firmy a družstva založené podle starého zákona prostě doběhly, a podle nového se zakládaly jen ty nové. když čtu, jaké veledůležité 3,14-čoviny, jakože v názvu družstva musí být uvedeno slovo "družstvo", mohou nebo snad dokonce mají vést ke zrušení družstva - myslím že defenestrace je v takových případech přiléhavý způsob komunikace. bohužel u nás se jen kušní na internetu a příště si lidi zvolí dalšího dobrosera ....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2014 19:39 | Vladimír Jirásek

Máte pravdu. Výňatek z notářského řádu (cituji):
" (1) Notář odmítne provedení požadovaných úkonů, jestliže
a) tento úkon odporuje zákonům nebo dalším obecně závazným předpisům a tento zákon nebo zvláštní zákon nestanoví jinak,
b) se jedná o úkon v notářské činnosti a notář, jeho zaměstnanec nebo osoba notáři blízká jsou zúčastněni na věci,
c) ve věci již poskytl právní pomoc jinému, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy toho, kdo o právní pomoc žádá, nebo
d) stanoví-li tak tento zákon.

(2) Notář může odmítnout požadovaný úkon, jestliže žadatel nesloží bez závažného důvodu přiměřenou zálohu na odměnu notáře.
(3) Mimo případy uvedené v odstavcích 1 a 2 nesmí notář odmítnout provedení úkonu v notářské činnosti, pokud zákon nebo zvláštní právní předpis nestanoví jinak." - konec citace.

Mnoho notářů se opravdu kupodivu snaží vymanit z nestrannosti, kterou jsou vázáni a pokouší se nechat si ještě zaplatit svoji "fundovanou" radu. Tedy jinak řečeno straní svojí peněžence z titulu svého postavení.
Rada je jednoduchá - nechť notář specifikuje, kde dokument odporuje zákonu. Nemá-li takovýchto (či jiných výše uvedených v citaci) argumentů, musí držet ústa a listinu osvědčit, ať se mu to líbí či ne - i notář musí ctít zákon.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2014 16:33 | Vladimír Jirásek

No ona to autorka přímo říká, že družstva a firmy měly času dost...
cituji: "...dva roky plus šest měsíců k dobru. Realita však ukazuje, že to českým podnikatelům, ani družstevníkům nebylo dost. Že se probudili na poslední chvíli..." konec citace
K tomu ještě podotknu, že SVJ, které jsem také zmínil, nepatří do této kategorie. Ale jak jsem rozhorlen, hodil jsem je tam, protože jsme se s jedním činovníkem SVJ bavili a poukázal na společné stanovisko svazů bytových družstev k změnám stanov BD a SVJ, kdy notáři sami nebyli jednotní např. při výkladech počtu přítomných a počtu potřebných hlasů. Tam to také totiž ještě přijde. Zdá se času dost, ale opět to nikdo neřeší a zvláště malá SVJ o pár členech budou za čas ve stejné situaci jak dnes firmy.

Opravdu mi hlava nebere, jak může státní správa vyžadovat, aby občané konali, když jim úředník není schopen říci JAK !
Že by se měli bránit - to beru, četl jsem, že městský policista, odvelený na služebnu v závětří, po čase zažaloval vedení městské policie proto, že plýtvala prostředky na zbytečnou věc, protože on neměl absolutně žádnou pracovní náplň a náklady na něj i služebnu vyletěly do luftu.
Tak jsem zvědav na první vlaštovku například mezi soudními úředníky, kteří zažalují zaměstnavatele, potažmo ministerstvo vnitra, za nedostatečnou připravenost, díky které nemohou řádně vykonávat svoji práci a mrhá se státními prostředky.
Protože jsem včera také viděl sdělení z Obchodního rejstříku, že nevloží úplné znění zakladatelských listin do sbírky listin, anžto pro podrobení se ZOK podle ust. § 777, odst. 5 je nutná veřejná listina, a přitom to bylo úplné znění dle ust. § 777 odst. 2 a smlouva nebyla měněna, jen přizpůsobena a o žádném podrobení se ZOK nikde ani slovo, vím o čem mluvím. Soudní úředníci jsou naprosto mimo mísu a čí je to vina?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2014 16:04 | Krokodealer

Musím se autorky zastat, neříká, že času měly dost družstva a firmy. Říká obecněji, že času bylo dost. Jestli někde byli úředníci školení až v dubnu, co to znamená? To jejich nadřízení nevěděli dva roky, co bude? Notáře to taky dva roky nezajímalo? Atd. Zkrátka věděl to kdekdo, ale zeptat se, jak to bude – nad tím už všichni mávnou rukou. Já se normálně úředníků většinou zastávám, ale tohle se mi na nich nelíbí: oni statečně snášejí všechny pohromy, co se na ně shora snášejí, když něco přijde, dělají přesčasy, nasazujou zdraví... Ale nikdy se té pohromě nebrání. Už si odvykli se ptát, jak to tedy mají udělat. Čekají, až to dopadne, až se to vyhroutí – a pak zas si hrajou na stachanovce. Jistě, možná to tak vypadá zvenku, opravte mě, pokdu se pletu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2014 15:15 | Vladimír Jirásek

Času pro družstva, SVJ a obchodní společnosti dost nebylo !
Musím polemizovat s autorem článku - vždyť ještě v únoru tohoto roku státní spáva neměla jasno, jakým způsobem dělat zápisy do veřejného rejstříku, avizovaná změna k 1.1.2014 spočívající v přímém vkládání změn do veřejného rejstříku notáři se rozeběhla v dubnu letošního roku (!), školení notářů a dalších odborníků rovněž probíhala až do jara - a to autor článku má odvahu konstatovat, že českým družstevníkům a podnikatelům nebylo dost dva a půl roku?
Státní správa je jednoznačně na vině ! Když ještě před měsícem navrhovatelé zákonů a státní úředníci vstřebávali teprv výklady zákonných ustanovení, co měl dělat český podnikatel? Nablind podat za 2.000,- Kč návrh na změnu podloženou notářským zápisem za minimálně další tři tisíce Kč?
Naše státní správa je skutečně šibalská. Každý ze cca 400.000 subjektů MUSÍ změnit zápis ve veřejném rejstříku za dva tisíce Kč. V čem spočívá ten zápis?
JEDINÁ ČÍSLOVKA !!! Každý musí povinně zapsat počet členů statutárního orgánu (nově vyžadované až ZOK, obchodní zákoník to neukládal)
800 milionů korun do státního rozpočtu takřka bez práce.
Tento údaj by podle mého úsudku spravedlivě neměl poplatku podléhat, v drtivé většině případů totiž už ve společenských smlouvách uveden JE !

Jenže to by státní správa měla sloužit občanům a ne občané státní správě...

Jistě, jsou i jiné názory - jsi podnikatel, tak plať.
Že to vždy odnesou ti, kteří musí podnikatelům za služby, vodu, energie platit, protože oni takové výdaje předepsané státem neponesou na svých bedrech, to už moc občanům nedochází.

O 800.000.000,- Kč víc do státního rozpočtu, aby bylo možné přerozdělovat (vsaďte se, že ne vše běžným občanům, musí zbýt na porcování medvěda,dát odměny státním úředníkům, platit pokuty do Bruselu nebo sanovat výpadky příjmů z daní, či dokonce soudní spory o pozemky na D11 anebo s Diag Human) a několik (set ?) milionů korun notářům, kteří jediní jsou skutečně potěšeni přívalem práce, která spočívá, přiznejme si to, v převážné většině těchto případů ve vyplňování již vytvořených šablon.

To je můj názor. Ale ať si každý udělá obrázek sám.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2014 8:29 | Petr

Jsou to všechno většinou zbytečné komplikace. Stále omílané snižování byrokracie je v nedohlednu, spíše to vypadá na cestu opačným směrem. Já jsem se snažil stanovy upravit již od počátku roku, ale v podstatě do května nebylo možné získat potřebné informace, jaké změny se musí udělat. Nyní řeší stanovy renomovaná právní kancelář a vše se zastavilo na notáři, který má zřejmě jiný právní názor na některé nepodstatné věci, kterým podle mne nerozumí a navíc se domnívám, že jeho funkce spočívá v něčem jiném, než posuzovat právní názor specializované právní firmy, tj. osvědčit, že valná hromada proběhla tak jak bylo zapsáno. Takže se to stihnout prostě nedá.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2014 7:45 | Julie

Zase tak neplašte. Velké firmy mají své právníky nebo externí právní zastoupení a ti to už za ně vyřešili. No a ti malí počkají až je vyzve rejstříkový soud a ve výzvě jim napíše co mají upravit. No a jednatelé, pokud to nebudou moc velké změny a pokud i sami nebudou chtít dělat velké změny si stáhnout z netu formulář, dané změny doplní. Např. změní slovo "obchodní podíl" na slovo "podíl" atd. a za správní poplatek 2.000,00 Kč tuto změnu nechají zapsat do obchodního rejstříku. Myslím, že se z toho zbytečně stal velký byznys pro právníky. Možná by stačila trocha vůle a pokud dochází pouze ke změně názvosloví díky platnosti Nového občanského zákoníku, tak by toto mohl udělat rejstříkový soud centralizovaně sám. Současně si myslím, že vzhledem k tomu, že 90 % majitelů s.r.o. nesleduje odborné právní nebo účetní časopisy, tak jim mohl "stát" centrálně "několikrát" po sobě zaslat do datových schránek poučení o jejich povinnostech vyplývajících z nového zákona. Myslím, že drtivá část fungujících s.r.o. by se toho chytla a změny provedla včas. A ostatní "spící" s.r.o. by mohl stát zlikvidovat a sám sobě by do budoucna ušetřil náklady na administrativu na finančním úřadě, který tato s.r.o. musí evidovat. Takže nebojte se, nikdo Vás nezruší, pouze Vám časem dojde výzva od soudu, co máte změnit.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 11 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Byrokracie na pranýři: Pokuta za písničku na přání zůstane. Co zmizelo?

15. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Byrokracie na pranýři: Pokuta za písničku na přání zůstane. Co zmizelo?

Na pranýř s byrokratickým nesmyslem! Když se zdá, že se zákonodárcem nehne ani pár volů, natož aby sám přišel k zdravému rozumu, zbývá poslední řešení: veřejná potupa. Hlasování o největší... celý článek

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

25. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

Může třetí sazba DPH skutečně pomoci rodinám, jak to prezentuje vláda, nebo se jedná o zbytečnou komplikaci daňového systému, která k ničemu dobrému zvlášť nebude? Zeptali jsme se ekonomů... celý článek

Plýtvání. Miliardami i talenty

14. 4. 2014 | Pavel Kohout | 8 komentářů

Plýtvání. Miliardami i talenty

Náš stát funguje na úrovni subsaharské Afriky. Nezbývá mu než vsadit na rozvoj talentů.

Jak na zápis do obchodního rejstříku. Návod a formuláře

4. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Jak na zápis do obchodního rejstříku. Návod a formuláře

Chcete začít podnikat? Pokud zakládáte obchodní společnost, nezapomeňte na zápis do obchodního rejstříku. A připravte se na pořádnou porci papírování. Přinášíme podrobný přehled, jak... celý článek

Milí úředníci, díky. Dělíte Česko od chaosu

28. 12. 2012 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Milí úředníci, díky. Dělíte Česko od chaosu

Varování: tento článek obsahuje mnohem méně sarkasmu, než by se dalo podle nadpisu a jména autora čekat.

Partners Financial Services