Student v drsném světě byznysu

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 20. 1. 2011 | 17 komentářů
Student v drsném světě byznysu
Jsou mladí, dynamičtí, nebojí se riskovat… Postrádají ale zkušenosti z praxe i finanční prostředky. Jejich vstupní kapitál tvoří jen dobrý nápad. Přesto není ojedinělé, že se do podnikání vrhne student, kterého ještě čeká dlouhá cesta za diplomem. V cizině i u nás.

Časopis Time ho loni vyhlásil osobností roku, v žebříčku nejbohatších lidí světa obsadil 35. místo a systematicky válcuje staré podnikatelské matadory. Ve dvaceti letech vymyslel jako student Harvardu Facebook. Mark Zuckerberg. Ostatně mohli jste ten příběh shlédnout ve filmovém hitu Social Network sami. Podobných vyprávění o tom, jak mladý student díky nápadu k bohatství přišel, známe spoustu. Nemusíme připomínat Billa Gatese, Zuckerbergova předchůdce na Harvardské univerzitě, u něhož zvítězila touha realizovat nápad nad touhou po vzdělání a Gates tak ze školních lavic dezertoval. Podobně dopadl v menším českém měřítku Ivo Lukačovič, který vyměnil ČVUT za Seznam.cz.

Zdá se, jako by to bylo velmi jednoduché a úspěch zaručen. Tak to ale samozřejmě není. Podnikání není pro každého. Předně vyžaduje velký kus odvahy, což je věc, která českým studentům podle výzkumů chybí. Dalším předpokladem je určitý talent, který musí být podepřen tvrdou prací. Na samém počátku přirozeně musí přijít nápad či vize. Vzhledem k tomu, že je české školství zatím stále orientováno spíše na biflování než na rozvoj samostatného kreativního myšlení, podmínky ideální nejsou. Přes 70 % studentů v ČR si při studiu vydělává, ale pouze 16% z nich podniká. Podle výzkumu Institutu rozvoje podnikání však uvažuje o podnikání přes 40 % studentů. Největší překážkou pro ně je nejistota prostředí a státní byrokracie. Naprostá většina studentů přitom podnikatelské záměry odkládá až na dobu po škole. Pak už ale bývá od plánů k činům daleko. Mají totiž obavy z nedostatku zkušeností a peněz.

První výnosy jsou v nedohlednu

Na začátku musí člověk investovat do podnikání spoustu času a dřiny, zatímco první výnosy jsou v nedohlednu. Škola na studenta klade značné nároky, je tudíž obtížné studium s podnikáním skloubit. Nedokázal to ostatně ani Bill Gates. Mnozí odborníci jsou však přesto přesvědčeni, že je nejlepší začít podnikat už na škole. Mladí totiž ještě nemají závazky, nejsou tolik závislí na měsíčním příjmu a zkušenosti pro ně mají větší hodnotu než rychlé finanční zisky. Studenti jsou zvyklí vycházet s nízkým příjmem, takže mohou věnovat relativně dlouhou dobu přípravné fázi projektu. A mají kontakty se spolužáky, kteří jsou ochotni pracovat pro ně téměř zadarmo. Čerství absolventi navíc nyní hledají obtížně práci. Ti, kterým se podařilo rozjet byznys už na škole, proto mají ohromný náskok.

Než student začne podnikat, je ovšem třeba vyřídit několik formálních záležitostí. U většiny oborů je nezbytný živnostenský list nebo jiné oprávnění. Zásadní je, že pro studenta je podnikání vždy činností vedlejší, z čehož plyne řada výhod.

Formality, ale i výhody

Za určitých podmínek nemusí například vůbec platit pojistné. Musí ovšem svou zdravotní pojišťovnu i správu sociálního zabezpečí informovat o tom, že ve studiu pokračuje. Výše zdravotního pojištění se pak vypočítává jen ze skutečně dosaženého zisku v uplynulém roce, zálohy povinné nejsou. Pokud nepřesáhne roční zisk 56 532 Kč, nemusí se platit ani sociální pojištění. Pokud přesáhne tuto částku, vypočítává se celkové sociální pojištění podle záloh z posledního přehledu příjmů. Musí však být vyšší než minimální zálohy pro vedlejší činnost. Jako každý podnikatel musí student do konce března zaplatit daň z příjmu. Může si ale odečíst slevu na poplatníka a navíc i na studenta. Podnikajícím studentům by v budoucnu mohla ulehčit život také sleva na školném, o které se diskutovalo loni. Samozřejmě pokud bude nakonec školné skutečně zavedeno.

V Česku existuje několik iniciativ, které studentské podnikání podporují. Jednou z nich je soutěž podnikatelských záměrů Milionový nápad. Organizuje ji Institut rozvoje podnikání VŠE v Praze, titulárním partnerem je UniCredit Bank ČR.

Projekt je určen týmům i jednotlivcům. Přihlásit lze každý podnikatelský záměr, který dosud nebyl realizován nebo je ve fázi rozjezdu. Cílem je pomoci podnikavým lidem uvést nápady do praxe, a to formou investice až do výše 5 milionů korun. V rámci soutěže se vyhlašuje i speciální kategorie Student podnikatel.

Další variantu jak se mohou začít podnikat studenti s vizí, představují podnikatelské inkubátory. Jednoduše řečeno: jde o místo, kde můžete začít své podnikání, něco se přiučit – a ještě ušetřit. Podnikatelé, včetně studentů, zde získají levný a snadný přístup k vybavení, ušetří i na nájemném, administrativních službách i provozních nákladech. K dispozici mají navíc tým konzultantů, kteří jim pomohou s tvorbou podnikatelského plánu, vyřizováním formalit i propagací. Výhodou je, že tyto instituce jsou často přidruženy k vysokým školám, které je částečně financují. Další peníze přicházejí z  EU, od soukromých subektů, z krajů a měst.

I tak je ale úspěch zpravidla spojen s tvrdou prací a konkurencí. Každý samozřejmě není Gates, Zuckerberg, nebo Lukačovič. Proč nicméně nezkusit realizovat svoji vizi již v době studií, kdy na to často máte více času a nemusíte obvykle řešit rodinné problémy?

Jak se díváte na poměrně malý zájem studentů o podnikání v době studia? Neměli by ale spíše studovat, než podnikat?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2011 16:05, Vláďa

Ano. Jsou mladí, dynamičtí, flexibilní a nebojí se riskovat… Zkušenosti
v podnikání získají velmi rychle a zcela určitě nebudou muset po ukončení studia řešit otázku o svém uplatnění na trhu práce.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2011 12:07, Bouček Antonín

Jediná statistická data, co se mi povedla na internetu o studentech podnikatelích objevit, jsou zde: http://techcrunch.com/2010/02/27/can-entrepreneurs-be-made/ . Chápu-li je správně, u úspěšných podnikatelů je celkem irelevantní, kdy se svým nápadem začnou (jen čtvrtina z nich začala podnikat na vysoké škole, polovinu to ani nenapadlo). Druhý výzkum, který tam je, podtrhuje důležitost dokončeného vysokoškolského vzdělání. Tak nějak mi z toho vyplývá, že by pro studenta bylo mnohem lepší se soustředit na dokončení vysoké školy než hodit vše za hlavu a postavit se na vlastní nohy. Šance, že dostanete nápad, vypadnete ze školy a bude z Vás Lukačevič či Gates, je mnohem nižší, než že dostanete nápad, vypadnete ze školy, nápad Vám nevyjde, bambilionář z Vás nebude a jako nedostudovaného vysokoškoláka vás pak nikam nevezmou.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

12. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

Během prvních deseti měsíců roku 2010 zažádal o dotace v rámci Operačního programu Podnikání a inovace rekordní počet podniků. Do roku 2013 rozdělí Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím... celý článek

Londýn je nejlepší město pro podnikání v Evropě. Praha na 21. místě!

7. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Londýn je nejlepší město pro podnikání v Evropě. Praha na 21. místě!

Nejvýhodnějším městem pro podnikání v Evropě je Londýn. Vyplývá to alespoň ze studie European Cities Monitor, kterou tento týden uveřejnila poradenská společnost Cushman & Wakefield.... celý článek

Sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení

28. 4. 2009 | Eva Sovová

Sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení

Kvůli krizi stojí nyní řada živnostníků a drobných podnikatelů před rozhodováním, jak přežít recesi. Řešením může být provozní úvěr. Přinášíme sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení,... celý článek

Jak si vybrat nejlepší účet pro svou živnost

18. 2. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Jak si vybrat nejlepší účet pro svou živnost

Živnostníci si mohou zdarma založit účet v mBance, Raiffeisenbank a na půl roku v Poštovní spořitelně. Komerční banka účet pro začínající podnikatele letos zlevnila. Banky se snaží... celý článek

Partners Financial Services