Podnikatelé, nevěřte prodejcům předražených domén. Poradíme, na co si dát pozor!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 4. 7. 2013 | 6 komentářů
„Konkurence chce koupit vaši doménu s jinými koncovkami. Může tak ohrozit vaše podnikání. Proto vám nabízíme odkoupení domén přednostně, je však třeba reagovat rychle, nejlépe se rozhodnout hned.“ S naléhavou nabídkou obvolává české podnikatele společnost s názvem Registrace internetových domén. Když se necháte zaskočit a kývnete, přijdete až o desetitisíce. Úplně zbytečně!
Podnikatelé, nevěřte prodejcům předražených domén. Poradíme, na co si dát pozor!

Prodávání až dvacetkrát předražených domén prostřednictvím manipulativních telefonátů není žádnou novinkou. Společnost Česká doménová centrála takhle v minulosti nachytala stovky podnikatelů.  Její podezřelé podnikání prošetřovala i policie, nakonec však případ odložila, nepodařilo se zjistit pachatele. V poslední době se byznysu s předraženými doménami věnuje pro změnu společnost s názvem Registrace internetových domén – a vše probíhá jako přes kopírák. I když před praktikami této firmy média již varovala, pokračuje ve stejných kolejích dál. Na naši redakci se obrátila další poškozená. 

Dvě firmy, stejní lidé, stejné fígle

Firma Registrace internetových domén je podle řady indicií pokračovatelem společnosti Česká doménová centrála. Obě společnosti totiž využívají stejný fígl. A za oběma nejspíš stojí ti samí lidé. Podle obchodního rejstříku byl prvním jednatelem obou společností jistý Petr Lavička. Aktuálně je však podle téhož zdroje majitelem a jednatelem firmy Registrace internetových domén Fin jménem Jarno-Mikael Lindell. V čele České doménové centrály Lavičku vystřídal Estonec Eime Kass.

Za tři domény patnáct tisíc

„Operátorka společnosti Registrace internetových domén nám zatelefonovala do firmy a chtěla mluvit s majitelem. Do telefonu mu tvrdila, že si někdo chce registrovat naši doménu a že nás v této těžké době může připravit o obchody. A že musíme reagovat rychle,“ popisuje paní Renata. Její šéf se prý v podobných věcech příliš neorientuje, vede menší firmu, která se zabývá kovovýrobou. „Volali mu asi třikrát. Za plného provozu, neměl na dlouhé hovory čas a nejspíš jim ani dobře nerozuměl. Nakonec se nechal přesvědčit a kývnul,“ pokračuje paní Renata.  Smlouva byla uzavřená po telefonu. Následně dorazil potvrzující email. „Hned jak jsem si to přečetla, došlo mi, že je to celé nesmysl. Za naši doménu platíme tři stovky ročně a žádné další nepotřebujeme,“ říká Renata. Firma Registrace internetových domén však po telefonu přiměla majitele firmy, ve které Renata pracuje, koupit další tři domény (se stejným názvem, ale jinými koncovkami) celkem téměř za patnáct tisíc korun. Běžná cena je přitom víc než desetkrát nižší.

Proklepněte si je!

Kdo je kdo: Obchodní rejstřík na Peníze.cz

Název subjektu, IČO, jméno osoby

Odstoupit od smlouvy nemůžete

Hned druhý den se paní Renata snažila registraci domén zrušit a od smlouvy odstoupit – protože byla uzavřená pod nátlakem.

Dorazila jí následující odpověď:

„Bohužel nemůžeme Vaší žádosti vyhovět, protože registrace byla provedena na podkladě uzavřené smlouvy dne (..). V této smlouvě bylo zřetelně uvedeno, že provedením plnění – tj. registrací příslušných domén – nabývá tato smlouva platnosti a není možné od ní odstoupit, a to z toho důvodu, že pro nás registrace domén představuje nevratný úkon. Tato smlouva je Vám na vyžádání k dispozici. Přestože byla tato konkrétní smlouva uzavřena telefonicky a vztahuje se na ni zákon o smlouvách uzavřených prostředky komunikace na dálku, nevztahuje se na ni však možnost odstoupení během 14 dnů od uzavření smlouvy, a to z důvodů, že bylo již provedeno její plnění – Občanský zákoník (§53 Odstavec 8a). Domény Vám byly na základě této smlouvy zaregistrovány a tím nám vyvstala pohledávka pro první registrační období za uskutečněnou službu.“

O posouzení argumentace firmy Registrace internetových domén jsme požádali vedoucího právní poradny dTestu, která je partnerem naší redakce. „Podle aktuálně platného a účinného občanského zákoníku není podnikající fyzická osoba považována za spotřebitele. Tudíž celé ustanovení § 53 občanského zákoníku o distančních smlouvách není v tomto případě použitelné. Tato argumentace je tedy právně bezvýznamná. Podnikající fyzická osoba nemá právo od smlouvy uzavřené po telefonu odstoupit, pokud si to strany mezi sebou výslovně nesjednají,“ vysvětluje právník Lukáš Zelený.

Podnikatelé tak mají podstatně horší pozici než spotřebitelé, kterým zákon umožňuje od smlouvy uzavřené po telefonu do čtrnácti dní odstoupit. A jsou tak vlastně snazší kořistí. Měli by si tedy dávat velký pozor, na co do telefonu kývnou.

„S oslovováním podnikatelů po telefonu s nabídkou mimo jiné placených internetových služeb se setkáváme poměrně pravidelně,“ říká Lukáš Zelený z právní poradny dTestu.

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Podvod se prokáže těžko

A jak se mají poškození bránit? „Poškozující jednání v hospodářském styku, které je v rozporu s dobrými mravy, je zakázáno a smlouvy uzavřené v takovém případě jsou od počátku neplatné. Kamenem úrazu je ovšem prokazování nekalosoutěžního jednání,“ míní právník Lukáš Zelený.

O vyjádření jsme žádali také zástupce společnosti Registrace internetových domén. Zajímalo nás, zda nepovažuje své obchodní metody za neetické, ne-li přímo podvodné. Naše dotazy však zůstaly bez reakce.

Paní Renata prozatím nepochodila. „Když jsem se snažila od smlouvy odstoupit, nabídli nám slevu na jednu z domén, celková suma se však stále blíží patnácti tisícům,“ popisuje. Na uhrazení patnáctitisícové faktury za nepotřebné internetové domény prý nemá. „Nedávno došlo v naší firmě k požáru. Shořela nám celá dílna a tak pomalu vstáváme ze dna. Snažíme se platit důležité věci, jako je elektřina a plyn, ale na domény, které vůbec nepotřebujeme, zatím nezbývá,“ říká. Věc bude nadále řešit s právníky.

„Chtěla bych touto cestou alespoň varovat ostatní podnikatele,“ uzavírá Renata. Řada poškozených se už obrátila na policii. Ta podle našich informací už případ firmy Registrace internetových domén vyšetřuje. Kauzu pro vás budeme dál sledovat. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2013 15:58

Velmi moudrá slova. Ono ale podle mého názoru nešlo o to, že by majitel chtěl využít "časově omezenou výhodu", ale o to, že mu někdo hrozil neexistujícím nebezpečím a on nebyl schopen posoudit skutečný stav a uvědomit si dosah svého souhlasu. Prostě skočil na špek, z obavy, aby něco nepokazil, se nechal vmanipulovat do něčeho, o čem neměl tušení.

Ono vůbec jakékoli uzavírání smluv po telefonu je hodně pochybné a divím se, že to zákon vůbec umožňuje.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 7. 2013 1:43, Dan

Tak zrovna u domén není žádná cena "obvyklá", jsou domény, které stojí i desítky milionů. Z právního hlediska je to naprosto v pořádku.

Je to možná neetické, ale to je tak celé. Také jsem podnikatel, ale nechápu jak na tohle může někdo skočit. Ještě jsem se za celou dobu nesetkal s ničím, co musí být TEĎ HNED OKAMŽITĚ a za hodinu už to vůbec nijak nejde :-D Tento trik s "akcemi" funguje možná tak diskontům na důchodce, ale neočekával bych, že se na to budou chytat majitelé firem!!

Možná by se měli řídit slovy Michaela Della, zakladatele gigantu DELL: "Neexistují životní neopakovatelné příležitosti! Pokud na to máte schopnosti, pak si k nim cestu můžete otevřít KDYKOLIV, pokud ne, pak Vám nepomůže žádné štěstí." :)

Nakonec i ty akce v diskontech nejsou "jedinečné", protože jedna skončí a druhá, třeba ještě výhodnější, jinde začne buď hned nebo za pár dnů a jenom blbci na to skáčou!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

10. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

Zpřísníme pokuty a uveřejníme jména hříšníků – to je hlavní poselství, se kterým na začátku března nastoupil do funkce nový šéf České obchodní inspekce. Minulý týden inspekce uveřejnila... celý článek

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

25. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

Filmový dokument není kovbojka: neměl by proti sobě stavět klaďáky a záporáky ani předpokládat, že k nastolení pořádku stačí jediný šerifův výstřel. Hrncáková odysea Šmejdi se bohužel... celý článek

Jak na hyeny z předváděcích akcí? Právník radí

14. 4. 2013 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Jak na hyeny z předváděcích akcí? Právník radí

V těchto dnech má premiéru celovečerní dokumentární film Silvie Dymákové a Romany Mazalové s názvem Šmejdi. Zachycuje fenomén předváděcích akcí a ukazuje, jakými hyenistickými praktikami... celý článek

Vysoké pokuty za nevrácený modem: UPC nemá nárok! Jak vzdorovat?

12. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Vysoké pokuty za nevrácený modem: UPC nemá nárok! Jak vzdorovat?

Na kontroverzní pokuty za nevrácený (a v podstatě) již bezcenný modem či set-top box si bývalí klienti společnosti UPC stěžují už pár let. UPC (respektive inkasní společnost Český... celý článek

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

1. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

Před pár měsíci jsme rádi přinesli zprávu o zákonu, který má zkomplikovat podvůdky a podvody vykuků z prodejních akcí. Ale kampak na ně: vymysleli novou fintu a jsou nebezpečnější než... celý článek

Partners Financial Services