Databáze, které svléknou firmu i manažera „do naha“

Databáze, které svléknou firmu i manažera „do naha“
Informace o tom, kdo s kým obchoduje, kdo komu co dluží, kdo se účastnil jakých veřejných zakázek, či jaká je minulost vysoce postavených manažerů, lze snadno koupit. Existují firmy, které balíky těchto údajů prodají v podstatě komukoli

Informace o obchodních partnerech či manažerech konkurenčních firem mohou být užitečné. Firma se může díky nim vyvarovat obchodu s nespolehlivým odběratelem, nebo najmout člověka, který může mít pochybnou minulost. Na českém trhu existuje několik produktů, které tyto informace nabízejí.

Vloni na jaře například spustila česká firma SinTe, součást společnosti Creditinfosolutions, nabídku takzvaného Systému sledování vazeb pro firmy, které chtějí rychle a z důvěryhodných zdrojů zjistit co nejvíce informací o svých klientech či partnerech. Letos se nabízený produkt rozrostl ještě o údaje z registru plátců DPH, spotřební daně, umístění v žebříčku nejlépe hodnocených firem či ze seznamu držitelů certifikátů ISO. Úplnou novinkou jsou informace o ekonomických vazbách vrcholových manažerů a údaje o mediálním obrazu firmy.

Vědět více o obchodních partnerech chtějí v Česku hlavně Němci. „Jednáme s několika německými firmami, které chtějí informace o svých partnerech. A nejsou to ani finanční, ani leasingové firmy,“ říká obchodní ředitel Creditinfosolutions  Zdeněk Honek. Firma rovněž zpracovává úvěrové registry pro banky na Ukrajině, v Litvě, Gruzii i Kazachstánu.

Systém sledování vazeb (SSV) je nástroj pro zobrazení vztahů a vazeb mezi společnostmi, statutárními zástupci a dalšími ekonomicky aktivními subjekty, jako jsou živnostníci, správci konkurzní podstaty. Systém sleduje, zda není daný subjekt či jiný s ním spojený v konkurzu, návrhu na konkurz, likvidaci, exekuci, vyrovnání, případně zda není evidován v některé z dlužnických databází.

SSV používá čtyřicet informačních zdrojů a umožňuje během několika sekund rozkrýt pozadí každého ekonomicky aktivního subjektu v ČR a na Slovensku. Systém spravuje aktuální data o 1,7 milionu fyzických osob a více než půl milionu právnických osob. Lze v něm najít i více než čtvrt milionu účetních závěrek a údaje o zhruba stejném počtu dlužníků. „Ke všem informacím dáváme jako garanci prokázání jejich původu,“ odpovídá Zdeněk Honek na otázku, jak se firma brání případnému osočení z manipulace s údaji.

SSV bylo původně  vyvinuto pro úzkou skupinu bankovních institucí, které mají ze zákona povinnost sledovat ekonomicky spjaté skupiny. „Ukázalo se, že o náš produkt je obrovský zájem, protože každá větší firma si raději zaplatí za námi sledované informace, než aby se dočkala nemilého překvapení od svých nových obchodních partnerů,“ vysvětluje jeden za zakladatelů SinTe Jan Denemark počátky volného prodeje produktů firmy.

Creditinfosolutions není jedinou firmou, která takovou službu nabízí. S podobným produktem na českém trhu působí i Česká kapitálová informační agentura (Čekia). Jde o speciální systém  na vizualizaci a grafický rozbor ekonomických vztahů zvaný BIZguard. I v tomto případě se jedná o  databázovou aplikaci, která slouží na vyhledávání, grafické zobrazení a analýzu majetkových, osobní, obchodních a dalších vztahů mezi ekonomickými subjekty v České republice.

V databázi Magnus agentury ČEKIA, kterou tento produkt využívá, jsou obsaženy všechny subjekty a majetkové či personální vazby z Obchodního rejstříku, všechny firmy z Registru ekonomických subjektů, informace získané z médií, valných hromad, výročních zpráv a dalších zdrojů. Kromě toho umí systém vyhledávat a zobrazovat vazby vyplývající z pohledávek, exekucí, úpadku či veřejných nabídek.

Využili byste jako podnikatelé takových služeb?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2007 13:34, Chains

Nikdo, jako v kazdy jiny oblasti lidskeho deni. :o/

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

databáze, manažeři, podnikatel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýzy obchodních partnerů lze posílat rovnou do firemního systému

13. 7. 2007 | Radek Laštovička

Analýzy obchodních partnerů lze posílat rovnou do firemního systému

Skóringové agentury nabízejí průběžný monitoring informací o odběratelích a jejich dodání přímo do firemního systému pro řízení rizik. V těchto službách jsou však mezi jednotlivými... celý článek

Informace o odběratelích lze koupit

4. 7. 2007 | Radek Laštovička

Informace o odběratelích lze koupit

Pokud si firma nemůže shánět informace o odběratelích sama, může si analýzu jejich bonity koupit od specializovaných agentur. Tu pak může doplňovat o vlastní údaje o partnerovi a vyhodnocovat... celý článek

Jak odběratelům stanovit limit výše pohledávek

29. 6. 2007 | Radek Laštovička

Jak odběratelům stanovit limit výše pohledávek

Systém řízení rizik splácení pohledávek nemusí být zpočátku příliš složitý. Stačí si odběratele roztřídit podle několika málo kritérií do tří skupin. Pak bude možné snadněji rozhodnout,... celý článek

Kontrolovat riziko nesplácení pohledávek se vyplatí

22. 6. 2007 | Radek Laštovička

Kontrolovat riziko nesplácení pohledávek se vyplatí

Proti neplatícím odběratelům se mohou firmy bránit vhodným systémem řízení rizik pohledávek. Ten se vyplatí, když jeho přínosy převýší náklady na jeho zřízení a provozování.

Partners Financial Services