Poplatky u pravidelných investic: pozor na slevu, která není zadarmo

František Mašek | rubrika: Jak na to | 16. 3. 2010
Poplatky u pravidelných investic: pozor na slevu, která není zadarmo
Správci fondů doporučují klientům, aby investovali pravidelně. Někteří dokonce nabízejí pravidelné investice se slevou. Jde o předplacené poplatky, které nemusí být pro investora výhodné.

Investujte pravidelně, vyplatí se to. Podobný postup doporučuje klientům snad každý správce majetku nebo investičních či podílových fondů. Jeho rada vychází z historických dat, podle nichž pravidelné investice dlouhodobě porážejí jednorázové. Příčinou je hlavně tzv. průměrování, které při investicích na dlouhou dobu výrazně omezuje případné ztráty při poklesu trhů.

Pokud investiční společnosti preferují pravidelné investice, mohly by za ně klientům poskytnout bonus, třeba nižší vstupní poplatky. Některé, jako třeba Conseq Investment Management (CIM), to tak skutečně mají. Podle Richarda Siudy z CIM může činit sleva u fondů i individuálně obhospodařovaných portfolií 10 až 40 procent podle výše a délky pravidelné investice.

Tyto takzvané předplacené vstupní poplatky nabízí klientům kromě Conseq Investment i Pioneer Investments a ČP Invest. Největší hráči na trhu, tedy Investiční společnost České spořitelny, IS ČSOB a IKS Komerční banky, předběžné účtování vstupních poplatků nemají.

Analytik Petr Syrový z poradenské společnosti KFP spočítal, že investorův výnos může být při „předplatném“ nižší, než když hradí poplatek spolu s jednotlivými úložkami. A to i v případě, že předplacený vstupní poplatek je menší, než poplatek, který platí investor průběžně. Navíc nemusí jít o zanedbatelné částky.

 

Předplacené poplatky

Příklad 1:

Pan Jaroslav Dvořák se rozhodl pravidelně investovat 20 let tři tisíce korun měsíčně. Předpokládaný výnos jeho investice činí devět procent ročně.

Při průběžně placených poplatcích ve výši 5 procent je očekávaná hodnota investice 1 903 478 korun, při předplacených poplatcích dosáhne 1 857 447 korun.

Pokud tedy Dvořák hradí své pravidelné investice průběžně, je budoucí hodnota jeho investice nakonec o 46 030 korun vyšší, než když má tyto poplatky předplaceny. Současná hodnota jeho investice je o 8 213 koruny vyšší.

Příklad 2:

Jaroslav Dvořák se rozhodl, že bude pravidelně investovat deset let, a to dva tisíce korun, při předpokládaném ročním výnosu jeho investice sedm procent ročně. Průběžně placené poplatky činí opět pět procent, zatímco poplatky na „předplatné“ 3,50 procenta.

V daném případě dosahuje očekávaná hodnota investice při prvním, tedy průběžném způsobu placení poplatků 328 861 korun, zatímco když jsou předplaceny 329 543 korun. Druhá alternativa, tedy předplatit si pravidelnou investici, vyjde levněji, a to o 682 korun v budoucí hodnotě investice a 347 korun, pokud jde o její současnou hodnotu.

Pramen: Petr Syrový, KFP

Začněme modelovým případem s pravidelnou třítisícovou měsíční investicí na dvacet let do akciového fondu a pětiprocentním průběžným vstupním poplatkem, který porovnáme s předplaceným poplatkem ve výši 3,5 procenta. To vše při očekávaném průměrném ročním výnosu investice 9 procent.

Předplacené poplatky jsou zdánlivě výhodnější. Klient je ale musí uhradit hned, zatímco při průběžném způsobu placení pravidelných investic za pět, deset nebo v daném případě i za dvacet let. Při průběžně placených poplatcích by měla očekávaná hodnota citované investice dosáhnout 1 903 478 korun, zatímco při předplacených poplatcích 1 857 447 korun. Průběžně placená investice tak vynese o 46 030 korun více v budoucí hodnotě a o 8213 korun více v aktuální hodnotě (po započítání inflace).

Předplacené poplatky totiž na začátku období pohltí několik měsíčních vkladů a investorovi se tak nic nezhodnocuje. Zatímco u průběžně placených poplatků má investor už na začátku aktivní zůstatek, jehož hodnota může růst, vysvětluje Syrový. Někdy se rozdíl časem vyrovná, jindy nikoliv – záleží na výši slevy, délce investice a celkových výnosech.

Ze simulace různých podmínek vyplývá, že průběžně placené pravidelné investice často předplacené poplatky porážejí. Když je úročení investic menší, nahrává to "předplatnému". Záleží samozřejmě také na rozdílu mezi jednorázově hrazenými poplatky a předplacenými. Při kratší době investice (10 let), nižším očekávaném výnosu (7 % ročně), vynesla předplacená investice víc u jakékoliv investované částky. Pokud bychom pravidelně investovali tisíc či dva tisíce korun měsíčně, činil by ale rozdíl ve prospěch "předplatného" stovky korun.

Jak upozorňuje člen představenstva Pioneer Asset Management Petr Šimčák, správce fondů stanovuje výši poplatků a případných slev za nákup podílových listů. Nicméně může se stát, že finanční poradce klientovi nabídne jinou výši poplatku. 

Podle Syrového využívají předplácené poplatky hlavně společnosti, které prodávají investice přes velké poradenské sítě (Broker Consulting, Partners, Fincentrum). Tato praxe umožňuje, aby byl prodej fondů pro poradce podobně výhodný jako investiční životní pojištění (IŽP). Za prodej IŽP má poradce provizi. Aby měl pro něj smysl i prodej fondů, je třeba hledat jinou cestu, jak předem získat peníze od klienta. Tímto způsobem jsou právě předplacené poplatky.

Při prodeji fondů někdy poradci využívají poplatkový hybrid. Nezískají 100 procent plateb za předplacené poplatky první rok, ale rozloží je na dva roky. Klientům pak lépe vysvětlí, že mají v prvním roce alespoň nějaký výnos, než když jsou na nule, upozorňuje Syrový.

Zdaleka ne každý si dokáže sám porovnat výhodnost předplacených a průběžně placených poplatků u pravidelných investic. Jestliže vám tedy někdo nabízí „předplatné“, měli byste žádat, ať vám oba způsoby plateb porovná, abyste si mohli vybrat, co je pro vás výhodnější.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

pravidelná investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílové fondy: loňské žně se asi opakovat nebudou

10. 2. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Podílové fondy: loňské žně se asi opakovat nebudou

Řada podílových fondů loni vykázala velmi zajímavé výnosy. To se nejspíš letos opakovat nebude. Výjimkou mohou být fondy, investující do akcií nebo rizikovějších dluhopisů. Čeští investoři... celý článek

Nejistota trvá, letos budou hitem zase zajištěné fondy

14. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Nejistota trvá, letos budou hitem zase zajištěné fondy

Vydělaná koruna těší české investory méně, než je bolí ta prodělaná. Není proto divu, že mezi novými podílovými fondy pro drobné investory budou zřejmě i letos dominovat ty zajištěné. celý článek

Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

16. 11. 2009 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

Nejúspěšnější korunový smíšený neutrální fond dokázal za uplynulý rok uchránit portfolio před ztrátou a skončil mírně v plusu. Polovina fondů je v zisku i na 5 letech.

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

18. 6. 2008 | Petr Syrový | 11 komentářů

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu,... celý článek

Jak poplatky ve fondech snižují výnosnost

21. 5. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Jak poplatky ve fondech snižují výnosnost

Investování do fondů je pochopitelně spojeno s poplatky. Kolik tyto poplatky ale ubírají z předpokládaných výnosů? Je zaplacená částka citelná nebo je jenom symbolická?

Partners Financial Services