Černý rok pro akcie i dluhopisy. Jak dopadly podílové fondy?

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 6. 1. 2023 | 2 komentáře
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v prosinci, jak za celý rok 2022 a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Černý rok pro akcie i dluhopisy. Jak dopadly podílové fondy?

Zdroj: Shutterstock

Podílové fondy skončily za prosinec v minusu. Hlavní příčinou jsou centrální banky, které se hromadně pustily do zvedání základních úrokových sazeb.

Růst výnosů tlačil níže ceny dluhopisů. Přísnější rétorika centrálních bank dopadla na ceny akcií, kde jsou hlavními riziky zpomalení ekonomiky, ceny energií a dlouhodobost inflace.

Otočka směrem dolů byla o to překvapivější, že z hlavních ekonomik přicházela lepší makroekonomická čísla. Inflační čísla začala klesat, ani zpomalení ekonomik nenaznačuje příchod tvrdé recese a čísla o nezaměstnanosti jsou stále velice lichotivá. A právě tato relativně lepší čísla způsobila, že centrální banky mají o trochu více prostoru na další zvedání sazeb, což mnoho investorů vyplašilo.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

prosinec 2022-4,6 %-2,5 %
od začátku roku-12,8 %-14,6 %
poslední rok-12,8 %-14,6 %
poslední tři roky11 %-0,2 %
posledních pět let23,7 %4,7 %
posl. deset let95,6 %27,5 %
počet fondů3814

Podílové fondy investující do akcií vyspělých zemí v roce 2022 ztratily v průměru 12,8 procenta, jen za prosinec 4,6 procenta. Partners index sleduje výkonnost korunových fondů nabízených v České republice.

Speciálně zaměřené akciové fondy (investující do nerozvinutých zemí, okrajových trhů, jednotlivých sektorů a podobně) klesly v roce 2022 v průměru o 14,6 %, za prosinec o 2,5 %. Za lepším výsledkem v posledním měsíci v porovnání s hlavními trhy je menší propad asijských trhů. A například akciový index pražské burzy klesl jen asi o jedno procento.

Celý letošní rok byl k investorům velice nevlídný. Události jako desetiletí neviděná inflace a následně zpřísňování měnových politik, doznívající pandemie covidu či válka na Ukrajině zasáhly negativně nejen akcie.

Technologický akciový index Nasdaq v minulém roce ztratil 33 procent, protože technologické akcie se ukázaly jako jedny z nejzranitelnějších vůči rostoucím sazbám. Široký americký akciový index S&P 500 klesl o 19 procent. Nejvýrazněji ztrácely letos akcie společností Tesla a Meta/Facebook, které klesly přes 64 procent.

Evropský index STOXX 600 klesl přibližně o 12 procent. Hůře si vedly také středoevropské indexy, které energetická krize, blízkost konfliktu a vysoká míra inflace zasáhly nejtvrději.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

prosinec 2022-0,4 %-0,6 %
od začátku roku-1,7 %-7,6 %
poslední rok-1,7 %-7,6 %
poslední tři roky-3,6 %-3,7 %
posl. pět let-2,1 %0,7 %
posl. deset let1,3 %21,3 %
počet fondů1822

Srovnejte si to s námi

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů (státní a kvalitní korporátní) v roce 2022 klesla o 1,7 %. Může za to propad cen dluhopisů kvůli tomu, jak se zvyšovala inflace a základní sazba České národní banky. Za prosinec klesla cena těchto fondů o 0,4 %, stojí za tím růst výnosů.

Fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů ztratily za rok 2022 v průměru 7,6 %, za prosinec 0,6 %. Jejich ceny v posledním měsíci srazil nárůst rizikových prémií související s negativní vlnou na akciových trzích.

Americké státní dluhopisy zaznamenaly rekordní ztrátu, poháněnou inflačními tlaky. Bloomberg US Treasury Index klesl o 12,5 %, což je největší ztráta za posledních 40 let. Index českých vládních dluhopisů odepsal kolem 8 % , na vině opět byly rostoucí sazby.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
prosinec 2022-2 %
od začátku roku-8,4 %
poslední rok-8,4 %
poslední tři roky-0,5 %
posledních pět let2,3 %
posledních deset let20,8 %
počet fondů50

Průměrná hodnota smíšených fondů klesla za celý rok o 8,4 %, za prosinec o 2 %. Určité odchylky ve výkonnosti samozřejmě závisely na jejich různých strategiích ohledně regionů, sektorů či komodit. 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek