Jasnovidec: Korupce si nevybírá

Jasnovidec: Korupce si nevybírá
Mezinárodní organizace Transparency International zveřejnila 7. října letošní Index vnímání korupce. České republice se podle tohoto ukazatele podplácení snížit nepodařilo. Skončila na 54. místě spolu s Bulharskem a Brazílií, předstihlo ji dokonce i Bělorusko. Co si o tom všem myslí jasnovidec Prokop Diviš?

Korupce je definována jako zneužívání politické pravomoci k osobnímu prospěchu. Pořadí v žebříčku, který zahrnuje 133 zemí světa, vyjadřuje míru korupce ve veřejném sektoru tak, jak ji v dané zemi vnímají podnikatelé, analytici a akademičtí pracovníci. V čele jsou státy, kde je podle převládajícího mínění jejich obyvatel korupce nízká. Tradičně mezi ně patří skandinávské státy (na úplné špici stojí opět Finsko), anglosaské země (Nový Zéland, Austrálie, Kanada, Velká Británie, USA) a státy s čínskou populací (Singapur a Hongkong). Naopak nejhorší výsledky mají některé postsovětské republiky a chudé státy třetího světa.

Korupce obchází Evropu

České republice přidělený index má hodnotu 3,9. Transparency International známkuje země na desetibodové škále: země s nejmenší korupcí se blíží 10, země s největším množstvím úplatků 1. Česko je na tom hůř než všechny země EU. Nejhůře mezi unijními zeměmi dopadlo Řecko, které skončilo s indexem 4,3 na 50. místě. Druhé nejhorší je Portugalsko, které je ovšem o 25 míst výš. Z kandidátských zemí jsou na tom podobně jako my Lotyši (index 3,8), Slováci (3,7) a Poláci (3,6). Ostatní přistupující země dopadli lépe, na "špičce kandidátů" se usadil Kypr s 27. místem, následovaný Slovinskem (29. místo) a Estonskem (33. místo).

Korupce v České republice podle tohoto ukazatele od minulého roku neklesla, na druhou stranu již ale také neroste. Podle hodnocení Transparency International (dále TI) se totiž v české společnosti úplatkářství prosazovalo stále víc od roku 1996 a propad se zastavil až loni.

Podívejme se, jak na korupci pohlíží jasnovidec Prokop Diviš:

Korupce a její růst je vůbec zajímavý aspekt českého života. Až s nudnou dávkou optimismu mi vychází, že se situace v České republice bude i v tomto smyslu maličko vylepšovat - příští asi 3 roky o nějaké to procento ročně. Načež ale nastane prudké zhoršení. Podle mého odhadu bude Evropa zhruba po ty samé 3 roky v průměru stagnovat, a potom se i její míra korupce začne horšit. Stejně špatná prognóza platí také pro USA.

Rozhodně vážně pochybuji, že TI má správná kriteria. Výběrově se zaměřuje na to, jak situaci vidí manažeři různě velkých korporací, což mi vhodné nepřipadá. Tito respondenti totiž nahlíží na korupci z úhlu vlastního prospěchu a vlastních norem - jsou nespokojeni, že podplácení funguje podle jiných pravidel, než na která jsou zvyklí.
Tento průzkum TI mi s virgulí vychází správný jen na 50 %. Západní země podle něj totiž vypadají poměrně dobře jen proto, že se tam krade demokraticky, podle západních pravidel, a na ty TI není citlivá.

Na jedné konferenci o etice v podnikání jsem si uvědomil, že politici a byznysmani z USA a západní Evropy dovedou mluvit podstatně víc "politicky korektně" než balíci z východu (tehdy například Dyba). Neetický přístup je na západě prostě mnohem lépe zabalen do dárkového papíru a navoněn od Diora. Na rozdíl od východu, kde balík podezřele smrdí a nejen, že je zabalen jen do novin, ale ty noviny jsou navíc zamaštěné a převázané pouhým "cukršpagátem" bez mašličky.

Všude špatně, doma nejhůř?

O moc nižší ale míra korupce na západě není. Vychází mi, že co se úplatkářství týče, jsou na tom Česká republika, EU i USA zhruba stejně. Už mnohem dřív, než se to začalo běžně říkat a donekonečna opakovat, mi začaly USA připomínat Řím za císařů, kteří se těšili v historii spíš horší pověsti. Myslím, že rozsah korupce, propojení politické a hospodářské moci, maxi-lobování, manipulace občanů prostřednictvím medií, výše velmi účelových příspěvků firem na volební kampaně a podobně jsou v Americe minimálně stejně nezdravé jako u nás. (A to mi na mysl vyvstávají jen některá "česká témata": dálnice do Ostravy, zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu o hospodaření ministerstev a úřadu vlády, Kalousek, který se všemi svými vroubky z ministerstva obrany (nekvalitní padáky pro armádu a podobně) pořád straší v politice bez náznaku pocitu viny, všichni ti politici jmenovaní jako soudci Ústavního soudu, Srba, který si byl ve své pozici tak jistý, že se ani nesnažil zakrývat stopy a určitě je jen jeden z velmi mnoha, jenže se znelíbil, a tak se ho někdo rozhodl zlikvidovat, Kavan, který za něj necítí žádnou zodpovědnost, a tak dále…)

Amerika prostě nekorupční není. Firma, s níž je spojen viceprezident USA, dostala bez veřejné soutěže obrovské zakázky v Iráku. Slyšel jsem soukromé zvěsti o velkém rozsahu praní špinavých peněz… Prezident interpretuje zprávu o nenalezení zbraní hromadného ničení v Iráku jako jasný důkaz, že tam byly... a projde mu to. Mnoho lidí rádo a oddaně naslouchá jeho nekomplikovanému způsobu vyjadřování. Republikánské (obecné, nikoliv stranické) ideály jakoby zmizely a člověk cítí kolem sebe obrovskou a nenasytnou touhu po penězích na jedné straně a silný existenční strach z chudoby na straně druhé… Velmi mne proto překvapilo, že kvůli neuvěřitelně vysokým odměnám odešel šéf newyorské burzy. Připadá mi totiž, že pocit jakékoliv "přiměřenosti" odměn (nejen) vrcholných managerů úplně zmizel. Jejich příjmy jsou astronomické a ve srovnání s nimi vyzní pohoršení nad výškou příjmů českých členů parlamentu totálně komicky.

Děsí mne, nakolik silně a do jaké míry automaticky a podvědomě spoléhám(e) na existenci USA jako garanta demokracie a jejich hodnot ve světě... ale možná už si to jen namlouvám(e). A když jsem četl zprávu vyhozené auditorky o zacházení s penězi v Evropské komisi, myslím, že to nebude lepší ani tam…

Možná už brzy praskne, že s dukáty za nové šaty zmizeli mazaní krejčíci dřív, než jimi mohla být zakryta nahota demokracie. Jak dlouho to bude trvat - půl roku, rok? Zdá se vám to příliš krátká doba? Intuice mi říká a virgule přitakává, že v tomto směru je většina z nás o 50 % optimističtější než by byl skutečný realista, na kterého propaganda medií a marketingu neúčinkuje. Jak je to tedy s vámi? A co si o korupci myslíte vy? Diskusní prostor je váš!!!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-114
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2003 14:01, Chrocht

Hlavne bych rekl, ze rozdil mezi nami a civilizovanymi staty je v tom kam vsude korupce zasahuje. U nas temer vsude (dopravni policie, katastralni urad, stavebni urad, obchodni rejstrik, ...), kdezto v civilizovanych zemich je az na vyssich urovnich a bezny obcan se s korpuci v zivote prakticky nesetka. Take samozrejme plati to recene vyse: kdyz se na neco prijde, jde dotycny od valu.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2003 9:30, TGP

Asi je to takový elegantní způsob, jak říci, že si není jistý? Nebo že něco je pravdivější a něco méně? To je jako ve fuzzy logic - kromě pravda-nepravda se používají i pojmy jako polopravda, vícepravda či vícelež...

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

korupce, podnikání, podvod, příjmy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

19. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

Smířili jsme se s faktem, že neříkání pravdy a přetvářka je pro mnohé politiky denním chlebem. Nedůvěřujeme jim, ale nakonec některé z nich přece jen při volbách vybereme. Proč pro... celý článek

Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

19. 9. 2003 | Prokop Diviš

Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

Mezi reakcemi na minulý jasnovidcův článek se objevilo i několik negativních. Přiměly Prokopa Diviše k objasnění, jak může vzniknout poněkud chaotický či zdánlivě nesourodý celek, který... celý článek

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

12. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

Zhruba do dvou let česká koruna poměrně výrazně oslabí, především proto, že chystaná vládní reforma veřejných financí v současné podobě neprojde. A to České republice zřejmě příliš... celý článek

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

5. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

Co čeká Václava Fischera v jeho bývalých firmách? Je s nimi jeho budoucnost vůbec spojena?

Se sto tisíci do věštírny

4. 7. 2003 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Se sto tisíci do věštírny

Nevíte kam investovat? No přece na temínovaný vklad s jedenácti procenty, do České národní banky nebo státního penzijního fondu. Takový finanční plán nám připravil další z námi testovaných... celý článek

Partners Financial Services