Pokuty za švarcsystém neplatí, braňte se, radí právníci

Karel Toman | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 5. 2012 | 1 komentář
Jedno ze zpřísnění, které v rámci boje proti švarcsystému a dalším formám nelegální práce zavedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), má vážný problém.
Pokuty za švarcsystém neplatí, braňte se, radí právníci

Jde o povinnost platnou teprve od letošního dubna, podle níž musí mít všichni zaměstnavatelé přímo na pracovišti doklady prokazující legální práci. Jejich opožděné dodání už úřady neuznají a automaticky by tuto situaci hodnotily jako práci načerno (podrobněji zde).

Právní stanovisko renomované advokátní kanceláře PRK Partners, které má k dispozici on-line deník Aktuálně.cz, totiž tuto novou povinnost označuje za právně neplatnou, některé její body dokonce za protiústavní. Podnikatelům doporučuje, aby se proti případnému postihu aktivně bránili.

Astronomické pokuty, které pracovníkům nebo podnikatelům hrozí, když nepředloží kopie platných smluv, totiž podle právníků z PRK Partners ministerstvo zavedlo pouze formou tiskové zprávy, zákon ale s ničím takovým nepočítá.

Ministerstvo si sice oficiálně za svým přísnějším postupem nadále stojí, v praxi už ale svá původní prohlášení zmírnilo.

Smlouvy ukažte hned

Přísnější postup zavedl od začátku dubna Státní úřad inspekce práce formou metodického pokynu, ministerstvo o něm poté informovalo tiskovou zprávou.

Podle zmíněného pokynu je zaměstnavatel povinen mít v místě pracoviště kopie dokladů prokazujících legálnost práce, které si kontrolní orgán nemůže zajistit z příslušných registrů. Jde zejména o pracovní smlouvy, dohody o pracích konaných nebo doklady prokazující oprávněnost pobytu cizince.

Anketa

Pracovali byste na švarcsystém?

Pokud zaměstnavatel nepředloží tyto doklady hned při kontrole, má smůlu. „Dodatečné předložení dokladů již nemá vliv na hodnocení nelegální práce,“ řekla na začátku dubna mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Jestliže firma tuto povinnost nesplní, musí to kontroloři podle Drábka automaticky považovat za nelegální práci.

„Zaměstnavatel má možnost podat námitky proti protokolu o provedené kontrole a je-li proti němu zahájeno správní řízení o uložení pokuty, má právo na obhajobu,“ připomínají právníci z PRK Partners. Ve správních řízeních je podle kanceláře potřeba postupovat aktivně a předkládat všechny důkazy svědčící o tom, že o nelegální práci nebo švarcsystém nešlo.

„Takovým důkazem může být i pozdější předložení požadovaných dokumentů nebo třeba prokázání přihlášení zaměstnance u České správy sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovny,“ uvádějí advokáti.

Správní orgán totiž musí podle nich vyhodnotit vše, co vyjde ve správním řízení najevo, včetně toho, co uvedou účastníci správního řízení. Nemůže rozhodnutí opřít jen o protokol inspektora.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Švarcsystém

11. 3. 2012 | redakce Peníze.CZ

Švarcsystém

Vážení, je to vážné. Z objektivních příčin dneska komiks nebude. Hluboce se omlouváme.

Jste žena samostatně výdělečně činná? Myslete na mateřskou!

9. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Jste žena samostatně výdělečně činná? Myslete na mateřskou!

„Žen samostatně výdělečně činných“ je v Česku požehnaně. Když přicházejí do požehnaného stavu, řadu z nich zaskočí, že kromě mateřských radostí je čekají také finanční starosti. Od... celý článek

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

24. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta... celý článek

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

6. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

Jste „zaměstnaní na živnosťák“? Stát vyhlásil válku švarcsystému, připravte se na to, že byste se brzy mohli stát její obětí. Vašemu zaměstnavateli nezaměstnavateli hrozí od ledna pokuta... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Partners Financial Services