Podílové fondy jsou v zeleném. Dluhopisy překvapily

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 5. 4. 2023
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Podílové fondy jsou v zeleném. Dluhopisy překvapily

Zdroj: Shutterstock

Zprávy, které museli investoři v březnu vstřebat, byly z větší části negativní: Inflace sice klesala, ale jádrová inflace, na kterou se soustředí centrální banky, prozatím žádné výrazné zpomalení neukázala. To vedlo k dalšímu zpřísnění měnových politik. Navíc zkrachovalo několik bank v USA, v Evropě překvapivě padla Credit Suisse.

Hodnota akciových fondů přesto v průměru rostla. A překvapivě se dařilo i konzervativním dluhopisovým fondům.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

březen 20230,2 %-0,2 %
od začátku roku4,6 %3,3 %
poslední rok-4 %-4,1 %
poslední tři roky44,9 %31,9 %
posledních pět let34,2 %9,5 %
posl. deset let90 %31,1 %
počet fondů3814

Index světových akcií je od počátku roku o sedm procent výše, což ukazuje na silný optimismus. Investoři se vrátili po záchranné akci centrálních bank. Nejlépe se vedlo evropským akciím, které jsou skoro o 14 procent výše než na počátku roku a zažívají druhé nejlepší čtvrtletí v tomto století.

Na druhou stranu je před investory velké množství nejistot od vyšší inflace přes možnost recese až po vysoké úroky, které škrtí firmy i spotřebitele, což potvrzuje i vysoká volatilita akciových trhů.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice byla v březnu 0,2 procenta. Za posledních 12 měsíců ztratili investoři v průměru čtyři procenta.

Lepšímu výsledku zabránila především česká koruna, která v poslední době prudce posiluje, což znehodnocuje zahraniční akciové investice. Jen proti euru letos koruna posílila asi o tři procenta, vůči dolaru dokonce o pět procent.

Speciálně zaměřené akciové fondy v posledním měsíci klesly o 0,2 procenta, za poslední rok jsou níže o 4,1 procenta. Důvodem je korekce středoevropských akcií a samozřejmě kurz koruny.

Pro zajímavost: podle statistik české Asociace pro kapitálový trh (AKAT) měly akciové fondy ke konci loňského roku 25procentní podíl na trhu podílových fondů, který čítá dohromady kolem 750 milionů korun.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

březen 20231 %-0,3 %
od začátku roku2 %1,8 %
poslední rok2 %-1,6 %
poslední tři roky-0,5 %12,7 %
posl. pět let0,4 %3,1 %
posl. deset let3,4 %21,2 %
počet fondů1822

Pozitivní zhodnocení dluhopisových fondů je překvapením. Hlavní inflační čísla sice klesají, ale centrální banky potřebují utlumit hlavně jádrovou inflaci, která není ovlivněna volatilními cenami energií a ropy. Proto hlavní centrální banky opět zvýšily své základní sazby. Americký Fed se dostal už na pět procent a Evropská centrální banka má úroky nastavené na 3,5 procentech.

I přesto toto zvýšení však dlouhodobé výnosy klesaly, což znamenalo nárůst cen dluhopisů. Částečně za to může přesvědčení investorů, že přijde recese a úroky se budou rychle snižovat dolů, částečně útěk investorů do bezpečí způsobený nejistotou investorů po krachu bank.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Pády bank vystrašily mnoho investorů, kteří přesunuli své investice do bezpečnějších aktiv, a proto ceny státních dluhopisů včetně těch českých státních stouply. Konzervativní investoři tak po mnoha letech zažívají od počátku roku nárůst jejich hodnoty.

Březnový pokles výnosů, respektive růst cen dluhopisů, stál za pozitivní výkonností dluhopisových fondů investujících do kvalitních dluhopisů. Průměrná cena dluhopisových fondů za měsíc vzrostla o jedno procento. Za posledních 12 měsíců jsou fondy o dvě procenta výše. Dluhopisové fondy nyní využívají nejen sedmiprocentní úrokovou sazbu nastavenou Českou národní bankou, ale také zisky z růstu cen dluhopisů vyplývající z větší poptávky v době nejistoty.

Naopak ceny rizikových dluhopisů šly dolů kvůli zvýšení rizikových prémií. Meziměsíčně jsou níž o 0,3 %, meziročně o 1,6 %.

Podíl dluhopisových fondů na českém trhu stoupl podle AKAT na 31 procent.

Vysoká základní sazba pomohla obnovit zájem o peněžní fondy, respektive o fondy krátkodobých investic, které byly v posledním desetiletí v útlumu. Nicméně jejich podíl zůstává marginální a dosahuje asi jedno procento hodnoty všech podílových fondů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
březen 20231 %
od začátku roku2,9 %
poslední rok-1,9 %
poslední tři roky13,2 %
posledních pět let7,3 %
posledních deset let21,1 %
počet fondů50

Smíšené fondy během března posílily v průměru o jedno procento, za poslední rok ztrácejí 1,9 procenta.

Jejich podíl klesl na 35 procent. Stojí za tím jak popularita čistých strategií, tak negativní zhodnocení smíšených fondů.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services